Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
catana@freemail.gr

Εν Αιθρία 10


Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται η δέκατη, επετειακή ομαδική έκθεση comics και εικονογράφησης, γνωστή στο κοινό ως Εν Αιθρία 10. Αδημοσίευτα έργα 74 Ελλήνων δημιουργών παίρνουν το δρόμο της δημοσιότητας μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου. Οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος εκπροσωπούν και στη φετινή διοργάνωση ένα ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών και σχολών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποτυπώνονται όλα ή σχεδόν όλα όσα κινητοποιούν τους σύγχρονους δημιουργούς. Η Εν Αιθρία 10 περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις αλλά και «κυνήγι θησαυρού», το οποίο εξελίσσεται με ενδιαφέροντα τρόπο μέσω των κοινωνικών δικτύων, ενώ στο τέλος προσφέρονται δώρα, δηλαδή comics και graphic novels, τα οποία είναι προσφορά της εκδοτικής Comicdom Press. Η συγκεκριμένη σειρά εκθέσεων αποτελεί μία πρωτοβουλία του ζωγράφου και δημιουργού comics Γαβριήλ Τομπαλίδη, ενώ την επιμέλεια της φετινής έκθεσης έχουν ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και ο Δημήτρης Σακαρίδης, στο έργο των οποίων έχει συμβάλει ο Μέλανδρος Γκανάς. Ορισμένοι μόνο από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι η Ευγενία Βερελή, ο Βασίλης Δημόπουλος, ο Νικόλας Κούρτης, η Λίλα Μπελιβανάκη, ο Νίκος Σκαμάγκας, η Aniro (Ντορίνα Παναγιωτοπούλου), ο Dani Strips, ο Άρης Λάμπος, ο Θεμιστοκλής Λιονέτης, ο Θανάσης Πέτρου, η Αγγελική Σαλαμαλίκη, ο Νίκος Μηλιώρης. Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή 12.00 – 21.00, Σάββατο 10.30 – 14.30
Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα, τηλ.: 2103680052)

 

Stroggyli-128
Τα έργα τριάντα καλλιτεχνών έχει συγκεντρώσει ο Δημήτρης Λαζάρου, προκειμένου να παρουσιαστούν από κοινού στην έκθεση Stroggyli-128. Ο συγκεκριμένος εκθεσιακός τίτλος είναι εμπνευσμένος από την παλαιότερη ονομασία του νησιού της Σαντορίνης, το οποίο απέχει από τον Πειραιά 128 ναυτικά μίλια. Όπως είναι γνωστό, η ιστορία της Σαντορίνης είναι συνυφασμένη με το ηφαίστειό της και ειδικότερα με το γεγονός ότι αποτελεί τη μοναδική καλντέρα στον κόσμο που κατοικείται από την εσωτερική πλευρά του ηφαιστείου. Σ’ αυτήν ακριβώς τη μοναδικότητα κλήθηκαν να ανταποκριθούν εικαστικά οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ενδεικτικά οι: Jan Liodaki, Ευαγγελία Βεκιαροπούλου, Κατερίνα Δεληγιάννη, Γιώργος Ζερβάκης, Μπετίνα Κατσαΐτου, Γιάννης Μότσης (G.P. Moci), Χάρης Παμφίλης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Αναστασία Πετράκη.
Πληροφορίες για την έκθεση: https://restartplatform.com/upcoming-projects/stroggyli/

 

Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη


Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου παρουσιάζεται ένα μεγάλο σύνολο σημαντικότατων βυζαντινών εικόνων με προέλευση τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη. Σκοπός της παρουσίασής τους είναι αφενός η αισθητική τους απόλαυση, αφετέρου είναι και η ανάδειξη της πόλης ως ενός από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κέντρα του βυζαντινού κόσμου, ιδιαίτερα κατά την παλαιολόγεια περίοδο. Μέσα από την έκθεση, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών (ΠΙΠΜ), το οποίο αποτελεί το αρχαιότερο επιστημονικό ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναδεικνύεται ιδιαίτερα η ποιότητα της τοπικής παραγωγής και η λειτουργία της πόλης ως κέντρου που παρήγαγε μεγάλο αριθμό εικόνων, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σήμερα εκτός Θεσσαλονίκης. Κάθε μια από αυτές τις εικόνες αποτελεί κι ένα λαμπρό δείγματα της σπουδαίας τέχνης που αναπτύχθηκε στα καλλιτεχνικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης και της Κωνσταντινούπολης, αναδεικνύοντας με τρόπο σιωπηλό αλλά δυναμικό, αφενός το κάλλος της τέχνης που γέννησε η ίδια η πόλη, αφετέρου τη διαρκή σχέση της με την πρωτεύουσα του Βυζαντίου, την Κωνσταντινούπολη.
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα, 2132139500)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet