Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
• catana@freemail.gr

Nikita Alexeev  - Πλατωνικός έρως


Ο όρος «Πλατωνικός έρως» παραπέμπει στο Συμπόσιο του Πλάτωνα, όπου η Διοτίμα εξηγεί στον Σωκράτη τη θέση του έρωτα μεταξύ δύο πόλων, όπως καλού - κακού. Η συζήτηση δεν καταλήγει πουθενά, αλλά βάσει αυτής οι νεοπλατωνιστές ανέπτυξαν τη θεωρία για το «Είδος», το πρότυπο ενός συνόλου σκέψεων, εννοιών και πραγμάτων, και την άποψη ότι η ελλιπής αντανάκλασή τους, εξαιτίας του τέλματος του υλικού κόσμου, επιδιώκει να ενωθεί εκ νέου με το πλήρωμα του «Είδους». Ο καλλιτέχνης –από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης ρωσικής εικαστικής σκηνής– παρουσιάζει το θέμα με το δικό του τρόπο: Ανάμεσα στα ζεύγη σχεδίων διαφόρων αντικειμένων αναρτά το υποτιθέμενο «Είδος» τους. Ένα αντικείμενο, όμως, από μόνο του δεν αποτελεί «Είδος» και το «Είδος» αιωρείται μεταξύ αριστερού - δεξιού, σημαίνοντος - σημαινόμενου, μιμητικού - εικονικού. Η έκθεση λειτουργεί έως τις 24 Ιουνίου. Ωράριο: Τρίτη έως Σάββατο 10π.μ. - 6μ.μ.
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη, 2310589152)

Εικόνες

Τον τίτλο Εικόνες για την ενδέκατη ατομική του δουλειά, ο γλύπτης Βασίλης Παπασάικας τον δανείζεται από την ελληνική αρχαιότητα, όχι για πρώτη αλλά για τέταρτη φορά. Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται έντεκα γλυπτά–εικόνες από ανθρώπους που είναι οικείοι στον καλλιτέχνη. Όπως σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Χρύσανθος Χρήστου για τα έργα του, ο Παπασάικας «κατορθώνει να μας δώσει ακόμη και τις εσωτερικές ψυχικές διαστάσεις των θεμάτων του. Αρκεί να δει τα έργα του, για να καταλάβει κανείς ότι είναι και προικισμένος και γνήσιος γλύπτης». Η έκθεση λειτουργεί έως τις 27 Ιουνίου. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 11π.μ. - 8μ.μ., Σάββατο 11π.μ. - 3μ.μ.
έκφραση γιάννα γραμματοπούλου (Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα, τηλ.: 2103607598)

Ζούμπερα… και άλλες ιστορίες

Μια νέο-ποπ αφήγηση διακρίνει τα έργα του Κώστα Τσικνή, για τα οποία η Όλγα Παπακώστα αναφέρει ότι παραπέμπουν σε ένα παγανιστικό κόσμο, όπου η διάκριση έμψυχου - άψυχου δεν υφίσταται. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Οι μικροσκοπικές, επαναλαμβανόμενες φόρμες του πλαισίου δεν είναι λιγότερο ζωντανές από ό,τι οι φιγούρες στο εσωτερικό του κουτιού. Υπάρχει ζωή και στο μικρόκοσμο και στο μακρόκοσμο, και στα ορατά και στα αόρατα. Ο καλλιτέχνης στέκεται στο σύνορο των δύο κόσμων ως μεσολαβητής, ως διάμεσος, ως medium». Η έκθεση διαρκεί έως τις 27 Ιουνίου. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 11π.μ. - 2.30μ.μ. και 18.30 - 21.30μ.μ., Σάββατο 11π.μ. - 3μ.μ.
Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (Ξενοκράτους 7, Αθήνα, τηλ.: 2107244552)

Reflectionship

Στην έκθεση Reflectionship, η Λαμπρινή Μποβιάτσου και η Έλενα Παπαδημητρίου ασχολούνται με τη σχέση της ανθρώπινης φιγούρας με τον αντικατοπτρισμό του περιβάλλοντός της. Στο έργο της πρώτης, ο καθρέπτης συχνά τσαλακώνεται, δίνοντας μια διαστρεβλωμένη οπτική, στην οποία ο θεατής παίζει σημαντικό διαδραστικό ρόλο. Στο έργο της δεύτερης, ο καθρέπτης λειτουργεί ως είδωλο, το εννοιολογικό στοιχείο υπερτερεί, ενώ το περιβάλλον παραμένει ανέπαφο. Όπως σημειώνει η επιμελήτρια Λουΐζα Καραπιδάκη, «οι αισθητικές αντιπαραθέσεις των δύο εικαστικών προσκαλούν σε μια συναρπαστική περιήγηση: από το μικρό στο μεγάλο, από το γυμνό της σάρκας στο ενδεδυμένο, από το ρευστό στη λεπτομέρεια, από το βουβό στο λαλίστατο». Η έκθεση διαρκεί έως τις 13 Ιουνίου. Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή 12μ. - 9μ.μ., Σάββατο 10.30π.μ. - 2.30μ.μ.
Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ.: 2103680052)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet