Του Ορέστη Φ. Αθανασίου

Το μόνο που είναι ζωντανό αυτή τη στιγμή στην ΕΡΤ είναι οι «διάδρομοι». Στο πρόγραμμα κυριαρχούν οι επαναλήψεις, όλες οι συμβάσεις εκπομπών για τη νέα σεζόν που είχαν εγκριθεί και είχαν δημοσιευθεί στη «Διαύγεια» πάγωσαν, άγνωστο με ποιανού την εντολή, αφού δεν έχει τοποθετηθεί το νέο Δ.Σ., και η μόνη εντολή που έχει δοθεί είναι προς τα δελτία ειδήσεων: να κάνουν στροφή σε πιο ελαφρά και «λαϊκά» θέματα, παράλληλα με την μονόπλευρη υπερπροβολή της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, έχουν πολλαπλασιαστεί «οι βασιλικότεροι του βασιλέως», αυτοί που κυκλοφορούν στους διαδρόμους με αέρα «είμαι κοντά στην κυβέρνηση και λύνω και δένω» και ανάμεσά τους πολλοί οι οποίοι μέχρι τώρα ισχυρίζονταν ότι τα είχαν καλά με την προηγούμενη. Πρόκειται για μια μαζική μεταστροφή που σε τέτοια έκταση δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι τώρα.
Αυτή είναι η εικόνα που μας μεταφέρθηκε από το εσωτερικό της ΕΡΤ, από ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν. Οι ίδιοι άνθρωποι μας μετέφεραν την ανησυχία τους για το μέλλον που επιφυλάσσει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση το επιτελείο Μητσοτάκη. Είναι έντονη η ανησυχία πως η παντελής απουσία οποιουδήποτε σχεδίου για την τηλεοπτική σεζόν που ήδη άρχισε θα οδηγήσει στην περαιτέρω αποπτώχευση του προγράμματος στο όνομα της εξοικονόμησης, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση της ΕΡΤ που θα ισοδυναμεί με εκ νέου κλείσιμο.

«Δωράκι» στη Nova

Τα όσα έγιναν με τη συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super league είναι ενδεικτικά για το τι εννοεί η κυβέρνηση με τον όρο «εξοικονόμηση». Ουσιαστικά προσέφερε στη συνδρομητική τηλεόραση όσες από τις δημοφιλείς ομάδες δεν είχαν μέχρι τότε συμβόλαιο με τη Nova και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε στην «Αθλητική Κυριακή» για να δηλώσει πως η ΕΡΤ μπορεί να πάψει να μεταδίδει αγώνες του ελληνικού, αν υπάρξει συμφωνία με ιδιωτικό κανάλι.
Τρεις παρατηρήσεις πρέπει να γίνουν εδώ. Πρώτον, εφόσον τα λεφτά ήταν πολλά όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση γιατί δεν επαναδιαπραγματεύθηκε με τις ομάδες, που έτσι και αλλιώς πήγαν στη Nova με λιγότερα χρήματα, αλλά ουσιαστικά μεθόδευσε τη φυγή τους; Δεύτερον, θα βρεθούν από άλλη πηγή τα λεφτά που χάνει η ΕΠΟ από τη νέα συμφωνία; Στις συμβάσεις των ΠΑΕ με την ΕΡΤ, η Ομοσπονδία δικαιούταν το 5%. Για τις ίδιες ομάδες, οι υποχρεώσεις της NOVA προς την ΕΠΟ είναι πολύ μικρότερες. Το αποτέλεσμα είναι πως η ΕΡΤ θα καταβάλλει στην ΕΠΟ για τις τέσσερις ομάδες που απέμειναν σ’ αυτή (Ατρόμητος, Ξάνθη, Παναιτωλικός και Λαμία) αναλογικά περισσότερα από όσα η NOVA για τις πολύ εμπορικότερες Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Άρη. Πρόκειται για εξοικονόμηση αλλά όχι υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης. Τρίτον, το ποδόσφαιρο είναι μεν θέαμα χωρίς αξιώσεις υψηλής κουλτούρας, αλλά λειτουργεί ως κράχτης για την προσέλκυση θεατών στη δημόσια τηλεόραση που ίσως δουν και κανένα άλλο πρόγραμμα, συν τα έσοδα από τις διαφημίσεις. Και όσο για το επιχείρημα πως η ΕΡΤ μεταδίδει ήδη πολλά αθλητικά (όπως το μουντομπάσκετ) υπάρχει αντίλογος. Πρόκειται για διοργανώσεις υψηλού κόστους που δεν μπορούν να αντέξουν τα ιδιωτικά κανάλια συν το γεγονός ότι απαγορεύεται η μετάδοσή τους από συνδρομητικές πλατφόρμες.

Το αποτέλεσμα έχει ήδη κριθεί

Εκτός αυτού το κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα μειωθεί αν επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει να εξαιρείται η ΕΡΤ από το μισθολογικό καθεστώς των ΔΕΚΟ. Αίτημα που έσπευσε να υποβάλει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο η γνωστή για τα έργα και τις ημέρες της ΠΟΣΠΕΡΤ. Πώς άλλωστε θα πειστούν να ανηφορίσουν στη Μεσογείων όλοι αυτοί που των οποίων τα ονόματα ακούγονται για τις διευθυντικές θέσεις; Είπαμε εξοικονόμηση αλλά όχι και μισθούς πείνας για τα δικά μας παιδιά. Γιατί ο κ. Γαμπρίτσος, για παράδειγμα, να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος με λιγότερα από εκείνα που έπαιρνε στην ίδια θέση στην προηγούμενη σύντομη θητεία του;
Φτάσαμε λοιπόν και στα πρόσωπα. Η κυβέρνηση πρώτα ανακοίνωσε τους εκλεκτούς της (Κωνσταντίνος Ζούλας ως πρόεδρος, Γιώργος Γαμπρίτσος διευθύνων σύμβουλος) και μετά προκήρυξε διαγωνισμό για αυτές τις θέσεις. Αμέσως άρχισε ένα γαϊτανάκι ονοματολογίας και για τις υπόλοιπες θέσεις διευθυντών, για τις οποίες επίσης απαιτείται διαγωνισμός, όπου μπορούν να λάβουν μέρος και πρόσωπα εκτός ΕΡΤ. Αλλά οι διάδρομοι έχουν ήδη κρίνει το αποτέλεσμα. Ο Κ. Ζούλας έχει ήδη εγκατασταθεί στο Ραδιομέγαρο, μαζί με τον εξ απορρήτων του, ενώ ένας άλλος που είχε αφήσει άφωνη μέχρι και την ΕΣΗΕΑ για τη συνέντευξη -διάγγελμα του Α. Σαμαρά τον Δεκέμβριο του 2014 εμφανίζεται ως ο νέος διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης.
Ενώ η επιλογή Γαμπρίτσου φαίνεται να ακολουθεί το δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Λ. Ταγματάρχη (δηλαδή ένας «τεχνοκράτης που προέρχεται και ξέρει την αγορά») η επιλογή του Κ. Ζούλα προκαλεί απορίες. Τι θα κάνει στην ΕΡΤ ο μέχρι χθες διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Κ. Μητσοτάκη, όταν την εξουσία ασκεί ουσιαστικά ο διευθύνων σύμβουλος; Όσο για την επιλογή του Γ. Τρουπή στη θέση του διευθυντή ειδήσεων (αυτός είναι ο δημοσιογράφος που άφησε άφωνη την ΕΣΗΕΑ) ανήκει σε μια άλλη κατηγορία: των εργαζομένων της περιόδου 2004 -2009 που μετέπειτα στήριξαν ολόψυχα το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ. Προς χάριν τους «θυσιάστηκαν» διάφοροι άλλοι επαγγελματίες που ανήκουν στη δεξιά, αλλά για διάφορους λόγους δεν φαίνεται να είναι κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Απαξίωση και συρρίκνωση ο στόχος

Από μια πλευρά τίποτε από όλα αυτά δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Αφού δεν κόπηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την Αγία Παρασκευή με το Μαξίμου, τώρα τον χρησιμοποιεί προς όφελός της η Νέα Δημοκρατία. Οι άνθρωποι που μας μετέφεραν τις εικόνες που παραθέσαμε στην αρχή του κειμένου ανησυχούν πως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Πως το σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι να «ανακαταλάβει» την ΕΡΤ και να την χρησιμοποιήσει απλώς ως μηχανισμό προπαγάνδας και βολέματος ημετέρων. Πιθανολογούν πως την οδηγούν στην πλήρη απαξίωση και τη συρρίκνωση, που δεν θα διαφέρει πολύ από το κλείσιμο. Και εδώ η ΠΟΣΠΕΡΤ λειτουργεί ως «λαγός». Στην επιστολή προς τον Στ. Πέτσα αναφέρεται: «πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος 4324/15... με τη σύσταση ενός λειτουργικού Δ.Σ. με πλήρη θητεία σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων ανεξάρτητων αρχών στα μέλη του οποίου εννοείται (sic) θα περιλαμβάνονται εκπρόσωποι εργαζομένων και όχι κλάδων».
Για όσους δεν κατάλαβαν την τελευταία πρόταση υπενθυμίζεται πως η «κράτος εν κράτει» ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ διεκδικεί να εκπροσωπεί αυτή αποκλειστικά όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και έχει μπλοκάρει τη συμμετοχή εκπροσώπου των δημοσιογράφων στο Δ.Σ. όπως προβλέπει ο νόμος του 2015.
Εκείνο που λείπει προς το παρόν από την εικόνα είναι η οργανωμένη αντίδραση των ίδιων των εργαζομένων. Ελπίζουμε πως η μαζική μεταστροφή που διαπιστώνουν οι συνομιλητές μας δεν έχει διαλύσει κάθε εστία αντίστασης.
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet