«Η φωτογραφία των υπουργών του κυβερνητικού συνασπισμού Κινήματος 5 Αστέρων- Δημοκρατικού Κόμματος- Ελεύθερων και Ίσων, μόνο και μόνο επειδή αποκλείει τον υπουργό του μίσους Σαλβίνι, τον κύριο «καλώ τον κόσμο στις πλατείες» και «θέλω απόλυτη εξουσία», ο οποίος εκτός παιχνιδιού αφρίζει και απειλεί ότι «θα ξαναπάρει την Ιταλία», είναι θετική και αξιόλογη». Έτσι αρχίζει το άρθρο του για τον σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης ο Τομάζο ντι Φραντσέσκο, στο Μανιφέστο. Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα

Το έργο όμως αυτής της κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολο. Το πρόγραμμα που οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ετοιμάσει θα πρέπει να ανακουφίσει τα μεσαία και τα κατώτερα στρώματα του ιταλικού λαού, που έχουν υποφέρει από την κρίση, να δώσει μια διέξοδο στους νέους που εγκαταλείπουν την Ιταλία, να ανατρέψει τις αρνητικές συνέπειες της δράσης της Λέγκας και να χαράξει μια νέα προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα και κυρίως για τον πολύπαθο Νότο.
Μια πρώτη αρνητική αντίδραση εκφράζεται από τις γυναικείες οργανώσεις λόγω της συμμετοχής μόνο επτά γυναικών στην 21μελή κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνησή του θα συμπεριλάβει πολλές γυναίκες.
Το κυβερνητικό σχήμα θα αποτελείται από 10 υπουργούς των 5 Αστέρων, 9 του Δημοκρατικού Κόμματος και έναν των Ελεύθερων και Ίσων (του Ρομπέρτο Σπεράντσα στην Υγεία).
Το θρίλερ του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης τελείωσε με την ηλεκτρονική ψηφοφορία στην περίφημη πλατφόρμα Ρουσό 79.634 μελών των 5 Αστέρων, με αποτέλεσμα 79% υπέρ της συνεργασίας.
Προηγήθηκε η έκκληση σε βίντεο του ιδρυτή του Κινήματος Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος, σε μια παθιασμένη ομιλία του, κάλεσε τους μεν και τους δε «να αλλάξουν την Ιταλία» και να μην περιορίζονται στη συζήτηση για θέσεις και καρέκλες.
Έτσι ο Ντι Μάιο, ο οποίος προφανώς έλπιζε σε μια δεύτερη κυβέρνηση με τη Λέγκα, που του είχε μάλιστα προτείνει τη θέση του πρωθυπουργού, αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Έπειτα από την πρόταση του Ντάριο Φραντσεσκίνι (Δ.Κ.) που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού, εγκαταλείφθηκε το σχήμα των δύο αντιπροέδρων και ο Ντι Μάιο θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Πολλοί αναρωτιούνται τι θα κάνει σε αυτό το υπουργείο. Μάλλον εκτιμήθηκε ότι θα βλάψει λιγότερο εκεί παρά στο υπουργείο Εσωτερικών ή στο υπουργείο Εργασίας.
Έκπληξη είναι η ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών σε πολιτικό στέλεχος, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, στον καθηγητή σύγχρονης Ιστορίας, ευρωβουλευτή από το 2009, πρόεδρο το 2014 της Επιτροπής ΕΕ για τα οικονομικά και νομισματικά προβλήματα και πρώην αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Γκράμσι, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, γνωστό περισσότερο στις Βρυξέλλες, παρά στην Ιταλία.
Ο Γκουαλτιέρι είναι υπέρμαχος μιας ευέλικτης ερμηνείας του Συμφώνου Σταθερότητας «το οποίο θέλουμε να μετατρέψουμε σε ένα Σύμφωνο βιωσιμότητας και μεγέθυνσης». Υποστηρίζει την αφαίρεση των δημόσιων επενδύσεων από το έλλειμμα, καθώς και έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης που να βοηθά τις χώρες, να εφαρμόζει πολιτικές ανάπτυξης και να χρηματοδοτεί ένα ευρωπαϊκό επίδομα ανεργίας.
Στο υπουργείο Εσωτερικών, διαδέχεται τον Ματέο Σαλβίνι η πρώην νομάρχης Μιλάνου (μη αιρετή) Λουτσάνα Λαμορτζέζε, μοναδική τεχνοκρατική παρουσία. Μεγάλο μέρος της μεταναστευτικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από τη δική της στάση. Ως νομάρχης επέβαλε την παρουσία των μεταναστών στις συνοικίες στις οποίες ήταν ανεπιθύμητοι. Όμως τα πάντα θα εξαρτηθούν και από τη βούληση της κυβέρνησης να ακυρώσει τα διατάγματα ασφάλειας του Σαλβίνι. Η λύση που βρέθηκε στη συνεδρίαση των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της πλειοψηφίας, συμπεριλαμβανομένων των Ελεύθερων και Ίσων, είναι να επανεξεταστούν τα διατάγματα «υπό το φως» των παρατηρήσεων του προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα περιοριστούν σε αυτά τα σημεία, αλλά από αυτά θα γίνει η αρχή για μια βαθύτερη τροποποίηση των νόμων.

Πρόγραμμα 26 σημείων

Το πρόγραμμα του κυβερνητικού συνασπισμού (26 σημεία) ισχυρίζεται ότι επιδιώκει να επιλύσει βασικά ζητήματα, όπως η επιστροφή του εγγυημένου κατώτατου μισθού, η καταπολέμηση κάθε μορφής ανισότητας (κοινωνικής, περιφερειακής, φύλου) και ότι θέλει να εντάξει την προστασία του περιβάλλοντος στις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος.
Ανάμεσα στα άλλα θέματα που προτίθεται να επιλύσει η νέα κυβέρνηση είναι η ψήφιση ενός νόμου για τη σύγκρουση συμφερόντων, η μείω��η της φορολογίας για τους εργαζομένους και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο αγώνας κατά της μαφίας, η μείωση των χρόνων στη δικαιοσύνη και η ολοκλήρωση του προγράμματος «διαφοροποιημένης αυτονομίας των περιφερειών, αλλά με τρόπο που να περιφρουρεί την αρχή της εθνικής συνοχής και αλληλεγγύης και την υπεράσπιση της νομικής και οικονομικής ενότητας». Δεν παραλείπεται το αγαπημένο θέμα των 5 Αστέρων, που αφορά τη δημιουργία ενός έκτακτου προγράμματος για την ανάπτυξη της εργασίας στο Νότο, μέσω και μιας δημόσιας τράπεζας επενδύσεων που θα βοηθά τις επιχειρήσεις σε όλη την Ιταλία και θα ασχολείται με την εξάλειψη του κενού μεταξύ του Νότου και της υπόλοιπης χώρας.
Στο σημείο 15 του κυβερνητικού προγράμματος γίνεται αναφορά στο κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης, ως εξής: «Είναι αναγκαία η προώθηση μια ισχυρής ευρωπαϊκής απάντησης στο πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, μεταξύ των άλλων και με τη θέσπιση νόμων που θα ασχολούνται με την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου ανθρώπων και της παράνομης μετανάστευσης, αλλά, παράλληλα, θα αντιμετωπίζουν τα θέματα της ένταξης».
Κρίνοντας από τη μαχητική στάση πολλών στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος στο ζήτημα της απαγόρευσης αποβίβασης μεταναστών από τα διασωστικά σκάφη των ΜΚΟ, ελπίζουμε ότι αυτό δεν ήταν απλά μια κίνηση αντιπολίτευσης απέναντι στον Σαλβίνι και ότι δεν θα επαναληφθεί μια πολιτική παρόμοια με τη ντροπιαστική συμφωνία με τη Λιβύη του πρώην υπουργού Εσωτερικών του Δ.Κ. Μινίτι.

Εκτός κάδρου ο Σαλβίνι

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει απίστευτες δυσκολίες στην πορεία της, πρώτα απ’ όλα για να φέρει καθαρό αέρα στην πολιτική, που θα διώξει τα δηλητηριώδη σύννεφα της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού της εποχής Σαλβίνι.
Προς το παρόν, είναι ανείπωτη η χαρά να βλέπει κανείς τον Σαλβίνι να εξαφανίζεται σιγά-σιγά από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και να περιορίζεται σε πικρόχολα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να ξαναγίνει πρωταγωνιστής, αλλά τώρα ας χαρούμε την έστω και προσωρινή ματαίωσή του.

Τόνια Τσίτσοβιτς
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet