Τα μίντια βομβαρδίζουν τους εργαζόμενους, τους νέους, τις γυναίκες εκθειάζοντας το έργο της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, προβάλλουν τις νέες πρωτοβουλίες και μέτρα – νέα νομοθετήματα που πρόκειται να φέρει προς ψήφιση. Η ενημέρωση αυτή, χωρίς να ακούγεται ο αντίλογος, εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες ενόψει ΔΕΘ. Έτσι, στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται μέτρα για τις ελαφρύνσεις από τις υποχρεώσεις, για τη βελτίωση και την ανακούφιση των μικρομεσαίων και όχι μόνο. Περιλαμβάνονται ακόμα μέτρα για επενδύσεις, εφόσον πραγματοποιηθούν και ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Όλ΄ αυτά, βέβαια, για να καλυφθούν όσα πραγματικά φέρνουν οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, όπως, για παράδειγμα, αυτή του ασφαλιστικού συστήματος, σε πρώτο στάδιο η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Μια ιδιωτικοποίηση που θα έχει σαν συνέπεια να βρεθούν όλοι χαμένοι και πιο χαμένοι οι ήδη χαμηλοσυνταξιούχοι. Μια ιδιωτικοποίηση που θα επηρεάσει ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα αφήνοντας στην αβεβαιότητα το αύριο.

Μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά

Για τα εργασιακά έρχονται δέκα αλλαγές, μας πληροφορούν τα «Νέα» με το νομοσχέδιο-σκούπα. Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας εντός Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει διατάξεις για τις υπερωρίες, το εργόσημο, το ηλεκτρονικό μητρώο συνδικάτων, την Εργάνη και τα έξοδα κηδείας.
Η «Καθημερινή» κρατάει χαμηλούς τόνους γράφοντας για «μίνι εργασιακό νομοσχέδιο» ως σκέλος του αναπτυξιακού σχεδίου.

Επανέρχονται οι μνημονιακές υποχρεώσεις

Ας δούμε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει. Πρώτον, την εξαίρεση από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης για ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων, για τις οποίες εκτός από το κλαδικό κριτήριο θα εκτιμάται και το τοπικό. Δηλαδή, μια επιχείρηση σε κάποια περιοχή της χώρας που αντιμετωπίζει σύνθετα προβλήματα και ιδιαιτερότητες, όπως π.χ. ανεργία, θα μπορούσε να υπογραφεί τοπική κλαδική σύμβαση με όρους διαφορετικούς, με χαμηλότερους μισθούς από τη συλλογική σύμβαση του κλάδου.
Εξαίρεση από την εθνική κλαδική σύμβαση μπορεί να έχουν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσκολία. Ακόμα και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας ή βρίσκονται σε διαδικασία αναδιαρθρώσεως. Όλες αυτές θα μπορούν να παρεκκλίνουν από τις κλαδικές συμβάσεις με τον όρο ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
Τα μέτρα αυτά δεν είναι καινούρια, τα ζητούσε ο ΣΕΒ από την εποχή Σημίτη. Πέρασαν στο πρώτο και δεύτερο μνημόνιο και τότε έγινε αρκετή συζήτηση για τις ειδικές οικονομικές ζώνες.
Σήμερα, μετά τα μνημόνια, με κυβέρνησης της δεξιάς, επανέρχονται και μάλιστα σαν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και την αναπτυξιακή έκρηξη που όλο απομακρύνεται. Η κυβέρνηση της δεξιάς όμως, πέρα από το ξαναζεσταμένο φαγητό, ετοιμάζεται να προσφέρει και ένα εκσυγχρονιστικό μενού που θα αφορά το συνδικαλιστικό κίνημα. Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί διάταξη για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, καθώς και για το ηλεκτρονικό μητρώο των οργανώσεων. Τέλος, με άλλη διάταξη δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να δημιουργήσουν ειδική ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να αναρτούν τις ανακοινώσεις τους αντί να έχουν πίνακες ανακοινώσεων, όπου μπορεί η κάθε παράταξη να γνωστοποιεί τις προτάσεις της και τις διαφωνίες της.

ΕΚΑ: Τα μητρώα είναι των συνδικάτων

«Όποια μορφή κι αν έχουν τα μητρώα, ανήκουν στα συνδικάτα, ούτε στο κράτος ούτε στην εργοδοσία. Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες είτε οι απεργίες είτε για εκλογές δεν συνάδουν με τη συμμετοχή στο διάλογο... Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες οδηγούν σε αποξένωση και αδιαφορία τους εργαζόμενους και ανοίγουν το δρόμο στις ωμές παρεμβάσεις της εργοδοσίας». Τι λέει, όμως, για όλα αυτά η ΓΣΕΕ, που βρέθηκε στο Μαξίμου; Δεν ανέφερε τίποτα. Ο άλλος πυλώνας του σ.κ., το ΠΑΜΕ είναι κάπως δύσκολο να πάρει σαφή θέση. Έτσι, υποστηρίζοντας την άποψη περί τέταρτου μνημονίου, δυσκολεύεται να δει τη διαφορά μεταξύ της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε μέτρα προστασίας των εργαζομένων, και της ΝΔ, που ξηλώνει αυτά τα μέτρα. Μιλάει, μάλιστα, για τις ίδιες πατημασιές της ΝΔ με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που η ΝΔ βαδίζει με την όπισθεν. Αυτό είναι που δεν θέλει να καταλάβει το ΠΑΜΕ, όπως και την ανάγκη της κοινής δράσης όλων των εργαζομένων για την αποτροπή των καταστροφικών συνεπειών της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της δεξιάς.

Μπάμπης Κοβάνης
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet