Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ ήταν το θέμα του γγ Δημήτρη Κουτσούμπα, που πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε με σφοδρότητα και στην προηγούμενη και στη σημερινή κυβέρνηση, ωστόσο η έμφασή του ήταν σαφώς εναντίον της ΝΔ. Όπως τόνισε, «οι πανηγυρισμοί της ΝΔ για την ανάπτυξη είναι τουλάχιστον υπερβολικοί. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερος από τις αρχικές κυβερνητικές προβλέψεις, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο οι διεθνείς συνθήκες να οδηγήσουν σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με το 2018». Στη συνέχεια, ανέφερε πως οι εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας (ναυτιλία, τουρισμός) είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις συνέπειες της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, ενώ τα αποτελέσματα της προηγούμενης, τα συμπύκνωσε ως εξής: «πριν την εκδήλωση της κρίσης, το 2008, ο μέσος μισθός των μισθωτών δηλωμένων στο ΙΚΑ ήταν 1.186 ευρώ, ενώ το 2016 ο μέσος μισθός διαμορφώθηκε στα 955 ευρώ, 16% χαμηλότερος».
Ο γραμματέας του ΚΚΕ όρισε τις φοροελαφρύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου ως δώρο στους επιχειρηματίες και επιτέθηκε στη ΝΔ για τις «υπεραποσβέσεις»: «μια ΑΕ που θα επενδύσει 1 εκατομμύριο ευρώ, θα γλυτώσει φόρο για τζίρο 2 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή θα έχει περίπου 500.000 ευρώ επιδότηση. Το ελληνικό κράτος θα πληρώσει, δηλαδή, περίπου το 50% της επένδυσης μόνο μέσα απ’ την φοροαπαλλαγή. Ενώ αν συνυπολογίσουμε την πάγια τακτική της υπερτιμολόγησης μιας επένδυσης απ’ τη μία και τον κυκεώνα άλλων μορφών χρηματοδότησης των επενδύσεων (όπως από το ΕΣΠΑ, τα ΣΔΙΤ, το φθηνό χρήμα από τις τράπεζες), καταλαβαίνουμε γιατί πραγματικά οι εργοδοτικές οργανώσεις πανηγυρίζουν».
Όπως είναι λογικό, ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο: «τι προτείνει η ΝΔ; Ελαστικοποίηση των απολύσεων, έμπρακτη απαγόρευση των απεργιών, κινητικότητα στο δημόσιο τομέα και διαμόρφωση συνθηκών που να διευκολύνουν την ανταγωνιστικότητα». Προανήγγειλε τις κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ από την ερχόμενη εβδομάδα: «Απ’ την ερχόμενη Τρίτη ξεκινάμε με πορείες και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε άλλες πόλεις και ετοιμάζουμε την απεργιακή κινητοποίηση για τον νέο συνδικαλιστικό νόμο». Πράγματι, το ΠΑΜΕ θα κινητοποιηθεί σε όλη τη χώρα κυρίως την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου. Στην ανακοίνωση του, το συνδικαλιστικό μέτωπο του ΚΚΕ τονίζει πως ενταφιάζονται οριστικά οι κλαδικές συμβάσεις, μιάς και στην όποια επέκτασή τους προστίθεται και ο όρος να υπάρχει «τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου». Παράλληλα, στηλιτεύει την ενίσχυση των ενώσεων προσώπων, μιας και η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής, το ηλεκτρονικό μητρώο, την κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ, τη συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων, την υπονόμευση στην πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που τίθεται.
Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας μίλησε στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη αυτό το Σαββατοκύριακο.

ΜεΡΑ25

Αυτό το σαββατοκύριακο βρίσκεται στην πόλη και ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο κ. Βαρουφάκης δεν είχε δώσει τη συνέντευξη Τύπου, ωστόσο όπως ανακοινώθηκε, θα εγκαινίαζε τα γραφεία του κόμματός του στη συμπρωτεύουσα, θα συναντούσε τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, θα επισκέπτονταν το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, θα περιόδευε σε περίπτερα της 84ης ΔΕΘ και θα είχε συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων.
Σχετικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο η θέση του ΜεΡΑ25 είναι πως συνιστά φυσική συνέχεια των μνημονίων και, εξ αυτού, συνέχεια των πολιτικών που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα το παίζει «καμπόσος» με τα εργασιακά μαζί με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν με το 3ο μνημόνιο τη δημιουργία Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας. Επίσης, ας μην ξεχνάμε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που με τα μνημονιακά του μέτρα θέσπισε το 50+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για να αποφασίζουν για την κήρυξη των απεργιών».
Τέλος, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη το κόμμα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον επερχόμενο, σε βάθος τετραετίας, μηδενισμό του αφορολόγητου: «Η διατήρηση του αφορολογήτου στα 8.700 δυστυχώς γνωρίζουμε ότι θα ισχύσει μόνο για φέτος […] Το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2020 θα κινηθεί κοντά στις 6.000 ευρώ, με σκοπό σε βάθος τετραετίας να εξαλειφθεί πλήρως –εξ ου και αιτιολογείται η θέσπιση νέας εισαγωγικής κλίμακας 9% για τα εισοδήματα ως 10.000, δημιουργείται φορολογητέα ύλη με τη σταδιακή μείωση –μέχρι εξάλειψη– του αφορολογήτου, απλώς φέτος έθεσαν τις βάσεις με τη θέσπιση του 9%».

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet