Αναγκαία μια νέα τραπεζική πίστ​η

Η τρέχουσα πολιτική της ΕΚΤ, που κατακλύζει τις αγορές με ρευστότητα, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κρίσης και την ανάκαμψη της απασχόλησης στην Ευρώπη;

Ντενίς Ντυράν
Από το 2008 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρέχει στις τράπεζες δισεκατομμύρια ευρώ, για να κρατηθούν ανοικτά τα γκισέ. Από τον περασμένο Οκτώβριο τις δανείζει με χαμηλό επιτόκιο 0,5%. Παρά το μέτρο αυτό, χωρίς προηγούμενο σε καιρό ειρήνης, η ευρωζώνη συνεχίζει να αποδυναμώνεται στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού και από την απειλή του αποπληθωρισμού.
Μπροστά σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση η ΕΚΤ αποφασίζει να διοχετεύσει 1.140 δισ. ευρώ επιπλέον στη χρηματοπιστωτική αγορά, δηλαδή 60 δισ. κάθε μήνα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Όμως το πού θα πάνε αυτά τα χρήματα θα αποφασίσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Η ΕΚΤ αρνείται να δανείσει την Ελλάδα και τις τράπεζές της, μια χώρα που έχει τεράστιες ανάγκες για να επανακινήσει την οικονομίας της, στην οποία η ανεργία έχει φθάσει στο 25%.
Χάινς Μπιέρμπομ Αυτή η πολιτική της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι κακή πολιτική. Όμως δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, από τη στιγμή που εφαρμόζεται συνδεόμενη με μια ορισμένη οικονομική κατεύθυνση και κριτήρια εντελώς αντίθετα από αυτά που απαιτούνται σήμερα. Έτσι, η Ελλάδα που έχει μεγαλύτερες ανάγκες για πρόσβαση σε νέες χρηματοδοτήσεις για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της, είναι αποκλεισμένη από τα προγράμματα της ΕΚΤ. Σ’ αυτές τις παγιοποιημένες συνθήκες, αυτή η πολιτική δεν μπορεί παρά να προκαλέσει νέους κινδύνους χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας. Η ρευστότητα με χαμηλό επιτόκιο από την ΕΚΤ θα έχει σαν συνέπεια να επανεμφανιστούν νέες κερδοσκοπικές φούσκες.

Τέλος, αυτή η πολιτική θα έχει παράπλευρα αποτελέσματα πολύ καταστροφικά στους μικρούς αποταμιευτές, οι οποίοι θα δουν να μειώνονται τα επιτόκια στις καταθέσεις τους. Η ποσοτική ελάφρυνση δεν μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, αν δεν συνδεθεί με πολιτικές που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη των δημόσιων δαπανών και συνεπώς με τερματισμό της λιτότητας.

Ποιο θα πρέπει να είναι το περιεχόμενο μια άλλης πολιτικής που θα έπρεπε να ακολουθήσει η ΕΚΤ, έτσι ώστε να διατεθούν ποσά για τις δημόσιες υπηρεσίες και επενδύσεις για τη δημιουργία απασχόλησης;
Ντενίς Ντυράν
Θα πρέπει οι τεράστιες δυνατότητες για αύξηση της παραγωγικότητας που προσφέρουν τώρα οι τεχνολογίες της πληροφορικής, να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τους φυσικούς πόρους από την εξάντληση για χάρη του κέρδους. Θα πρέπει συνεπώς να υιοθετηθεί μια εντελώς άλλη κατεύθυνση στην τραπεζική πίστη.
Χάινς Μπιέρμπομ Ο ρόλος της ΕΚΤ θα πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά, θα πρέπει να καταστεί υπεύθυνη για την ανάπτυξη των θέσεων εργασίας. Θα πρέπει να είναι ικανή να χρηματοδοτεί προγράμματα επενδύσεων στα κράτη μέλη που έχουν ανάγκη, παρέχοντας άμεσα χρήματα με μηδενικά σχεδόν επιτόκια.
Το καταστατικό της ΕΚΤ δεν επιτρέπει την άμεση χρηματοδότηση σήμερα. Θα πρέπει συνεπώς να κινητοποιηθούμε ώστε η νομισματική πολιτική να εξυπηρετεί τελικά την απασχόληση και όχι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Γνωρίζοντας τις αναγκαίες προθεσμίες και τους περιορισμούς για την αλλαγή του καταστατικού, τίποτα δεν μας εμποδίζει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες δημιουργώντας μια ευρωπαϊκή δημόσια τράπεζα. Αυτή θα χρηματοδοτηθεί με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο από την ΕΚΤ και θα μπορούσε να δανείσει με τα αναγκαία ποσά τις μεγάλες δημόσιες επενδύσεις τις οποίες έχουμε ανάγκη. Θα πρέπει, συνεπώς, να δράσουμε άμεσα.

Πρόσφατα άρθρα ( Οικονομία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet