«Athamra» σημαίνει καρπός, με τη μεταφορική έννοια της λέξης… καρπός μιας προσπάθειας. Αυτός είναι ο τίτλος της δεύτερης προσωπικής δουλειάς της Λάμιας Μπεντίουι (η πρώτη ήταν το Fin’Amor, 2006), της τυνήσιας τραγουδίστριας που ζει στην Ελλάδα από το 1992 και που έγινε γνωστή σε ένα μεγαλύτερο κοινό στη χώρα μας από τη συνεργασία της με την Σαββίνα Γιαννάτου στα Τραγούδια της Μεσογείου (1998).
Το «Athamra» περιέχει 14 τρακς, τραγούδια και μουσικές - σπαράγματα ενός κόσμου παραμυθένιου, μιας μεγάλης αφήγησης που στήνει η Λάμια Μπεντίουι, με τη συμμετοχή ενός πολύ αξιόλογου μουσικού σχήματος (The Desert Fish) σε αυτή τη δουλειά. Το υλικό είναι διαλεγμένο από Μικρά Ασία, Ιταλία, Γαλλία, Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία, Ελλάδα αλλά υπάρχουν και δύο πρωτότυπες συνθέσεις, μία της Λουκίας Κωσταντάτου σε στίχους της Cecilia Joyce και «Το όνειρο», ένα μουσικό παραμύθι σε λόγια και μουσική της ίδια της ερμηνεύτριας.
Τα τραγούδια έχουν τα πιο πολλά μεγάλες διάρκειες. Είναι διασκευές πάνω σε παραδοσιακά - λαϊκά τραγούδια των χωρών που προανέφερα και περιστρέφονται νοηματικά και αισθητικά γύρω από τη μεγάλη έκπληξη του δίσκου που, κατά τη γνώμη μου, είναι το τρακ 14, «Το όνειρο» τη σύνθεση της Λάμιας Μπεντίουι. «Το όνειρο» είναι ο επίλογος του δίσκου πέντε λεπτά μιας μαγικής διαδρομής που η «εξωτική» φωνή της Λάμιας πλέκεται με ρυθμούς και ήχους κατευθείαν από τη ρίζα του παραμυθιού. Ακόμα θα ξεχώριζα το μικρασιατικό «Στη φυλακή», το παιχνιδιάρικο νοτιοϊταλιάνικο «Lo Guarracino», το παραδοσιακό γαλλικό «Mau Marideia» (Η κακοπαντρεμένη) αλλά και το αριστουργηματικό μαροκινό παραδοσιακό «Salouni Aalache».
Στις αδυναμίες του δίσκου, θα σημείωνα, κατά τη γνώμη μου, κάποιες υπερβολές στην έκφραση και μια έξτρα δραματικότητα σε κάποια -όχι πολλά-, σημεία που φέρνει την τραγουδίστρια πάνω από το υλικό. Ακόμη νομίζω πως μια πιο μικρή συνολική διάρκεια του cd θα το έκανε πιο γρήγορα προσβάσιμο και θα διευκόλυνε τον ακροατή να το καταλάβει και να το χαρεί στο σύνολο του.
Η Λάμια Μπεντίουι με τη νέα της δουλειά μας δείχνει πως δεν πρόκειται πια μόνο για μια εξαιρετική ερμηνεύτρια αλλά και μια ευφάνταστη παραμυθού της ανατολής που μπορεί να μας κάνει να ονειρευόμαστε ακόμα και σε αυτούς τους πολύβουους και ορθολογικούς καιρούς που ζούμε.
Το «Athamra» είναι μια ανεξάρτητη έκδοση σε cd με ένθετο βιβλιαράκι που κάποιος μπορεί να προμηθευτεί από την ιστοσελίδα της καλλιτέχνιδος www.lamiabedioui.com. Επίσης, όσοι θέλουν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά την παρουσίαση του «Athamra» από την Λάμια Μπεντίουι και το μουσικο σχήμα The Desert Fish στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα, στις 5 Ιουνίου, στις 8.30μ.μ. (τιμή εισιτηρίων 10 και 7 ευρώ, φοιτητικό και ανέργων).

Λεωνίδας Μαριδάκης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet