Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτηlianam@otenet.grΛένα Πλάτωνος, «Lenaura»
Η πρωτοποριακή μουσικός και συνθέτρια Λένα Πλάτωνος σε μια συναυλία που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, η τραγουδοποιός, μαζί με τον Γιάννη Παλαμίδα και την Αθηνά Ρούτση, αναβιώνει κομμάτια από τη μακρόχρονη καλλιτεχνική της πορεία, σε μια μουσική αναδρομή που κατακλύζεται από τη χαρακτηριστική μελωδικότητα και τη συναισθηματική φόρτιση των τραγουδιών της. Κομμάτια από τους εμβληματικούς δίσκους Γκάλοπ, Λεπιδόπτερα, Μάσκες Ήλιου και Σαμποτάζ θα μας μεταφέρουν κατευθείαν στη μαγεία, αλλά και στο ιδιότυπο, γεμάτο συγκίνηση σύμπαν της Πλάτωνος.
Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται για πρώτη φορά live το dance project της Lenaura, που ετοίμασε μαζί με τον επί πολλά χρόνια στενό συνεργάτη της Stergios T. Βασικά χαρακτηριστικά των κομματιών αποτελούν οι έντονοι χορευτικοί ρυθμοί, τα μινιμαλιστικά φωνητικά και η συνθετική αντιμετώπιση που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα μοτίβα ενός κλασικού χορευτικού τραγουδιού. Ανάμεσα σε αυτά η dance διασκευή για το «Νανούρισμα μέσα στην καταιγίδα» του Τσαϊκόφσκι, ερμηνευμένο στα ρωσικά από την Αλμπίνα Ζαχαριάδου.
Επί σκηνής θα βρίσκεται και ο Κλέων Αντωνίου – με τον οποίο η Πλάτωνος είχε συνεργαστεί στο άλμπουμ Μάσκες Ήλιου – ενώ τη συναυλία πλαισιώνουν τα ευφάνταστα visuals του Κωνσταντίνου Νησίδη.
Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στις 9μμ, στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου
Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι ο ποιητής, πεζογράφος, στιχουργός και συλλέκτης Μάνος Ελευθερίου έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στις καρδιές μας και στον ελληνικό πολιτισμό. Στενοί δεσμοί, πολύχρονη φιλία και πάρα πολλά τραγούδια, από το ξεκίνημά του, συνδέουν τον Γιώργο Νταλάρα με τον Μάνο. Μαζί με τον καλό του φίλο και συνεργάτη Μίλτο Πασχαλίδη, ετοίμασαν και παρουσιάζουν μια σειρά συναυλιών με τα ωραιότερα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου. Ο Μάνος Ελευθερίου μας χάρισε πάνω από 400 αγαπημένα τραγούδια, που μελοποιήθηκαν από τους σημαντικότερους συνθέτες των τελευταίων 50 χρόνων. Από τον «Άγιο Φεβρουάριο» του Δήμου Μούτση, στα «Λαϊκά» του Μίκη Θεοδωράκη, από τη «Θητεία» του Γιάννη Μαρκόπουλου στο «Κάτω απ’ τη μαρκίζα» του Γιάννη Σπανού, από το «Ελεύθεροι κι ωραίοι» του Σταύρου Κουγιουμτζή, στον «Άμλετ της σελήνης» του Θάνου Μικρούτσικου και το «Είν’ αρρώστια τα τραγούδια» του Σταύρου Ξαρχάκου, η υπογραφή του Μάνου Ελευθερίου ήταν αυτή που σημάδεψε τη δισκογραφία μιας ολόκληρης εποχής.
Τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μίλτο Πασχαλίδη αλλά και την ταλαντούχα Ασπασία Στρατηγού, που θα τραγουδήσει μερικά από τα ωραιότερα λαϊκά του Μάνου, συνοδεύουν εννέα εξαιρετικοί μουσικοί που «ντύνουν»τα τραγούδια με τη δεξιοτεχνία και το μεράκι τους.
Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, στις 9μμ, στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, Βύρωνας. Tιμές εισιτηρίων: στην προπώληση περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων στην τιμή των 13 ευρώ, κανονική τιμή 15 ευρώ.
Eξερεύνηση στη φιλοσοφία των Σαολίν
Η παράσταση «Sutra» του χορογράφου Sidi Larbi Cherkaoui, μια παραγωγή του Sadler’s Wells London, έχει παρουσιαστεί σε 83 πόλεις σε 33 χώρες, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία και αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 250.000 ενθουσιώδεις θεατές έχουν παρακολουθήσει τη βραβευμένη συνεργασία μεταξύ του χορογράφου Sidi Larbi Cherkaoui, του γλύπτη Antony Gormley και 19 Σαολίν πολεμιστών-μοναχών από την Κίνα. Αυτό το εκπληκτικό θέαμα δυναμισμού και σωματικότητας, εξερευνά τη φιλοσοφία και την πίστη που κρύβεται στην παράδοση των Σαολίν, καθώς και τη σχέση της με το kung fu μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.
Το εντυπωσιακό σκηνικό του Antony Gormley με τα 21 ξύλινα κιβώτια και η μουσική του πολωνού συνθέτη Szymon Brzοska, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για την παράσταση και παρουσιάζεται ζωντανά, ανάγουν το «Sutra» σε μια από τις πλέον εκλεπτυσμένες και καλοδουλεμένες παραγωγές, σε ένα αληθινό έργο τέχνης. Ο τίτλος προέρχεται από τη λέξη sutta στα Πάλι, την ιερή γλώσσα των θρησκευτικών κειμένων του Ινδουισμού. Κυριολεκτικά η λέξη σημαίνει κλωστή ή νήμα, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα είδος αρχαίων και μεσαιωνικών ινδικών κειμένων που απαντώνται στον Ινδουισμό, στο Βουδισμό και στο Ζαϊνισμό, και αποτελούν το σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθούν οι πιστοί στη ζωή τους.
Συμπαραγωγή των Φεστιβάλ Αθηνών, Festival de Barcelona Gren, Grand Théâtre de Luxembourg, La Monnaie Brussels, Festival d’Avignon, Fondazione Musica per Roma και του Shaolin Cultural Communication Company. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου, στις 9μμ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τιμές εισιτηρίων: 5 και 10 ευρώ.
Queen Symphonic
Μια δημιουργία του BBC που φέρνει για μια και μοναδική συναυλία κάτω από την Ακρόπολη τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Queen, ερμηνευμένες από τέσσερις τραγουδιστές - πρωταγωνιστές από το πολυσυζητημένο ροκ μιούζικαλ «We will rock you» που παρουσιάζεται στο West End με τις ευλογίες του Brian May-, ροκ μπάντα και την 60μελή Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων που διευθύνει ο βρετανός αρχιμουσικός Richard Sidwell.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας τους, οι Queen υπήρξαν πρωτοπόροι, στην αιχμή του progressive rock. Το βρετανικό κουαρτέτο δημιούργησε ένα μοναδικό ήχο που έγινε υπογραφή τους. Ο Freddie Mercury τους ώθησε προς ένα μοναδικό συνονθύλευμα χιούμορ και κλασικών ενορχηστρώσεων. Χάρη στις θρυλικές εμφανίσεις του Mercury, οι Queen έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα στον κόσμο καταγράφοντας τις πρώτες τεράστιες επιτυχίες τους που κατέκτησαν την κορυφή των παγκόσμιων charts, όπως το «Bohemian Rhapsody», το «Killer Queen», και φυσικά το «Somebody To Love». Μετά το θάνατο του Mercury, οι Queen παρέμειναν στη δημοσιότητα μέσω των εμφανίσεων και των δημιουργιών των Brian May και τον Roger Taylor.
Το 2018, οι Queen ήταν το θέμα της βιογραφικής ταινίας «Bohemian Rhapsody», με πρωταγωνιστή τον Rami Malek στο ρόλο του Freddie Mercury. Το soundtrack επιμελήθηκε η ομάδα του συγκροτήματος, το οποίο περιελάμβανε κλασικά κομμάτια καθώς και ζωντανές ηχογραφήσεις που αναδιαμορφώθηκαν για την ταινία.
Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στις 9μμ, στο Ηρώδειο. Τιμές εισιτηρίων: από 28 έως 88 ευρώ.
Διεθνής διαγωνισμός για γυναίκες μαέστρους
Τα διακεκριμένα σύνολα Philharmonie de Paris και Paris Mozart Orchestra συνεργάζονται στη διοργάνωση του διεθνούς διαγωνισμού «La maestra» για γυναίκες μαέστρους που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO), ενός πολιτιστικού φορέα που στοχεύει στην ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην προώθηση των ανταλλαγών, στον οποίο συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 16 έως τις 19 Μαρτίου 2020, απευθύνεται σε γυναίκες αρχιμουσικούς με αποδεδειγμένη επαγγελματική σταδιοδρομία στο χώρο της διεύθυνσης ορχήστρας και δεν έχει όριο ηλικίας. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 16 Σεπτεμβρίου 2019. Οι τρεις νικήτριες θα λάβουν χρηματικά έπαθλα (πρώτο βραβείο: 20.000 ευρώ, δεύτερο βραβείο: 10.000 ευρώ και τρίτο βραβείο: 5.000 ευρώ), ενώ θα απασχοληθούν επαγγελματικά επί δύο χρόνια από τους γάλλους και τους διεθνείς συνεργάτες της Philharmonie de Paris και της Paris Mozart Orchestra. Η διοργάνωση του διαγωνισμού εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόσφατης πρωτοβουλίας του ΕCHO για την προώθηση της ισότητας των φύλων στη διεύθυνση ορχήστρας. Στην επιτροπή επιλογής του διεθνούς διαγωνισμού συμμετέχουν οι: François-Xavier Roth, Claire Gibault, Laurent Bayle και Graciane Finzi. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους: Deborah Borda, Claire Gibault, Pablo Heras-Casado, Valentina Peleggi, Yutaka Sado, Sian Edwards και Atso Almila.