Της Ρίας Καλφακάκου*

Αρχισε και τυπικά η νέα περίοδος με δήμαρχο τον κ. Ζέρβα. Ίσως σε όλη την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος δήμαρχος που να βρίσκεται σε τέτοια ιδιότυπη θέση. Να έχει ένα μικρό ποσοστό, ούτε καλά καλά 15% , την πρώτη Κυριακή, και να εκλέγεται πανηγυρικά με 67% τη δεύτερη.
Η θριαμβευτική επικράτησή του έναντι του επίσημου υποψήφιου της ΝΔ, κ. Ταχιάου, του δίνει το πλεονέκτημα του λαοφιλούς δημάρχου, και μια μεγάλη περίοδο ανοχής από το λαό της πόλης. Από την άλλη, η μέτρια επίδοση του στον πρώτο γύρο, έχοντας μόλις εφτά από τους 49 συνολικά συμβούλους, τον αναγκάζει να βγει άμεσα σε αναζήτηση συμμαχιών. Έτσι, όσο και αν ο νόμος που άρον άρον ψήφισε η ΝΔ μέσα στον Αύγουστο, κάνει δημαρχοκεντρικό το μοντέλο διοίκησης. Όσο και αν η οικονομική επιτροπή όπου εκ του νόμου έχει πλειοψηφία ο δήμαρχος, υποκαθιστά σε κρίσιμα θέματα το δημοτικό συμβούλιο. Όσο και αν ο κ. Θεοδωρικάκος προσπάθησε να δώσει μεγάλη εξουσία σε κάθε δήμαρχο, δεν αναιρείται η ανάγκη του κ. Ζέρβα να βρει άτομα για να διοικήσει και να έχει μια πλειοψηφία 25 τουλάχιστον δημοτικών συμβούλων για να μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς το δημοτικό συμβούλιο.
Είναι φανερό πως δύο δρόμοι υπήρχαν για το νέο δήμαρχο. Προγραμματικές συγκλίσεις με άλλες παρατάξεις, που είναι εμφανώς η πλέον δημοκρατική διαδικασία, ή αλίευση δημοτικών συμβούλων, που μπαίνουν στη διοίκηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης με την οποία εκλέχτηκαν, με ανεξαρτοποιήσεις και προσωπικές συμφωνίες.
Ο κ. δήμαρχος, έχοντας μια ισχυρή λαϊκή εντολή στο δεύτερο γύρο, δεν ήθελε να διοικεί με συναρχηγούς. Είναι φανερό πως ονειρεύεται να φτιάξει τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη με επί κεφαλής τον ίδιο και να οργανώσει το πρόγραμμά του εκ των υστέρων.
Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει όραμα για την πόλη. Στην αγωνία του να στελεχώσει μια διοίκηση αφοσιωμένη στον ίδιο, έχει αφήσει για αργότερα προγραμματικές δηλώσεις, κάνει αντιφατικές κινήσεις και δείχνει πως ψάχνει να βρει το βηματισμό του.
Οι πρώτες κινήσεις του είναι αποκαρδιωτικές. Με ορισμένες αντιδημαρχίες να αντιστοιχούν κυρίως σε ψήφους που κουβαλάνε οι δημοτικοί σύμβουλοι και όχι σε συνάφεια πολιτική ή επαγγελματική του προτεινόμενου με το αντικείμενο που θα υπηρετήσει.
Με την επιλογή στη θέση του γραμματέα του δήμου του πρώην δημάρχου Δέλτα, που έχει πολλάκις κατηγορηθεί για την αντιδημοκρατική του συμπεριφορά, την άρνησή του να δεχτεί στο δήμο του πρόσφυγες και με ένα κοινωνικό προφίλ εντελώς ασύμβατο με το προφίλ ενός μορφωμένου αστού, όπως ο κ. Ζέρβας.

Αποκαρδιωτικές κινήσεις

Η ορκωμοσία με τα πλήθη να συρρέουν για να χειροκροτήσουν και το μπροστινό κομμάτι της αίθουσας δημοτικού συμβουλίου να θυμίζει κυριακάτικη πρωινή λειτουργία με πλήθος ιερέων να ψάλλουν, ήταν αποκαρδιωτική. Γυρίζει την πόλη πίσω και μόνο σε ευρωπαϊκή μητρόπολη δεν παραπέμπει.
Είναι σεβαστές οι θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός, αλλά ο πολιτικός όρκος έχει καθιερωθεί σε όλη την Ευρώπη, γιατί προωθεί την ισονομία και τη δημοκρατία. Φαντάζομαι πως οι καθολικοί της Γαλλίας, που δίνουν πολιτικό όρκο, όντας ευλαβείς χριστιανοί, μας βλέπουν περίπου όπως βλέπουμε εμείς τη μαντήλα στην Τουρκία.
Τέλος, ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρέπει να ξεπεράσει την τραυματική του σχέση με τον πάλαι ποτέ μέντορά του κ. Μπουτάρη. Είναι αλήθεια ότι όλοι οι γιοι πρέπει να έρθουν σε σύγκρουση με τον πατέρα τους, για να το πω φροϊδικά, όμως κάποια στιγμή πρέπει να αποδείξουν τη δική τους αξία, όχι σε αντιπαράθεση με την πατρική φιγούρα.
Για το καλό της πόλης ελπίζω ο κ. δήμαρχος να αναδείξει τις καλύτερες πλευρές του εαυτού του στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.
Ως αντιπολίτευση έχουμε πολλές τεκμηριωμένες προτάσεις για βασικά θέματα της πόλης και θα συμβάλλουμε με αυτές, ανιδιοτελώς για το καλό της πόλης και των πολιτών.
Και θα κριτικάρουμε κάθε πισωγύρισμα, κάθε αντιδημοκρατικό ολίσθημα, ξεπερασμένες αντιλήψεις ή λανθασμένες επιλογές.

* Δημοτική σύμβουλος με την «Ανοιχτή Πόλη Θεσσαλονίκης» και καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet