Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτηlianam@otenet.gr «Καλό φεγγάρι λέω», Μιχάλης & Παντελής
Απ’ όλα τ’ άστρα σύ το λαμπερότερο
Έσπερε που τη δύναμη κατέχεις όλα τα
πράγματα να φέρνεις πίσω αυτά που με το
χάραμα η Αυγή σκόρπισε πέρα: φέρνεις πίσω το πρόβατο,
φέρνεις πίσω την αίγα, φέρνεις
και το μικρό παιδί στην αγκαλιά
της μάνας του.
Σαπφώ, ανασύνθεση & απόδοση: Οδυσσέας Ελύτης
Η εκδοτική εταιρεία Μικρή Άρκτος αναλαμβάνει να μας παρουσιάσει τη μουσική παράσταση των αδελφών Καλογεράκη «Καλό φεγγάρι λέω», προσαρμοσμένη ειδικά για το Εθνικό Αστεροσκοπείο, που έχει ως σημείο αναφοράς μελοποιημένα ποιήματα που μιλούν για τα αστέρια, το φεγγάρι, τον κόσμο αυτόν που ανοίγεται από πάνω μας καθώς και τη συγκίνηση που μας προκαλεί. Παρατηρώντας το φεγγάρι και τον έναστρο ουρανό ο άνθρωπος έχει πλησιάσει πιο κοντά στην κατανόηση της ύπαρξής του, οι ποιητές από πάντα ενδιαφέρονταν και έγραφαν για αυτόν τον ουρανό που άλλοτε μοιάζει με παρηγοριά μια βραδιά του Αυγούστου με πανσέληνο κι άλλοτε με κοσμογονία όταν οι Περσείδες εμφανίζονται το βράδυ στον έναστρο ουρανό.
Ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης μας παρουσιάζουν την εργασία τους πάνω σε ποιήματα για το φεγγάρι, τα αστέρια, τα πεφταστέρια και τους συμβολισμούς πίσω από όλα αυτά, τη γέννηση, το θάνατο, το φως και το σκοτάδι.
Ποιήματα της Σαπφούς, του Οδυσσέα Ελύτη, του Pablo Neruda, του Μιχάλη Γκανά κ.ά. θα δημιουργήσουν μια ποιητική περιγραφή του ακατανόητου, του γοητευτικού, του άγνωστου για εμάς νυχτερινού ουρανού.
Μαζί τους στο σαξόφωνο και στο κλαρινέτο ο Αλέξης Στενάκης. Μετά το τέλος της συναυλίας θα γίνει νυχτερινή παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Δωρίδη.
Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 8μμ, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Λόφος Νυμφών, Θησείο). Τιμές εισιτηρίων: προπώληση 10 ευρώ (μέχρι 11/9), τη μέρα της συναυλίας 12 ευρώ.
ImPArt
Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει την πρεμιέρα της ευρωπαϊκής συμπαραγωγής ImPArt. Περισσότεροι από 20 καλλιτέχνες από 4 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία και Αρμενία) εμπνέονται από τους στόχους του καινοτόμου ευρωπαϊκού έργου ImPArt.
Το έργο ImPArt (Immediate Performing Arts) αφορά την ανάπτυξη διακαλλιτεχνικών παραστάσεων (χορός, χοροθέατρο, μουσικό θέατρο, περφόρμανς) άμεσα προσβάσιμων από κάθε κοινό, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αισθητηριακές αναπηρίες και με έμφαση στην ενσωμάτωση επαγγελματιών καλλιτεχνών με αναπηρίες. Αποτελεί σύμπραξη 4 καλλιτεχνικών οργανισμών: Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (Ελλάδα), Sommertheater Pusteblume (Γερμανία), Oriente Occidente Festival (Ιταλία) και NCA Small Theatre (Αρμενία).
Η παρουσίαση αποτελείται από δύο αυτόνομες περφόρμανς: Gravity and Other Attractions, The Little Prince και μια εγκατάσταση-περφόρμανς με τίτλο Re:construction, στις οποίες τα όρια προσβασιμότητας μετατρέπονται σε πεδίο έμπνευσης, πειραματισμού και καινοτόμου δημιουργίας. Τα συνήθη μέσα προσβασιμότητας (υπερτιτλισμός, διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, ακουστική περιγραφή) γίνονται δημιουργικά εργαλεία σκηνικής έκφρασης και διαμορφώνουν την πλέον σύγχρονη αισθητική της πρόσβασης.
Gravity and Other Attractions: Σύλληψη, ιστορία, σκηνοθεσία: Κώστας Λαμπρούλης. Κείμενα: Max Greyson. Ερμηνευτές: Sarah Bockers, Dodzi Dougban. Μουσική: Φίλιππος Ζούκας. Χορογραφική επιμέλεια: Wagner Moreira, Δέσποινα Μπουνίτση. Φλάουτο: Ine Vanoeveren
The Little Prince: Διασκευή, σκηνοθεσία: Vahan Badalyan. Κείμενo: Antoine de Saint-Exupéry. Ερμηνευτές: Aristide Rontini, Torben Schug, Giuseppe Comuniello, Tamara Aydinyan. Μουσική: Max Schweder. Χορογραφική επιμέλεια: Wagner Moreira, Αθηνά Μανώλη. Συμμετοχή: Ashot Marabyan
Re:construction: Σύλληψη, σκηνοθεσία: Nikolas Jürgens, Nils Rottgardt. Ερμηνευτές: Lucy Wilke, Max Greyson, Franziska Wilke, Nils Rottgardt. Βίντεο: Nikolas Jürgens, Bernard Mescherowsky
Μουσική διεύθυνση: Markus Brachtendorf. Σκηνικά, κοστούμια: Sarah Haas. Οργάνωση παραγωγής: Lisette Reuter. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κώστας Λαμπρούλης. Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.
Το έργο ImPArt χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Creative Europe της Ε.Ε., από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, το υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, την Aktion Mensch και την NRW Kultur Sekretariat Wuppertal.
Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, στις 8μμ, στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
«Αΐντα» του Βέρντι με την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
Η μεγαλειώδης και θεαματική όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Αΐντα» ανοίγει τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020 για την Φιλαρμόνια Oρχήστρα Αθηνών. Λυρικοί καλλιτέχνες και καλλιτεχνικοί φορείς από πολλές χώρες του κόσμου συνεργάζονται σε μια διεθνή συμπαραγωγή. Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, η Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος, η Γερμανική Opera Classica Europa και η Opera Constanza από τη Ρουμανία παρουσιάζουν το αγαπημένο έργο του Βέρντι σε δύο μοναδικές παραστάσεις. Περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες, σολίστ, χορωδοί και μέλη της ορχήστρας ερμηνεύουν τις αθάνατες άριες και τα επιβλητικά χορωδιακά της όπερας σε ένα καλλιτεχνικό υπερθέαμα που θα γοητεύσει και θα συναρπάσει το αθηναϊκό κοινό. Στους κύριους ρόλους εμφανίζονται οι: Φίλιππος Μοδινός (Ρανταμές), Κασσάνδρα Δημοπούλου (Άμνερις), Yamel Domort (Αΐντα), Bartozs Onufry Urbanowicz (Ράμφις), Jaime Eduardo Pialli (Αμονάσρο), Τζένη Δριβάλα (Ιέρεια) και Νικόλας Καραγκιαούρης (Βασιλιάς). Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Michael Vaccaro και τη μουσική διεύθυνση ο Βύρων Φιδετζής.
Συμμετέχουν oι Χορωδίες: Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών, Χορωδία του Εθνικού Ωδείου, το ανδρικό τμήμα της Χορωδίας «Μελωδοί» Νέας Σμύρνης, το ανδρικό τμήμα της Chorus «Nova».
Οι δύο παραστάσεις δίνονται στο πλαίσιο του «Ο.Π.Α.Ν. – Καλοκαιρινές εκδηλώσεις 2019» του Δήμου Πειραιά και του «Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας» του Δήμου Πετρούπολης αντίστοιχα. H ΕΡΤ είναι χορηγός επικοινωνίας των παραστάσεων.
Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιώς. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (άτομα άνω των 65 ετών), 10 ευρώ (φοιτητικά, μαθητικά, ΑΜΕΑ).
OI ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΕΠΟΧΗΣ»
Μελέτη για τον συνθέτη της Αντίστασης, Αλέκο ΞένοΜε πολύ ενδιαφέρον, στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Τετράδια Μαρξισμού», τ.10, καλοκαίρι 2019, σσ.179-202, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ, διαβάσαμε τη δημοσίευση του πρώτου μέρους μιας νέας μελέτης του δρ Χρήστου Ηλ. Κολοβού σχετικά με τον συνθέτη της Αντίστασης, Αλέκο Ξένο (1912-1995).
Στο α’ μέρος αυτό εκτός της απαραίτητης κατατοπιστικής εισαγωγής, υπάρχει ένα εν πολλοίς άγνωστο χειρόγραφο βιογραφικό σημείωμα του συνθέτη, ιστορικά σχόλια με αφορμή την ήδη εκδομένη Αυτοβιογραφία του (εκδ. Μουσείου Μπενάκη, επιμ. Αλέξ. Χαρκιολάκης), διάφορα στοιχεία από το Μουσείο Μπενάκη στο οποίο φυλάσσεται το Αρχείο του, αλλά και άλλα άγνωστα στοιχεία από τον υπηρεσιακό του φάκελο στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Δημοσιεύονται, επίσης, άγνωστα ιστορικά ντοκουμέντα που δεικνύουν πώς ενίοτε στην ιστορία κάποιοι «δεξιοί», όπως ο πρώην διευθυντής της ΚΟΑ, Φιλοκτήτης Οικονομίδης ή ο πρώην γεν. διευθυντής της ΕΛΣ, Γεώργιος Σκλάβος, έχουν αληθινά συναισθήματα για κάποιους άξιους συναδέρφους, αγωνιστές και ανθρώπους και πώς για χάρη της Ορχήστρας, βάζουν στην άκρη τελείως τα «πολιτικά» και βοηθούν και σώζουν ακόμη και έναν «κομμουνιστή» όπως ο Ξένος, από το να υπογράψει δήλωση και να αποκατασταθεί από την απόλυσή του ως μη νομιμόφρων κ.λπ. Επίσης, δημοσιεύονται άγνωστες φωτογραφίες, γράμμα της Εύας Πάλμερ-Σικελιανού κ.ά.
Το περιοδικό κυκλοφορεί σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία, αλλά και από τον εκδοτικό οίκο, οδ. Κιάφας 3 και Ακαδημίας, Αθήνα.
Σημείωση: ο δρ Χρήστος Ηλ. Κολοβός είναι διευθυντής Ορχήστρας και ερευνητής Νεοελληνικής Έντεχνης Μουσικής.