Πριν πολλά χρόνια όλες οι χώρες του πλανήτη είχαν Βασιλιά ο οποίος, φυσικά, ήταν ισόβιος. Έπαιρναν τεράστιες απολαβές από το κράτος και ζούσαν σε παλάτια με το μεγαλύτερο μέρος του παλατιού να είναι χρυσό. Οι περισσότερες χώρες δεν έχουν πια  βασιλεία, παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν κράτη που έχουν ακόμα πολίτευμα «Βασιλευομένη Δημοκρατία».
Το πιο γνωστό σε όλους παράδειγμα αποτελεί η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι στο θρόνο της από τη δεκαετία του ‘50 και αποτελεί τη μακροβιότερη βασίλισσα στη χώρα. Έτσι η χώρα υποχρεούται να πληρώνει τη Βουλή των Κοινοτήτων, με δικό της Πρόεδρο, τον Τζον Μπέρκοου, τη Βουλή των Λόρδων με επίσης δικό της Πρόεδρο, τον Βαρόνη Ντ’Σούζα, και φυσικά τη βασίλισσα και τον άντρα της τον Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου. Τα κτίρια που στεγάζουν όλους αυτούς είναι γεμάτα από χρυσό σε κάθε σημείο τους. Επίσης, ο πρίγκιπας Χάρι με τη σύζυγό του διαφημίζουν τις διακοπές τους με ιδιωτικό τζετ και τη διαμονή τους σε βίλα 15 εκατομμυρίων δολαρίων.
Άλλο ένα παράδειγμα είναι η Βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ της Δανίας, η οποία έχει ήδη κατασκευάσει το μέρος που θα θαφτεί, όταν πεθάνει. Το έργο αυτό ονομάζεται “Σαρκοφάγος” και είναι κατασκευασμένο από διάφορα πανάκριβα υλικά. Η δημιουργία του άρχισε το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2018. Και, τέλος, ένα χλιδάτο βασιλικό «έργο» ήταν η προίκα της πριγκίπισσας Σοφίας, κόρη του Βασιλιά Παύλου της Ελλάδας. Ο γάμος τους έγινε τον Μάιο του 1962 και ο τότε υπουργός Οικονομικών Σπυρίδων Θεοτόκης κατέθεσε νομοσχέδιο στη βουλή και το κράτος έδωσε στη Σοφία προίκα ύψους 9 εκατομμυρίων δραχμών, όταν οι φοιτητές φώναζαν “Προίκα στην Παιδεία, όχι στη Σοφία”.
Κατά την άποψή μου ο ανώτατος άρχων είναι περιττός και εξωφρενικά δαπανηρός. Καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να έχει βασιλεία, εκτός αν το επιθυμούν οι πολίτες της! Θα έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα στις χώρες που έχουν βασιλιά με το αν θέλουν ή όχι τη βασιλεία στη χώρα τους, όπως έγινε στην Ελλάδα το 1974. Οι πολίτες επέλεξαν την Αβασίλευτη Δημοκρατία με ποσοστό 69,2%.

Μηνάς Ιγνατιάδης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet