Την πρώτη εβδομάδα η ΝΔ κέρδισε, ως κυβέρνηση, το παιχνίδι των εντυπώσεων που είχε καλλιεργήσει ως αντιπολίτευση προεκλογικά. Όλα απέπνεαν οργανωμένο σχέδιο, προετοιμασία, ετοιμότητα.
Κράτησε μέχρι τα μέσα της δεύτερης εβδομάδας. Ύστερα πήρε να χλομιάζει.
Τώρα η λύση της εκκρεμότητας του Ελληνικού «από την πρώτη κιόλας εβδομάδα τη νέας διακυβέρνησης» παραπέμπεται «έως το τέλος του χρόνου» — λόγω ανετοιμότητας, βεβαίως, και όχι εξαιτίας της «αντιεπενδυτικής» μονομανίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εξαγγελία για άμεση τροποποίηση ή αναστολή του νέου Ποινικού Κώδικα …αναστέλλεται, λόγω ανετοιμότητας να προβλεφθεί η αντίδραση των δικηγορικών συλλόγων, κάθε άλλο παρά φίλα προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως, άλλωστε, ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ήταν σαφής: Η αναστολή θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα «σεβασμού των κανόνων που απορρέουν από το άρθρο 7 του Συντάγματος και τις αντίστοιχες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Η νομοθετική ρύθμιση για τη «διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ» αντιλαμβάνεται ότι και αυτή θα έχει, λόγω ανετοιμότητας, προβλήματα με το Σύνταγμα – και σπεύδει να αποδεσμευτεί από την προεκλογική …δέσμευση του κ. Μητσοτάκη. Τη δέσμευση ότι στο πρώτο κιόλας νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνεται η παροχή στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες έξτρα εξουσιών, που θα υπερακοντίζουν το μερίδιο εξουσίας που έδωσε στους εκλεγμένους συμβούλους η λαϊκή ψήφος. Μετατίθεται χρονικά, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν προσφυγές αντισυνταγματικότητας, αφού προφανέστατα ακυρώνει τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.
Η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Την εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Ουσιαστικά εγκαταλείπεται. Δεν προσέκρουσε μόνο στην ομόφωνη εναντίωση της πολυτεχνικής κοινότητας και της διοίκησης του ιδρύματος. Είχε ναυαγήσει πριν καν διατυπωθεί, λόγω ανετοιμότητας του εξαγγέλοντος να γνωρίζει ότι το κληροδότημα της Ελένης Τοσίτσα, με το οποίο αγοράστηκε το οικόπεδο και κατασκευάστηκαν τα βασικά κτίρια, προβλέπει ρητά και απαράβατα ότι η δωρεά αφορά αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς του Πολυτεχνείου.
Η κατάργηση, τέλος, του πανεπιστημιακού ασύλου δεν αναμένεται να καταπονηθεί λιγότερο – και χρονικά και επί της ουσίας. Η κυβερνητική πλειοψηφία θα έχει πρόβλημα πολιτικού στιγματισμού της αν από ανετοιμότητα υποχρεωθεί να αρκεστεί στον …εαυτό της και στην Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου. Πράγμα που θα συμβεί στην περίπτωση που στο ΚΙΝΑΛ δεν υπάρξει ομόφωνη σύμπλευση, δοθέντος ότι εδώ οι απόψεις διίστανται, προς το παρόν, διακριτά – και εύλογα, αφού καταργείται ωμά ένα δικαίωμα που η υπεράσπισή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αγώνες για τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα από την εποχή, τουλάχιστον, της «Ενώσεως Κέντρου» του Γεωργίου Παπανδρέου, και έχει δημιουργήσει μια πολιτική παράδοση συνέχειας από την οποία στο ΚΙΝΑΛ δεν θα ήθελαν ποτέ να θεωρηθεί ότι έχουν αποκοπεί.
Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η ανάληψη της πρωθυπουργίας δεν είναι παρά η αρχή ενός νέου κύκλου προσπαθειών επιβεβαίωσής του εσωκομματικά και στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο. Θα διεκδικήσει, έως και εκβιάσει, τις συμμαχίες που τον ευνοούν. Ο κ. Βελόπουλος δεν συγκαταλέγεται κατά προτεραιότητα. Το ΚΙΝΑΛ θα τεθεί άμεσα υπό δοκιμασία στο θέμα του ασύλου. Θα αφεθεί να συμπαρασυρθεί από την ΝΔ σε ένα ζήτημα τόσο υψηλού πολιτικού συμβολισμού;
Υπάρχει ένα βαρύ παρελθόν που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Και, επιπλέον, ένα πολύ πρόσφατο κακό προηγούμενο:
Η άρση της βουλευτικής ασυλίας του Παύλου Πολάκη για την υποτιθέμενη καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρα, και για τη μήνυση του προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Πουλή, κατά του Παύλου Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση. Την άρση της ασυλίας εισηγήθηκε στην Ολομέλεια, προς ψήφιση την Τετάρτη, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής με ψήφους οκτώ έναντι δύο.
Καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αποχώρησε καταγγέλλοντας ως αντισυνταγματική και αντίθετη με τον Κανονισμό της Βουλής την απόρριψη του αιτήματος του Παύλου Πολάκη να συσταθεί προανακριτική επιτροπή, αφ’ όσον όσα του αποδίδονται από τους μηνυτές του διαπράχθηκαν ενόσω ήταν υπουργός και άρα εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Στην οποία επιτροπή ο πρώην υπουργός θα μπορέσει να τοποθετηθεί εκτενώς και δημόσια, ώστε η κοινή γνώμη να γνωρίσει όλα όσα είχε καταθέσει ως υπουργός το Μάρτιο του 2018 στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην υγεία το διάστημα 2007-2014.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας επέλεξε να τον «φιμώσει» — με την επικουρία του ΚΙΝΑΛ, που ψήφισε, μαζί με τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση, υπέρ της άρσης. Προσχώρησε έμπρακτα στους ρεβανσιστικούς σχεδιασμούς που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση αμέσως μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων με στόχο, αφενός να πλήξει την ιδεολογική υπεροχή και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και, αφετέρου, να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς από την τροπή της υπόθεσης Πολάκη θα εξαρτηθεί η συνέχεια και το εύρος των διώξεων που θα επιχειρηθούν εναντίον στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ —προσωπικό στοίχημα του κ. Μητσοτάκη— έχει δείξει ότι κατέχει την τέχνη πώς να θεραπεύεις τις συνέπειες της ανεπάρκειας και της ανετοιμότητάς σου καταφεύγοντας στην υπερεπάρκεια ανεντιμότητας που διαθέτεις.
Το ΚΙΝΑΛ, ως προσωπικές διαδρομές, κυρίως όμως ως πολιτικό υποκείμενο, έχει χρονικό όριο και είναι ίσο με την θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα εξακολουθήσει να προσδοκά κέρδος από τον διασυρμό της Αριστεράς; Από τον επιχειρούμενο εκφοβισμό της; Το πράττει επειδή θεωρεί πως η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων ρέπει, όπως αλλού στην Ευρώπη, ολοένα δεξιότερα, και φροντίζει να εξασφαλίσει ένα χώρο ύπαρξης σε αυτό το μέλλον; Θα μπορούσε να έχει μέλλον σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη ένα ΚΙΝΑΛ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Προοδευτική Συμμαχία, έχουν επαρκή αντίληψη της επείγουσας ανάγκης να συνταχθούν ισότιμα και αποτελεσματικά όσες δημοκρατικές δυνάμεις διαισθάνονται την επερχόμενη μεγάλη συντηρητική αντεπίθεση;

Κωστής Γιούργος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet