Του Στράτου ΚερσανίδηΤο 2015, με την ταινία «Ανάδρομος», ο Βασίλης Κεκάτος έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Ένα χρόνο μετά, με το «Zero star hotel», κέρδισε ένα βραβείο στο Φεστιβάλ του Σάντανς ενώ το 2018, πάλι στη Δράμα, η ταινία του «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν», κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Φέτος, ο Βασίλης Κεκάτος επανέρχεται στη Δράμα, αυτή τη φορά φέρνοντας μαζί με την ταινία του και το Χρυσό Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους του Φεστιβάλ των Κανών. Μια διάκριση που για πρώτη φορά κέρδισε ταινία μικρού μήκους ελληνικής παραγωγής και έλληνας σκηνοθέτης.
Πρόκειται για την ταινία «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς», που είναι, όπως διαβάζουμε «μια ιστορία αγάπης που διαθέτει ένα από τα πιο ωραία φινάλε ταινίας μικρού μήκους που έχουμε δει τον τελευταίο (πολύ) καιρό».
Η ταινία συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, μαζί με άλλες 66 ταινίες από 60 χώρες του κόσμου. Από ελληνικής πλευράς, εκτός από την ταινία του Κεκάτου, συμμετέχουν οι ταινίες «Cloud» του Μιχάλη Δημητρίου, «Καρτ-ποστάλ από το τέλος του κόσμου» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου καθώς και η «Εξομολόγηση» του Ανδρέα Σιεηττάνη από την Κύπρο.
Γιορτή του σινεμάΓια 42 χρονιά φέτος, η όμορφη ακριτική πόλη φιλοξενεί ένα φεστιβάλ το οποίο με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε όχι μόνον στον πιο σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της ελληνικής επαρχίας, αλλά και σε ένα από τα πιο σημαντικά αντίστοιχα φεστιβάλ της Ευρώπης και του κόσμου.
Έτσι, όπως κάθε χρόνο, στη Δράμα θα συναντηθούν οι δημιουργοί των ταινιών και μαζί με τους θεατές θα απολαύσουν την όμορφη γιορτή του σινεμά, η οποία ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει ως το ερχόμενο Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου όταν και θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων και η τελετή λήξης.Οι προβολές θα γίνουν όπως κάθε χρόνο στις αίθουσες Ολύμπια και το Δημοτικό Ωδείο, εν αναμονή πάντοτε για ανακατασκευή της Μεγάλης Καπναποθήκης, η οποία θα δώσει και οριστικό τέλος στο πρόβλημα για μόνιμη στέγη του Φεστιβάλ. Μια ανάγκη η οποία χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο επιτακτική και αξίζει να στηριχτεί αφού η ταινία μικρού μήκους, όπως υποστηρίζει και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος, αποτελεί αυτόνομη κατηγορία η οποία αφορά δημιουργούς κάθε ηλικίας.
Ελληνικό ΔιαγωνιστικόΝέο ρεκόρ σημειώθηκε φέτος καθώς υποβλήθηκαν στο φεστιβάλ 240 ελληνικές ταινίες. Από αυτές επελέγησαν οι 60, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται 6 ντοκιμαντέρ, 3 κινουμένων σχεδίων και 10 σπουδαστικές.
Η θεματολογία ποικίλει με θέματα όπως το προσφυγικό, η ανεργία, η κρίση να κυριαρχούν. Σημαντική είναι η συμμετοχή των γυναικών, καθώς για μια ακόμη χρονιά το ένα τρίτο των διαγωνιζόμενων είναι γυναίκες που σε απόλυτο αριθμό μεταφράζεται σε 22 συμμετοχές.
«Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς»
Σημαντικός είναι και ο αριθμός ταινιών που έχουν γυρίσει Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό (16) ενώ θα προβληθούν συνολικά 21 ταινίες Ελλήνων που γύρισαν την ταινία τους σε ξένη γλώσσα: 14 από αυτές είναι αγγλόφωνες, 2 γαλλόφωνες, 2 γερμανόφωνες, ενώ υπάρχουν και κάποιες γυρισμένες στα ιταλικά, τα αραβικά και τα κουρδικά. Η δε διάρκεια των ελληνικών ταινιών που διαγωνίζονται κυμαίνεται από 4 έως 29 λεπτά.
Το υπόλοιπο πρόγραμμαΣτο 5ο Βαλκανικό Πανόραμα θα προβληθούν επιλεγμένες ταινίες από τις βαλκανικές χώρες οι οποίες έχουν διαγωνιστεί σε διάφορα φεστιβάλ, ενώ θα υπάρχει και ένα αφιέρωμα σε ταινίες από τη Σλοβενία.
Στο ειδικό πρόγραμμα Short Matters 2018, θα προβληθούν ταινίες υποψήφιες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στο EU and ME, θα προβληθούν 7 ταινίες οι οποίες ενημερώνουν για θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρόγραμμα Δέκα Μικρές (10 Corti), είναι ένα αφιέρωμα σε ιταλικές ταινίες μικρού μήκους, μια συνεργασία του φεστιβάλ με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, την Ιταλική πρεσβεία και το Ιταλικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Επίσης θα έχουμε τις παρουσιάσεις βιβλίων στα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, τη γνωριμία με τους σκηνοθέτες, δράσεις για παιδιά (μαθήματα κινηματογραφικής εκπαίδευσης, προβολές για παιδιά του δημοτικού κ.ά.), εικαστικές εκθέσεις κ.λπ.