
Η ΝΔ, κατά την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αλλά κυρίως την προεκλογική περίοδο, είχε ανεβάσει τον πήχη της προσέλευσης ξένων επενδύσεων στη χώρα πολύ ψηλά, ενώ ταυτόχρονα επεδίωκε να προσποριστεί την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ως αποτέλεσμα του κλίματος που δημιουργούσε η επάνοδός της στην κυβέρνηση. Άμα την αρχή της θητείας της, ακούστηκαν διθύραμβοι για την άμεση έναρξη, των λεγόμενων, μεγάλων έργων του Ελληνικού και των Σκουριών Χαλκιδικής, ως τα «θωρηκτά» της ανάπτυξης.
Τελικά, στο Ελληνικό δεν μπήκαν την επομένη οι μπουλντόζες, δόθηκε μια μικρή παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, για να διευθετηθούν πράξεις που δεν έκαναν οι «ΣυριζοΜαδουρέοι». Μέσα σε ένα επικοινωνιακό κλίμα, όλοι νόμιζαν πως οσονούπω αρχίζουν οι επενδύσεις. Έλα όμως που μέσα στις χαρές οι δύο μεγάλοι επενδυτές αποχώρησαν και δεν υπάρχει από την ανάδοχη εταιρία ούτε «σάλιο» για τις υποχρεώσεις της έναντι του Δημοσίου για την παραχώρηση του χώρου; (Αναλυτικά στο άρθρο της Ι. Δρόσου στη δίπλα σελίδα).
«Θέλουμε να γίνουμε η πιο φιλική χώρα στις επιχειρήσεις», λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Θέλουμε να αποδείξουμε και κάτι άλλο. Ότι δεν είναι κακό μια επιχείρηση να έχει κέρδος. Γι΄ αυτό και εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο για αδειοδοτήσεις. Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις. Του χρόνου όποιος θελήσει να επενδύσει θα βγάλει πολύ λιγότερα». Κατόπιν τούτων έφυγαν οι επενδυτές από το Ελληνικό! Προφανώς κατάλαβαν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Ανάπτυξη χωρίς στρατηγική, χωρίς κανόνες δεν έχει μέλλον.
Η «επένδυση» στις ΣκουριέςΜε τις παραπάνω γενικές επισημάνσεις προσπάθησα να περιγράψω το κλίμα που επικρατεί στη χώρα μετά τα παχιά λόγια των πρώτων ημερών της κυβέρνησης και πως εξελίσσονται τα πράγματα στη συνέχεια. Ειδικά θα ασχοληθώ με το θέμα των Σκουριών της Χαλκιδικής. Την άλλη μεγάλη επένδυση που δεν προχώρησαν οι «ΣυριζοΜαδουραίοι» και που με τις ιδεοληψίες τους βύθισαν τη χώρα στην αποεπένδυση. Αλλά ας θυμίσουμε τι ήταν αυτή η επένδυση;
Τα μεταλλεία ανήκαν σε καναδική εταιρία, η οποία αποχώρησε το 2003 μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απαγόρευσε τη χρήση κυανίου για την παραγωγή χρυσού. Στις 31.12.2003 μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο έναντι 11 εκατ. ευρώ, το οποίο αυθημερόν πουλάει έναντι 11 εκατ. ευρώ στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός συμφερόντων του Ομίλου Μπόμπολα. Η αγοραπωλησία έγινε επί Σημίτη με υφυπουργούς τους Πάχτα – Καλαφάτη.
Η αγοραπωλησία χαρακτηρίστηκε σκανδαλώδης και μετά από καταγγελία στην Κομισιόν, που την έκανε αποδεκτή διέταξε την εταιρία Μπόμπολα να επιστρέφει στο Δημόσιο 15,4 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια το 95% της Ελληνικός Χρυσός πέρασε στην European GoldFields αντί 350 εκατ. ευρώ. Το 2011, επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, δόθηκε άδεια εξόρυξης και παραγωγής χρυσού, στηριζόμενη σε νέα μέθοδο, της ακαριαίας τήξης. Ήταν το τρικ που δόθηκε η άδεια. Αμέσως μετά η εταιρία European Goldfieds απορροφάται από την Eldorado Gold.
Από τη στιγμή που κλήθηκε η εταιρία να κάνει καθετοποίηση παραγωγής και να παράγει χρυσό, άρχισαν τα όργανα και οι απειλές για αποχώρηση ή αναστολή των επενδύσεων. Εν συντομία, επειδή η μέθοδος δια της οποίας πήραν την άδεια δεν μπορεί να εφαρμοστεί, προσπαθούσαν να εκβιάσουν αναμένοντας να έρθει πιο φιλική κυβέρνηση και να διευθετήσει το θέμα.
Μετά τους πανηγυρισμούςΌσον αφορά, τώρα, τους πανηγυρισμούς για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» μετά την απόφαση του ΣτΕ, που αποφάσισε να κάνει δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης αποφάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αρνιόταν να εκδώσει τις άδειες, επειδή δεν προχωρά στην κατασκευή του μεταλλευτικού κέντρου, που υποτίθεται ότι θα παράξει το χρυσό, θέλω να θυμίσω τα παρακάτω:
Η σύμβαση που έχει υπογραφεί προβλέπει ρητά την καθετοποίηση της παραγωγής και την παραγωγή χρυσού. Αυτό γιατί έτσι το ελληνικό δημόσιο έχει όφελος, μέσω της φορολόγησης της παραγωγής.
Αντίσταση για τη ΘράκηΗ εταιρία από τη μεριά της προτιμά την παραγωγή συμπυκνωμάτων και εξαγωγής τους από το κράτος. Οι άδειες που θα δώσει με μεγάλη χαρά η κυβέρνηση εξυπηρετούν την εξαγωγή συμπυκνωμάτων, χωρίς κανένα όφελος για τη χώρα. Η κυβέρνηση θα το ανεχτεί αυτό; Απ΄ ό,τι φαίνεται ναι και μάλιστα θέλει να επιτρέψει την επέκταση των δραστηριοτήτων της και στη Θράκη, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Η τοπική κοινωνία είναι σε εγρήγορση. Με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας και Θράκης έχει απορρίψει την εξόρυξη στην περιοχή τους. Στη Στρατονίκη εξαιτίας των εκρηκτικών που χρησιμοποιούσε στη στοά για εξορύξεις, υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους από τις συνεχείς ρωγμές στα σπίτια. Παρεμβάσεις για όλα τα παραπάνω έχουν κάνει οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα στη Χαλκιδική, η πρώην βουλεύτρια Κατερίνα Ιγγλέζη και η βουλεύτρια Έβρου Αναστασία Γκαρά.
Πέτρος Ζούνης