Συνέντευξη με τον δημοσιογράφο της Αυγής, Νίκο ΛιονάκηΣυζητάμε με τον δημοσιογράφο της Αυγής Νίκο Λιονάκη σχετικά με την πορεία του ΚΙΝΑΛ στη νέα περίοδο, τις κρίσιμες αποφάσεις που χρειάζεται να λάβει στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ, τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία της κεντροαριστεράς συνολικά.

Τη συνέντευξη πήρε
ο Στάθης Κουτρουβίδης

Με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ, είδαμε για πρώτη φορά την Φώφη Γεννηματά να ασκεί έντονη αντιπολιτευτική γραμμή έναντι της ΝΔ, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης που πολλές φορές ταυτιζόταν με την πολιτική γραμμή της ΝΔ. Το επόμενο διάστημα η τωρινή κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση τα πρώτα νομοσχέδιά της (φοροελαφρύνσεις, κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου κτλ.). Ποιά στάση αναμένεις να κρατήσει το ΚΙΝΑΛ σε αυτά τα ζητήματα, διότι δεν φαίνεται να προκύπτει και ομοφωνία από το σύνολο των στελεχών του;
Πράγματι η Φ. Γεννηματά εμφανίστηκε μερικά «κλικ» πιο σκληρή απέναντι στη ΝΔ και σε πολλά σημεία έκανε προγραμματική αντιπαράθεση, χωρίς όμως να αφήνει στο απυρόβλητο τον ΣΥΡΙΖΑ. Έδειξε όμως πρώτη φορά ότι η βασική στόχευση θα είναι η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Το ΚΙΝΑΛ έχει αποφασίσει ότι θα υπερψηφίζει ό,τι ταιριάζει με τις δικές του θέσεις και θα συνεχίσει να καταθέτει δικές τους προτάσεις νόμων εν είδει αντιπροτάσεων σε αντίστοιχες κυβερνητικές (όπως έκανε και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), είτε τελικά τις στηρίζει είτε όχι.
Η Φ. Γεννηματά έδειξε με τις τοποθετήσεις της στη Βουλή ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει μέτρα φοροελαφρύνσεων, παρά την κριτική που ασκεί σε αυτά και παρά το ερώτημα που θέτει για το εάν θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την υλοποίηση τους ή αυτός θα βρεθεί με περικοπές κοινωνικών δαπανών.
Η περίπτωση του ασύλου είναι πιο περίπλοκη. Ενώ ο βουλευτής Μιχ. Κατρίνης τοποθετήθηκε κατά της κατάργησης του, στη συνέχεια «αδειάστηκε» από τον Ανδ. Λοβέρδο, την Χ. Κεφαλίδου, ενώ η Φ. Γεννηματά κράτησε μια πιο διπλωματική στάση, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά της για το τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή από τη ΝΔ η πρόταση της. Είπε ότι «η λύση είναι απλή», να έρθει ξανά προς ψήφιση το άρθρο 3 του νόμου Διαμαντοπούλου του 2011, αλλά «με τις απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις για την διασφάλιση αυτή τη φορά της εφαρμογής του και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας». Η Χαρ. Τρικούπη προανήγγειλε ότι θα καταθέσει στη συζήτηση στη Βουλή συγκεκριμένη πρόταση για να εφαρμοστεί η προηγούμενη ρύθμιση.

Το ΚΙΝΑΛ με το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου και το ποσοστό του να κυμαίνεται στο 8,1% είναι ευχαριστημένο ή όχι; Διότι από το ρεπορτάζ προκύπτει μια διττή ανάγνωση. Επιπλέον, η απομάκρυνση του Ε. Βενιζέλου δεν φάνηκε να στοίχισε ιδιαίτερα και να πίεσε εκλογικά το ΚΙΝΑΛ, όπως είχε ειπωθεί από πολλούς αναλυτές.
Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών δεν ικανοποίησε το ΚΙΝΑΛ, ούτε την ηγεσία του και έδωσε λαβή να αναδειχθούν εσωκομματικές τριβές με πρωταγωνιστή το μοναδικό αυτή τη στιγμή αντίπαλο δέος της Φ. Γεννηματά, τον Ν. Ανδρουλάκη. Ο εξοβελισμός Βενιζέλου δεν στοίχισε εκλογικά, όμως ούτε προσέφερε στον στόχο της αύξησης του ποσοστού από την προοδευτική δεξαμενή. Το κυριότερο που πέτυχε με αυτή την κίνηση ήταν να τον θέσει εγκαίρως εκτός εσωκομματικού παιχνιδιού στην περίπτωση που η ηγεσία θα αμφιβητούνταν στο προσεχές συνέδριο του χειμώνα, δεδομένου και του ότι το ποσοστό που θα λάμβανε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις 7 Ιουλίου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο. Επί της ουσίας το αποτέλεσμα για το ΚΙΝΑΛ πρέπει να εξεταστεί σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογική συντριβή του -που ήταν βασικό σκέλος της περιβόητης γραμμής της «στρατηγικής ήττας»- δεν συντελέστηκε.

Το ίδιο εκλογικό αποτέλεσμα όμως καθόρισε, σε μεγάλο βαθμό και προς ώρας, ποιος είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στο πλαίσιο τόσο της αριστεράς, όσο και της κεντροαριστεράς και αυτός δεν είναι άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπεις το επόμενο διάστημα να αλλάζει η πολιτική γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη όσον αφορά τη σχέση και την πολεμική του ΚΙΝΑΛ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και οι δύο σχηματισμοί ανήκουν πλέον στο χώρο της αντιπολίτευσης;
Ακριβώς, η πλήρης αποτυχία του προεκλογικού στρατηγικού σχεδιασμού του ΚΙΝΑΛ επισφραγίστηκε με την εμφατική καθιέρωση του ΣΥΡΙΖΑ ως εκφραστή και εκπροσώπου του ευρύτερου προοδευτικού μπλοκ. Η αυτοδυναμία της ΝΔ έβγαλε από τη δύσκολη θέση τη Φ. Γεννηματά, η οποία διαβεβαίωνε προεκλογικά ότι εάν χρειαζόταν θα «διασφάλιζε την πολιτική σταθερότητα». Το επιτελείο της Χαρ. Τρικούπη έχει αποφασίσει ότι θα προσπαθήσει να απευθυνθεί στο προοδευτικό κοινό. Άρα, πρωτίστως στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα επιχειρηθεί με «αντιδεξιά» ρητορική προς τη ΝΔ και προσπάθεια για κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν οι εισηγήσεις για διάλογο και προσπάθεια συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτονται από την ηγεσία. Όμως για πρώτη φορά έπειτα από τόσα χρόνια στο «τιμόνι» του φορέα, η Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι θα συζητάει και με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αντιφάσεις, διγλωσσίες και αντιπαραθέσεις που ήδη δημιουργούνται εντός του ΚΙΝΑΛ όταν καλείται να καθορίζει τη στάση του για μείζονα θέματα, ιδιαίτερης ιδεολογικής χροιάς, που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, επιβεβαιώνει τόσο την ασάφεια που υπάρχει σε θέσεις του ΚΙΝΑΛ όσο και τα προβλήματα που αυτή η ασάφεια θα συνεχίσει να προκαλεί σε αντίστοιχες μελλοντικές περιπτώσεις. Αυτά όμως τα δύσκολα ζητήματα είναι που κρίνουν το πρόσημο της κάθε πολιτικής δύναμης και όχι η ρητορική τους και η μέτρηση των ντεσιμπέλ των αντιπολιτευτικών κορωνών.

Ποια θα είναι η στάση του ΚΙΝΑΛ έναντι της πρωτοβουλίας της ΝΔ για κατάργηση της απλής αναλογικής από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος;
Το ΚΙΝΑΛ έχει εμμέσως απορρίψει τα σενάρια για συμμετοχή στο συνταγματικό παιχνίδι περί αλλαγής του εκλογικού νόμου με 180 ψήφους (158 της ΝΔ και 22 του ΚΙΝ.ΑΛΛ.) αντί για 200. Σενάριο κατά το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. το «παράθυρο» που υπάρχει για αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, που προβλέπει την πλειοψηφία των 200 βουλευτών για την παράκαμψη του κανόνα των μεθεπόμενων εκλογών, ώστε στη συνέχεια να ψηφίσουν νέο εκλογικό νόμο ώστε να μην εφαρμοστεί η απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές. Η Χαρ. Τρικούπη έχει δηλώσει ότι δεν δίνει «λευκή επιταγή» στον Κυρ. Μητσοτάκη και καταθέτει τη δική του πρόταση για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα (μπόνους μόνο εάν ο πρώτος υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος, 20 έδρες για ποσοστό 25% και για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα με ανώτατο όριο συνολικού μπόνους τις 35 έδρες). Το πολιτικό-ιδεολογικό ζήτημα που υπάρχει για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι εξαρχής η θέση του για κατάργηση της απλής αναλογικής. Παρόλα αυτά, το εάν θα συμπράξει ή όχι με τη ΝΔ σε ψήφιση νέου νόμου, και μάλιστα μέσω αυτού του κοινοβουλευτικού τρυκ, θα είναι κομβικής σημασίας απόφαση που θα σηματοδοτήσει την πρόσδεση του με τον έναν πόλο ή την διάθεση του για συνεννόηση με τον άλλον.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet