***Όχημα στη νέα πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοιχτός, αλλά και οριοθετημένος από κεντροαριστερά σενάρια
***Έληξε η όποια συζήτηση για εκλογή του προέδρου από τον λαό
*** Απόλυτη στήριξη στον Πάνο Σκουρλέτη
***Αξιοποίηση της ψηφιακής εποχής, αλλά και αυτοπρόσωπη παρουσία των μελών στη λειτουργία του κόμματος

Του Άρη Καραντινού

Μετά από πέντε ολόκληρες ώρες τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν από την αίθουσα του 6ου ορόφου της Κουμουνδούρου. Οι πρώτες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, που περιμένουν υπομονετικά, εντός και εκτός κτιρίου, δεν βγάζουν είδηση. Για να είμαστε ακριβείς δεν έβγαλαν είδηση που να είναι σε θέση να ανακυκλώσει την εσωστρέφεια που όλο το προηγούμενο διάστημα περιτριγύριζε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτι οι “δημοσιογραφικές” επιθέσεις στον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και σε άλλα στελέχη και στο ίδιο το κόμμα, κάτι οι αρθρογραφίες και δηλώσεις συγκεκριμένων στελεχών που άφηναν ανοιχτό ή προωθούσαν την ιδέα υπέρβασης του υπάρχοντος πολιτικού σχήματος και τη δημιουργία μιας θολής δημοκρατικής - προοδευτικής παράταξης ή ακόμα η εκδοχή της εκλογής του προέδρου από τον λαό, είχαν δημιουργήσει την αίσθηση μιας συγκρουσιακής εσωκομματικής διαδικασίας. Ωστόσο, ως φαίνεται, τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν επιβεβαιώθηκε. Τουλάχιστον όσον αφορά τη συζήτηση εντός της Πολιτικής Γραμματείας.

Υπεράσπιση Σκουρλέτη

Μόνο τυχαία δεν ήταν η ανοιχτή υπεράσπιση του Πάνου Σκουρλέτη από τα περισσότερα μέλη του οργάνου, αλλά και από τον Αλέξη Τσίπρα, που φρόντισαν να συνδέσουν τις επιθέσεις εναντίον του, με την επίθεση στο ίδιο το κόμμα. Μάλιστα κορυφαία στελέχη αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της τοποθέτησής τους στο θέμα αυτό, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται μια νηφάλια μεν, αλλά ουσιαστική συζήτηση αποτίμησης της κυβερνητικής θητείας. “Χρειαζόμαστε έναν απολογισμό” είπαν, ενώ χαρακτήρισαν “άδικες” τις επιθέσεις στο κόμμα και τα μέλη του, που όλο το προηγούμενο διάστημα, παρά τις αδυναμίες, έδωσαν τη μάχη με πείσμα και ανιδιοτέλεια.
Ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι είναι δικαίωμα των μελών του οργάνου, σύμφωνα με το καταστατικό, να θέσουν θέμα γραμματέα, εφόσον θεωρούν ότι υπάρχει ζήτημα. Όπως ήταν αναμενόμενο ουδείς έθεσε θέμα. Το αντίθετο…. Η υπεράσπιση ήταν σχεδόν καθολική.

Τα πολιτικά επίδικα

Πρώτο πολιτικό στοιχείο: “Το όχημα σε αυτή τη νέα μετεκλογική πορεία θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ”, ήταν η απάντηση, σε δημοσιεύματα και... φήμες, από τα μέλη του οργάνου. “Δεν επιδιώκουμε την υπέρβασή του, αλλά την ποιοτική του αναβάθμιση και φυσικά τη διεύρυνση και τη μαζικοποίησή του”. Αρκετά μέλη υποστήριξαν ότι υπάρχει ακόμα η δυνατότητα για τη συγκρότηση ενός μεγάλου λαϊκού αριστερού κόμματος. Τα μηνύματα από παντού, άλλωστε, είναι ίδια. Το ενδιαφέρον του κόσμου για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ζωντανό.
Δεύτερο πολιτικό στοιχείο: Απαντήσεις δόθηκαν και ως προς τη φυσιογνωμία και την ταυτότητά του. Υπήρξαν τοποθετήσεις, που εξηγούσαν ότι η όποια συζήτηση περί κεντροαριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας είναι λάθος, πολιτικά και ιδεολογικά αδιέξοδη. Υπενθύμισαν μάλιστα την τεράστια ευθύνη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που καταρρέει υπό το βάρος της συμπόρευσής της με την δεξιά. Αποσαφηνίστηκε για άλλη μια φορά η απόφαση να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αριστερή ευρωπαϊκή οικογένεια και στο κόμμα της, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του είπε ότι χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ πιο ανοιχτό, πιο οικολογικό και πιο ριζοσπαστικό.
Τρίτο πολιτικό στοιχείο: Η συζήτηση περί εκλογής του προέδρου από το λαό πήρε τέλος. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να κλείσει το θέμα σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ αυτή η σκέψη από την πλευρά του και ότι ο ίδιος, ανεξάρτητα της θεωρητικής πλευράς του ζητήματος, δεν αισθάνεται την ανάγκη επιβεβαίωσης. Σημείωσε μάλιστα ότι χρειάζεται οριοθέτηση από το αρχηγικό μοντέλο, για να συμπληρώσει επίσης, ότι χρειάζεται οριοθέτηση και από το κόμμα των μηχανισμών, ιδιαίτερα αυτών που δεν παράγουν ιδεολογία. Απάντηση και στα δύο, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι η συλλογικότητα και οι δημοκρατικές διαδικασίες. Στην πορεία της συζήτησης υπήρξε κριτική για την καθυστέρηση αυτής της αποσαφήνισης, καθώς για μεγάλο διάστημα γίνονταν διάλογος, όχι πάντα γόνιμος, γύρω από το θέμα.
Τέταρτο πολιτικό στοιχείο: Απ΄ ότι φαίνεται, το ζήτημα της διεύρυνσης, ήταν το θέμα που απασχόλησε, σε επίπεδο χρόνου, περισσότερο την Πολιτική Γραμματεία. Το θέμα βέβαια είχε ανοίξει από το βράδυ των βουλευτικών εκλογών με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ψηφιακές και άλλες σύγχρονες δυνατότητες ήταν στο επίκεντρο της κουβέντας και του διαλόγου, με ορισμένα μέλη του οργάνου να μιλούν για “ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος” και με άλλους να αναφέρονται σε αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, αλλά ταυτόχρονα στην αναγκαία φυσική παρουσία των νέων μελών. Εντέλει η συμφωνία ήταν να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής νέων μελών, να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες έτσι ώστε να είναι ελκυστική η λειτουργία των Οργανώσεων Μελών και να συγκροτηθούν δομές συμμετοχής και δράσης, καθώς κρίθηκε αναγκαία και η αυτοπρόσωπη παρουσία.

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας

Στη συνεδρίασή της η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τον οδικό χάρτη για το επόμενο συνέδριο του Κόμματος, που επιδιώκουμε να προσλάβει τα χαρακτηριστικά ενός ιστορικού συνεδρίου συνέχειας και τομής.
Παράλληλα η Π.Γ. αποφάσισε να απευθύνει κάλεσμα ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ και συνδιαμόρφωσης της πορείας μαζικοποίησης και ανασυγκρότησής του, σε όλες και όλους  όσοι πορευτήκαμε μαζί τα τελευταία χρόνια και δώσαμε τη μάχη των τελευταίων εκλογών στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Ειδικότερα, αποφασίστηκε η συγκρότηση Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή των μελών της Κ.Ε. αλλά και στελεχών από το ευρύτερο σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και προσωπικοτήτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
Στο πλαίσιο της ΚΟΕΑ θα συγκροτηθούν τρεις υποεπιτροπές: Προγράμματος, Διακήρυξης και Οργανωτικής Ανασυγκρότησης. Επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία Ψηφιακής Πλατφόρμας για την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών δυνατοτήτων στην οργανωτική λειτουργία του Κόμματος.
Ακόμα, η έναρξη  καμπάνιας νέων εγγραφών με τη δημιουργία και της ψηφιακής πλατφόρμας από 1η Οκτωβρίου. Εγγραφές σε κεντρικά σημεία - περίπτερα ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο διαδίκτυο. Ανοιχτές Συνελεύσεις Μελών για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
Ανασυγκρότηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό ρόλο στην έναρξη της καμπάνιας στο Φεστιβάλ της Νεολαίας στις 27 Σεπτεμβρίου. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα συνεδριάσει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τα παραπάνω ζητήματα. Τέλος, σε σχέση με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών εκτιμήθηκε πως επιχειρείται η στοχοποίηση συνολικότερα του Κόμματός μας στο πρόσωπο του γραμματέα της Κ.Ε. του Κόμματος. Η απάντησή μας σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα είναι η διασφάλιση μιας ανοιχτής, δημοκρατικής και με όρους συντροφικής αλληλεγγύης, συζήτησης για την πορεία του Κόμματός μας.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet