Με φόντο τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, που μπαίνει στο τελικό της στάδιο, ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργασίες ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ενημέρωσε το σώμα για τις επαφές που είχε με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα.
Η ΚΕ διεξάγεται μόλις δύο βδομάδες πριν την 5 Ιουνίου, ημερομηνία που για πολλούς θεωρείται καθοριστικής σημασίας, καθώς τότε θα πρέπει να αποπληρωθεί η επόμενη δόση προς το ΔΝΤ. Είναι, εξάλλου, διατυπωμένη η θέση της κυβέρνησης ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε - και με δεδομένο ότι τα ταμειακά αποθέματα δεν αρκούν για την αποπληρωμή και της δόσης και των υπόλοιπων κρατικών υποχρεώσεων – δεν πρόκειται να καταβληθούν οι επόμενες δόσεις. Αυτό είχε, άλλωστε, αποφασιστεί (και στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο κυβερνητικό συμβούλιο ) και στις αρχές Μαΐου όταν τέθηκε παρόμοιο θέμα. Τότε, όμως, είχαν βρεθεί τα λεφτά της δόσης από ειδικό λογαριασμό και πληρώθηκε η δόση των 700 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ. Με δεδομένο ότι κάτι παρόμοιο δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει τώρα θα πρέπει τα αρμόδια όργανα να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις.

Οι συζητήσεις στην Πολιτική Γραμματεία

Στο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάψει για τα καλά η συζήτηση, την ώρα που τα πρώτα δείγματα εσωτερικών ανακατατάξεων έκαναν την εμφάνισή τους στο εσωτερικό του κόμματος. Οι οργανωμένες δυνάμεις του κόμματος έχουν εκφράσει τις απόψεις τους για την επόμενη μέρα, είτε με οργανωμένες παρεμβάσεις είτε μέσω δηλώσεων στελεχών τους. Κοινός παρανομαστής όλων στο ΣΥΡΙΖΑ είναι η βούληση για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα επιτρέπει να εφαρμοστεί το μεγαλύτερο μέρος των προγραμματικών δεσμεύσεων του κόμματος και να δίνει ανάσα στην ελληνική κοινωνία, μετά από πέντε χρόνια μνημονιακών πολιτικών.
Στις συζητήσεις που γίνονται στο επίπεδο της ΠΓ του κόμματος, καταγράφεται η πεποίθηση του κόμματος ότι τελικά θα βρεθεί λύση αλλά και η ετοιμότητα του κόμματος να στηρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει σύγκρουση με τους δανειστές. Την ίδια ώρα, πάντως, στο ΣΥΡΙΖΑ δεν επικεντρώνονται μόνο στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων, αλλά ασχολούνται και με ζητήματα που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση. Ένα από αυτά ήταν το ζήτημα της ΕΡΤ, με την ΠΓ να εκδηλώνει την αντίθεσή της για τη σύνθεση του νέου Δ.Σ αλλά και την έκπληξή της για επιλογές όπως η υπουργοποίηση του κ. Παπαγγελόπουλου και η στελέχωση δημόσιων φορέων και οργανισμών.

Οι αποφάσεις της Νομαρχιακής Α΄ Αθήνας...

Την ίδια ώρα τα αποτελέσματα της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης Α’ Αθηνών δείχνουν ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα νέο εσωκομματικό πεδίο. Η συγκεκριμένη Νομαρχιακή Επιτροπή είναι η μεγαλύτερη του ΣΥΡΙΖΑ (πάνω από 3000 μέλη) και οι διεργασίες της θεωρούνται, παραδοσιακά, προπομπός εξελίξεων στο σύνολο του κόμματος. Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης, που διεξήχθη το προηγούμενο Σαββατοκυρίακο, ήταν η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης αλλά και ο ρόλος του κόμματος στις νέες συνθήκες, όπως διαμορφώθηκαν μετά την 25η Ιανουαρίου.
Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο της απόφασης: «Η διαπραγμάτευση στην οποία πήγαμε, όπως είχαμε δεσμευτεί, γινόταν και γίνεται υπό καθεστώς αφόρητων εκβιασμών, απειλών χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και υπό τον κίνδυνο της παγίδας της «αριστερής παρένθεσης», που μας έχουν στήσει οι πιο συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης σε συνεργασία με τους εγχώριους εκφραστές τους. Στην πρώτη φάση, που κατέληξε στον επώδυνο συμβιβασμό της 20.02.2015, φάνηκε ότι αποφύγαμε την άμεση διακοπή της ρευστότητας αλλά δεν αποφύγαμε την παρελκυστική και υπονομευτική τακτική των δανειστών με συνέπεια η πίεση να συνεχιστεί . Και σήμερα, είναι φανερό ότι πρέπει αποφασιστικά να αποκρούσουμε το μνημονιακό πρόγραμμα που επιμένουν να μας υποδεικνύουν. Οι απαιτήσεις τους δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το σύνολο του ελληνικού λαού. Γιατί έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την πρόσφατη ψήφο αυτού του λαού, γιατί εκφράζουν την εμμονική προσήλωση στη λιτότητα, γιατί αντανακλούν την ολιγαρχική διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων σε κλειστές αίθουσες ανεπηρέαστες από την κοινωνική και πολιτική βούληση των λαών. Δεν σκοπεύουμε να νομιμοποιήσουμε την αυταρχική, αντιδημοκρατική και αντικοινωνική ατζέντα τους. Εάν αυτό σημαίνει σύγκρουση, θα την έχουν.»
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επισημανθούν και αντιμετωπισθούν μια σειρά επιλογές σε κρίσιμες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις, που είτε εκθέτουν το αξιακό φορτίο της Αριστεράς είτε σηματοδοτούν μια τάση συμφιλίωσης με το «βαθύ κράτος». Η Αριστερά, όπως δεν πρέπει να διαχειρίζεται τη λιτότητα, δεν μπορεί να ανέχεται τη συνέχιση του «κράτους έκτακτης ανάγκης» των μνημονίων, στα πεδία των δικαιωμάτων, της καταστολής, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Ούτε μπορεί να φαίνεται ότι συγκατοικεί με το ίδιο πολιτικό ή/και «τεχνοκρατικό» προσωπικό, που υπηρέτησε πιστά τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, αντί να επιδιώκει τη στελέχωση αυτών των θέσεων με ανθρώπους ανιδιοτελείς, έντιμους, που η ίδια η κοινωνία αναγνωρίζει το ήθος και τα προσόντα τους.
Στις δύσκολες αυτές στιγμές, ο ΣΥΡΙΖΑ, μακριά από οποιαδήποτε «κρατικοποίησή» του, οφείλει να υπερασπιστεί και να ενισχύσει το πρόγραμμά του, δηλαδή στην πραγματικότητα την κοινωνική συμμαχία, που του εξασφάλισε τη νίκη της 25ης Ιανουαρίου.

...και οι εσωτερικές ανακατατάξεις

Στη διαδικασία αποτυπώθηκαν οι διαμορφωμένες τάσεις του κόμματος, που άλλωστε έχουν κάνει και δημόσια την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα. Στην εκλογή του οργάνου, καταγράφηκε, για πρώτη φορά η διαφοροποίηση της συνεδριακής πλειοψηφίας με την εμφάνιση τριών διαφορετικών ψηφοδελτίων. Η «Κίνηση των 53+» κατέγραψε σημαντική νίκη, καθώς κατάφερε να λάβει 40.2% των ψήφων και να καταλάβει 14 έδρες στο όργανο. Δεύτερη η «Αριστερή Πλατφόρμα» με 27.4% και 10 έδρες . Αναλυτικά τα αποτελέσματα: 40,2% των ψήφων και 14 έδρες στην «Κίνηση των 53+», η «Αριστερή Πλατφόρμα» 27,4% και 10 έδρες, η «Ενωτική Κίνηση» 19,6% και 7 έδρες και η «Πλατφόρμα 2010» 12,8% και 4 έδρες.Στέλλα Βρεττού
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet