Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

Θ. Παπακωνσταντίνου στη σκιά των βράχων


Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι μόνιμοι τα τελευταία χρόνια συνεργάτες του θα προσπαθήσουν κι αυτό το καλοκαίρι να προσφέρουν απόλαυση και στοχασμό παίζοντας και τραγουδώντας για τα απλά και τα περίπλοκα με οδηγό την παράδοση από τη μια και το μαγικό ρεαλισμό από την άλλη.
Αναλυτικά, μαζί του θα είναι οι: Ματούλα Ζαμάνη - τραγούδι, Δημήτρης Μυστακίδης - κιθάρα, λαούτο και φωνή, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος - τρομπέτα, φλικόρνο, Σωτήρης Ντούβας - τύμπανα, Κώστας Παντέλης - ηλεκτρική κιθάρα, Κωστής Χριστοδούλου - πλήκτρα, Αντώνης Μαράτος - ηλεκτρικό μπάσο, Γιάννης Αντωνιάδης - κλαρίνο, Αλέξανδρος Κτιστάκης - κιθάρα, τραγούδι.
Τη συναυλία θα ανοίξει η Mila Trani. Η Mila είναι ιταλίδα τραγουδίστρια, συνθέτρια και μουσικός. Οι επιρροές της εκτείνονται από τη τζαζ και την ηλεκτρονική μουσική, ως τη μουσική της Αφρικής και της Μεσογείου. Ο αυτοσχεδιασμός είναι βασικό στοιχείο της δουλειάς της.
Την Τετάρτη 3 Ιουνίου,  στις 9μ.μ., σ το Θέατρο των Βράχων Βυρωνας. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ προπώληση, 12 ευρώ στο ταμείο.

«Η δαιμονισμένη» του Θ. Σακελλαρίδη

Η διασκεδαστική οπερέτα «Η δαιμονισμένη» που ο πρωτεργάτης του είδους, Θεόφραστος Σακελλαρίδης, έγραψε το 1919, παρουσιάζεται σχεδόν έναν αιώνα μετά τη δημιουργία της, σε μορφή συναυλίας. Ο Θ. Σακελλαρίδης συνέθεσε τη Δαιμονισμένη σε δικό του λιμπρέτο, ένα χρόνο μετά την τεράστια επιτυχία του Βαφτιστικού. Η οπερέτα εξιστορεί τις περιπέτειες ενός προικοθήρα γόη και τα ευφάνταστα εμπόδια που βάζει η «δαιμονισμένη» από την εγκατάλειψη της φιλενάδας του Λούλα, για να εμποδίσει το γάμο συμφέροντος που εκείνος ετοιμάζει.
Διανομή: Λούλα - Λυδία Ζερβάνου, Γιώργος - Δημήτρης Ναλμπάντης, Φιρουλής - Χρήστος Λάζος, Μερλούτσος - Κωστής Ρασιδάκης, Ξένη - Βασιλική Πετρόγιαννη. Μουσική διδασκαλία, πιάνο: Nίκος Βασιλείου, έρευνα - επιμέλεια παρουσίασης: Αλέξανδρος Ευκλείδης.
Την Κυριακή 31 Μαΐου, στις 8.30μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Στάυρος Νιάρχος (Πληροφορίες: 210 8778396/8 ή με email στο visitorscenter@snfcc.org). Ελεύθερη είσοδος
* Για τη μετάβασή σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε δωρεάν το λεωφορειάκι που συνεδέει το Σταθμό Μετρό Συγγρού – Φιξ με το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ (αφετηρία επί της οδού Καλλιρρόης και άφιξη στην αρχή της Εσπλανάδας). Θα πραγματοποιούνται δρομολόγια 30’ πριν και μετά από κάθε εκδήλωση.

Έργα Μπετόβεν

Από την ίδρυσή της το 1996, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αρχιμουσικό Ελευθέριο Καλκάνη, έχει διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας αλλά και σε όλη τη χώρα. Το πλούσιο ρεπερτόριό της περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα έργα των σημαντικότερων συνθετών της έντεχνης κλασικής μουσικής: από τα αριστουργήματα της μπαρόκ μουσικής μέχρι τις πρωτοποριακές συνθέσεις των σύγχρονων δημιουργών. Επίσης, η καλλιέργ��ια και η προβολή της ελληνικής μουσικής αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την ορχήστρα. Ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και στα φιλόμουσα αισθήματα του κοινού, έχει καθιερώσει μια σειρά από τακτικές δημόσιες εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάζει το αφιέρωμα στον Μπετόβεν. Θα ακουστούν τα εξής έργα: η Εισαγωγή Λεονώρα αρ 1, το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ 4 και μετά το διάλειμμα η Συμφωνία αρ 3 η Ηρωική. Σολίστ ο πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος. Την Τρίτη 2 Ιουνίου, στις 9μ.μ., στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στη Πειραιώς. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΣΤΙΧΟΥΡΓΩΝ «ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ»
Να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στις συναυλίες


Ο Σύλλογος Συνθετών Στιχουργών «Το μέτρον» ιδρύθηκε το 2014 με σκοπό την υποστήριξη των ηθικών και περιουσιακών συμφερόντων των δημιουργών και τη βελτίωση της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων τους. Mέλη του Συλλόγου είναι αποκλειστικά δημιουργοί ή κληρονόμοι δημιουργών μουσικών συνθέσεων και στίχων. Ο Σύλλογος πρόσφατα απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού κ. Νίκο Ξυδάκη, την οποία η στήλη δημοσιεύει, απόλυτα αλληλέγγυα στο αίτημα τους.

Αξιότιμοι κύριοι, ο Σύλλογος Συνθετών Στιχουργών «Το μέτρον» ζητά να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες των δημιουργών – καλλιτεχνών και ιδίως στις συναυλίες.Το επάγγελμα του συνθέτη και στιχουργού βιώνει μια ιδιαίτερα έντονη και παρατεταμένη κρίση που ξεκίνησε ήδη από το 2000. Οι συνέπειες της κρίσης είναι ιδιαίτερα βάναυσες. Από τις 4 πολυεθνικές δισκογραφικές εταιρείες που διατηρούσαν γραφεία στην Ελλάδα οι 3 έκλεισαν τα γραφεία τους και παραμένει ενεργή μόνο μία (Universal Music).
Παράλληλα διέκοψαν τη λειτουργία τους δεκάδες ελληνικές δισκογραφικές εταιρείες, χιλιάδες δισκοπωλεία και δεκάδες στούντιο ηχογράφησης ενώ πλήθος εταιρειών διοργάνωσης συναυλιών έχουν πτωχεύσει αφήνοντας απλήρωτες μεγάλες οφειλές προς τους δημιουργούς. Η ανεργία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από ποτέ, την ίδια ώρα που τα εισοδήματα των ελάχιστων ενεργών συνθετών, στιχουργών, τραγουδιστών και μουσικών έχουν καταρρεύσει.
Οι συνέπειες από τα όσα σας περιγράψαμε δεν αγγίζουν μόνον τον κλάδο μας αλλά και όλη την ελληνική κοινωνία. Ο αριθμός και η ποιότητα των νέων δισκογραφικών παραγωγών έχουν μειωθεί κατακόρυφα, το σημαντικότερο δε σύγχρονο πολιτιστικό μας προϊόν, το τραγούδι, γίνεται όλο και φτωχότερο.
Την κρίση όλα αυτά τα χρόνια την προκάλεσαν πολλές αιτίες συνδυαστικά,
σημαντικότερες των οποίων είναι:
• Η πειρατεία,
• Η δωρεάν διάθεση CD με τις εφημερίδες και τα περιοδικά,
• Η κατάργηση των μουσικών παραγωγών στο ραδιόφωνο και η επικράτηση του playlist,
• Η αντικατάσταση της σύνθεσης πρωτότυπης μουσικής στον ελληνικό κινηματογράφο την τηλεόραση και το θέατρο από μουσικές επιμέλειες,
• Η υπέρμετρη επιβάρυνση με φόρους, τέλη και εισφορές των συναυλιών και από το 2010 η οικονομική κρίση που βιώνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.
Από δημοσιεύματα στον Τύπο πληροφορούμαστε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς την υιοθέτηση ενός ενιαίου ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, ο οποίος θα ανέρχεται μεταξύ 16% και 18%. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί ο ΦΠΑ των συνθετών, στιχουργών και λοιπών καλλιτεχνών, καθώς και των συναυλιών από 13% που είναι σήμερα κατά 3 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες. Οι επιπτώσεις της αύξησης θα είναι μικρότερες για τις υπηρεσίες των συνθετών - στιχουργών αφού δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους απευθείας στο κοινό αλλά κατά κανόνα σε δισκογραφικές - εκδοτικές και άλλες εταιρείες οι οποίες ήδη υπάγονται στην υψηλή κατηγορία ΦΠΑ. Η αύξηση όμως του ΦΠΑ στις συναυλίες θα είναι καταστροφική, αφού θα οδηγήσει σε ισόποση αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και θα μειώσει ακόμα περισσότερο το καθαρό έσοδο των συναυλιών. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα οι συναυλίες - μουσικές σκηνές εκτός από του ΦΠΑ 13% επιβαρύνονται και με το φόρο της Φρειδερίκης, που ανέρχεται σε ποσοστό 5% στην Αττική και Θεσσαλονίκη. Ως φόρος υπέρ τρίτων, ο φόρος της Φρειδερίκης, εκτός από αναχρονιστικός και παράλογος είναι παράνομος και πρέπει να καταργηθεί (πρόκειται για «χαράτσι» που επιβλήθηκε το 1948 επί της τιμής των εισιτηρίων για τα δημόσια θεάματα ελέω της βασίλισσας Φρειδερίκης και των «φιλανθρωπικών αισθημάτων» της για την ενίσχυση των «βορείων επαρχιών» της χώρας που επλήγησαν από τον εμφύλιο πόλεμο).
Το δημοσιονομικό όφελος από την τυχόν αύξηση του ΦΠΑ στις συναυλίες θα είναι ελάχιστο (αν όχι και αρνητικό αφού θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των συναυλιών μελλοντικά), όμως η ζημιά που θα υποστεί και ο κλάδος μας θα είναι καταλυτική αφού οι συναυλίες αποτελούν πλέον την τελευταία σημαντική πηγή εισοδήματός μας.
Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ, κ. υπουργέ των Οικονομικών και κ. αναπληρωτή υπουργέ Πολιτισμού ζητούμε να παραμείνει ο ΦΠΑ των συναυλιών και των
δημιουργών – καλλιτεχνών στη χαμηλή κατηγορία και να μην αυξηθεί και παράλληλα να καταργηθεί ο φόρος της Φρειδερίκης.

Με εκτίμηση, για «Το μέτρον», ο πρόεδρος Φοίβος Δεληβοριάς, ο γραμματέας Αντώνης Πλέσσας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet