Του Άγγελου ΓεωργακόπουλουΕντύπωση προκάλεσε, διεθνώς, η δήλωση της πρωθυπουργού της Ισλανδίας, Κατρίν Γιάκομπσδότιρ, ότι δεν θα μπορέσει να υποδεχθεί στη χώρα της τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, επειδή τις ημέρες της προγραμματισμένης επίσκεψης του θα πρέπει να βρίσκεται στο Μάλμε της Σουηδίας, για να μετέχει ως κεντρική ομιλήτρια στο συνέδριο των συνδικαλιστικών οργανώσεων (NFS). Η 43χρονη Γιάκομπσδότιρ είναι επικεφαλής του κόμματος «Αριστεροί – Πράσινοι» και επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού με το φιλελεύθερο «Κόμμα της Προόδου» και το κεντροδεξιό «Κόμμα της Αυτονομίας».
Η επίσκεψη του Μάικ Πενς την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, έχει σκοπό να τονίσει τη σημασία της Ισλανδίας για τους αμυντικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Η Ισλανδία είναι η μόνη χώρα - μέλος της Συμμαχίας χωρίς ένοπλες δυνάμεις. Τις αμυντικές ανάγκες της τις κάλυπτε εξ ολοκλήρου το ΝΑΤΟ έως και λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Μία από τις βαθύτερες αιτίες της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πέρασε, είναι κατ’ αρχάς τα έσοδα που έχασε από το ενοίκιο, που μειώθηκε δραματικά, το οποίο πλήρωναν οι ΗΠΑ για τη βάση που διατηρούσαν στο νησί και, κατά δεύτερον, τα έξοδα που αυξήθηκαν για τον εξοπλισμό και τη συντήρηση της ακτοφυλακής της, η οποία είναι πλέον επιφορτισμένη για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της.
Η Κατρίν Γιάκομπσδότιρ έχει δηλώσει επανειλημμένες φορές ότι «τίποτα δεν την έλκει στην πολιτική που εφαρμόζει ο Ντόναλντ Τραμπ», ενώ αυτή την εβδομάδα δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post ότι «είχα μια καλή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, νωρίτερα φέτος και πέρυσι μίλησα με τον Ντόναλντ Τράμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ΝΑΤΟ». Για να αιτιολογήσει την απουσία της από τη χώρα, δήλωσε στην ισλανδική εφημερίδα RÚV «όπως γνωρίζουν όλοι, τα θέματα στο χώρο εργασίας είναι σημαντικά για μένα».
Το συνέδριο της NFSΗ ισλανδή πρωθυπουργός δηλώνει φεμινίστρια, υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας και παρ’ όλο που η χώρα της βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, παγκοσμίως, αναφορικά με την ισότητα των φύλων και την ισοτιμία των πολιτών, στις προτεραιότητες και τις δικές της και του κόμματός της βρίσκονται οι περαιτέρω κατακτήσεις των κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και η διεύρυνση των εργασιακών.
Τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν οι πολίτες της Ισλανδίας και γενικότερα των χωρών του Βορρά είναι το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου που θα γίνει στο Μάλμε από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου. Οι εκπρόσωποι των χωρών του Βορρά (Ισλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία και Δανία) θα μελετήσουν τρόπους, ώστε οι σχέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις χώρες τους να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση και από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις χώρες του Βορρά είναι πολύ τακτικό το φαινόμενο της από κοινού επεξεργασίας θεμάτων, ιδιαίτερα κοινωνικού περιεχομένου και εκπροσώπησης σε διεθνείς οργανισμούς, ανεξαρτήτως του κόμματος που βρίσκεται στην κυβέρνηση της κάθε μίας. Την προεδρία σε όλα τα κοινά όργανα έχει αυτή την περίοδο η Ισλανδία.
Το NFS είναι «διακρατική συνομοσπονδία» 15 εργατικών συνδικάτων που συνολικά έχουν περίπου 5 εκατομμύρια μέλη. Στο συνέδριο του, που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, θα μετέχουν φέτος 120 εκπρόσωποι. Ανώτατο όργανο της NFS είναι το διοικητικό συμβούλιο, που πρακτικά σημαίνει ότι το συνέδριο έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να πάρει δεσμευτικές αποφάσεις.