Στο Αμβούργο πρόσφυγες έχουν δημιουργήσει ομάδα για να θυμούνται το ιταλικό νησί



Το ποδόσφαιρο έχει αποδείξει ότι μπορεί να ενώσει ανθρώπους από διαφορετικές φυλές, θρησκείες, εθνότητες. Μπορεί να δώσει χαρά και κουράγιο στους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου. Τον Απρίλιο του 2013 μια ομάδα προσφύγων από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα έφτασε στο Αμβούργο. Εγκαταστάθηκαν στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Παύλου (ναι FC St. Pauli είναι η γνωστή αριστερών πεποιθήσεων ομάδα….) και ενσωματώθηκαν αμέσως στη καθημερινή ζωή της πόλης. Ένα από τα στοιχεία της καθημερινότητας στο Αμβούργο είναι το ποδόσφαιρο. Έτσι οι πρόσφυγες αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ποδοσφαιρική ομάδα. Και το όνομα αυτής: FC Lampedusa St.Pauli.
Από τις πρώτες ημέρες της παρουσίας των προσφύγων στο Αμβούργο η τοπική κοινωνία κινητοποιήθηκε. Η κοινωνική λειτουργός Georgie P. ετοίμασε ένα ερωτηματολόγιο για τους πρόσφυγες που έφτασαν στην περιοχή, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποκρυπτογραφηθούν οι τρόποι με τους οποίος ο κόσμος θα μπορούσε να βοηθήσει. Στο πλαίσιο αυτό, ρώτησε και τα χόμπι των κουρασμένων από το πολυήμερο ταξίδι ανθρώπων. Ήθελε και ερώτηση γι’ αυτό; «Μα φυσικά το ποδόσφαιρο».  «Ήταν μια ευκαιρία γι’ αυτούς τους ανθρώπους να παίξουν ποδόσφαιρο, διότι σε επαγγελματικά πρωταθλήματα δεν θα επιτρεπόταν να παίξουν χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα» εξήγησε η κοινωνική λειτουργός. Για τους ανθρώπους της ομάδας, ο στόχος είναι ένας: «Δεν έχει σημασία το πως έφτασαν οι παίκτες στο Αμβούργο, πόσο καιρό θα μείνουν, αν έχουν επίσημα έγγραφα ή όχι. Αποστολή μας είναι να εξασφαλίσει ο καθένας συμμετοχή σε επίσημους αγώνες πρωταθλήματος, ανεξάρτητα από τα έγγραφα που έχει ή δεν έχει. Θέλουμε οι ποδοσφαιρικές αρχές να συνειδητοποιήσουν, ότι το ποδόσφαιρο είναι για όλους. Πρόκειται για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους ευρωπαϊκούς νόμους, τις πολιτικές, τα δικαιώματα και την κατάσταση των προσφύγων» δηλώνει η Georgie P.

Η «ζωή» της FC Lampedusa

O σύλλογος είναι ανοικτός σε κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη ηλικίας άνω των 16 ετών. Η αθλητική τσάντα και ο ιματισμός είναι εύκολο να δοθεί μέσα από δωρεές. Κι αν ακόμα δεν υπάρχει ένα κανονικό γήπεδο για έδρα, αρκεί να φτιάξουν μόνοι τους μια λωρίδα σε μια γειτονιά της πόλης για να παίξουν.
Οι ποδοσφαιριστές προέρχονται από διάφορες περιοχές. Από τη Σομαλία, την Ερυθραία, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Κολομβία, το Κοσσυφοπέδιο, μερικές φορές με εμπειρία στο άθλημα, μερικές φορές όχι. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την FC Lampedusa St.Pauli να συμμετέχει στα τουρνουά που διοργανώνουν κάθε χρόνο τα κλαμπ των οπαδών της St. Pauli. Μάλιστα έχει φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του τουρνουά, τα οποία είναι μια ολοήμερη διοργάνωση με την συμμετοχή περισσότερων από 30 κλαμπ ομάδων αφιερωμένη στο ποδόσφαιρο, την αλληλεγγύη και την αντιφασιστική δράση. Η FC Lampedusa St. Pauli ξεχωρίζει από τις κοκκινο-κίτρινες εμφανίσεις της.
Ο Χαμίντ και ο Εντρίς μοιράζονται πλέον ένα δωμάτιο κοντά σε έναν τερματικό σταθμό του μετρό, που αποτελεί ένα πρώτο καταφύγιο για τους περισσότερους πρόσφυγες. «Μαθαίνω ακόμη γερμανικά και έτσι δεν είμαι ακόμη έτοιμος να βγω στην αγορά εργασίας, ενώ ο νεότερος αδερφός μου, συνεχίζει το σχολείο» μας λέει ο Χαμίντ. Μέχρι να βρουν έναν ρυθμό στη νέα τους ζωή, οι δυο τους προπονούνται μια φορά την εβδομάδα.
Η ομορφιά του ποδοσφαίρου, μπορεί να λειτουργήσει μαγνητικά για όλους. Μια φορά μάλιστα, ο προπονητής της ομάδας Hagar Groetke μίλησε σε ένα αγόρι που ήθελε να ενωθεί με τον αδελφό του σε μια άλλη πόλη. Ανέβαλλε την αναχώρηση του από το Αμβούργο και κάθε φορά που ο αδελφός του τον φώναζε να φύγουν εκείνο έλεγε: «Τώρα παίζω ποδόσφαιρο».

Για την τιμή και την αξιοπρέπεια

Φυσικά δεν είναι πάντα εύκολη η ζωή των παικτών της ομάδας. Πριν από τρία χρόνια ένας από τους παίκτες συνελήφθη από την αστυνομία και απελάθηκε στην Βοσνία. «΄Ήταν πολύ λυπηρό» δηλώνει ο Groetke. «Τα νεαρά αγόρια το θεωρούν πολύ σκληρό αυτό, γιατί σχηματίζουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τους υπόλοιπους παίκτες. Ο σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας τη δράση της αστυνομίας, αλλά και για το γεγονός ότι αυτό συνέβη τόσο στη μέση της σχολικής χρονιάς όσο και μεσούσης της ποδοσφαιρικής σεζόν. «Εκτός από το ποδόσφαιρο, στόχος μας είναι περισσότερο η πολιτική δράση. Θέλουμε η κυβέρνηση να αναγνωρίσει αυτούς τους ανθρώπους και όχι να τους στείλει πίσω, στις λεγόμενες «ασφαλείς χώρες», υποστηρίζει ο Kroger.
Η FC Lampedusa St. Pauli παίζει φιλικά παιχνίδια περίπου κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο και κατά την διάρκεια της σεζόν, συμμετάσχει σε μικρότερα τουρνουά. Αν και στο πιο πρόσφατο, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, έχασε το παιχνίδι στα πέναλτι. Για αυτούς τους παίκτες όμως το αποτέλεσμα δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Γι’ αυτούς τους παίκτες, η χαρά του παιχνιδιού, είναι η δική τους ανταμοιβή.
«Οι άνθρωποι λένε, ότι το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να σας προσφέρει τα απαραίτητα έγγραφα, ούτε να σας δώσει τα τρόφιμα που χρειάζεστε. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό για την τιμή και την αξιοπρέπειά σας» δηλώνει ο  Anette Schmidt, ένας δικηγόρος που βοηθά του παίκτες στην εξασφάλιση ασύλου. «Βοηθά σ’ αυτή την κοινωνία που ζούμε, ώστε να σας αντιμετωπίζουν ως ανθρώπινα όντα. Όπως όλους τους άλλους» καταλήγει.

Μ. Διόγος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet