Του Θωμά Τσαλαπάτη

Συνέλευση

Αγαπητοί σύντροφοι ξυλουργοί και επιπλοποιοί
σας μεταφέρω τον αλληλέγγυο χαιρετισμό των μεταφυσικών.
Και για μας επίσης η κατάσταση έγινε αβάστακτη,
τα μέλη μας αρνούνται να συνεχίσουν να πληρώνουν εισφορές.
Από αυτή τη στιγμή ο λυρισμός δεν υπάρχει,
με την άδειά σας η ποίηση
αποφάσισε να τερματίσει τις λειτουργίες της αυτόν τον χειμώνα.
Μην το πάρετε στραβά,
αλλά θα θέλαμε να σας ζητήσουμε ακόμα κάτι,
παλιοί μου σύντροφοι φίλοι των δέντρων
να μας θυμάστε όταν τραγουδάτε τη Διεθνή.

Juan Carlos Mestre, Μετάφραση: Δημήτρης Αγγελής

Την προσεχή εβδομάδα, από τις 23 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 70 ποιητές από 16 χώρες μοιράζονται την ποίησή τους με το λογοτεχνικό κοινό της Αθήνας.

Το φεστιβάλ

Ποιητές πρώτης γραμμής, από την Ινδία και τη Βολιβία ως τη Φινλανδία και την Παλαιστίνη, επισκέπτονται τη χώρα μας, διαβάζουν ποίηση με Έλληνες ομοτέχνους τους σε διάφορα σημεία της πόλης, σε δήμους, ιδρύματα, εμβληματικά κτήρια, ενώ ταυτόχρονα το φεστιβάλ διοργανώνει διοργανώνεται ημερίδα για την ποίηση και τη μετάφραση και εκδηλώσεις όπου η ποίηση συνδυάζεται με τη μουσική, τα εικαστικά και το θέατρο. Στόχος των δράσεων είναι η επίτευξη ενός δημιουργικού διάλογο της ελληνικής με την ξένη λογοτεχνία. Ο Γερμανός Μίκαελ Άουγκουστιν, η Ινδή Σουχάτα Μπχατ, ο Ισπανός Χουάν Κάρλος Μέστρε, ο Σλοβένος Αλές Στέγκερ, η Φινλανδή Σίνικα Βούολα και άλλοι είναι μεταξύ των ποιητών που φιλοξενούνται στο Φεστιβάλ.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης αποτελεί ένα σημαντικό λογοτεχνικό γεγονός, που δημιουργήθηκε από τον Κύκλο Ποιητών μέσα στα χρόνια της κρίσης και φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο, καθιστώντας την Αθήνα σημαντικό ευρωπαϊκό κέντρο λογοτεχνίας και ταξιδιωτικό προορισμό για τους λάτρεις της ποίησης. Ταυτόχρονα, το φεστιβάλ επιδιώκει να εξοικειώσει το ελληνικό κοινό με σημαντικές φωνές της παγκόσμιας ποίηση, να ενημερώσει για τις ποιητικές εξελίξεις και να φέρει τον κόσμο σε άμεση επαφή με τον ζωντανό παλμό της ποιητικής τέχνης.
Στο Φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, συμμετέχουν περί τους 70 ποιητές από 16 διαφορετικές χώρες. Με στόχο την ποιητική αποκέντρωση και τη διάχυση, το φεστιβάλ στήνει τα αναλόγιά του σε διάφορα σημεία της πόλης Από τον Παρνασσό, το Μέγαρο Μουσικής και το Μουσείο της Ακρόπολης, μέχρι το Ίδρυμα Σινόπουλου, τον Δήμο Αιγάλεω, την Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς κ.α.
Αναλυτικές πληροφορίες μπορεί κάποιος να βρει στο http://www.poetscircle.gr/

Και ένα προσωπικό σχόλιο

Ζούμε σε μια εποχή απόλυτης μετατόπισης των όρων μετάδοσης, σε μία στιγμή πνευματικής αλλαγής προς άγνωστη κατεύθυνση. Εντός αυτής της περιόδου, η ποίηση, ακριβώς λόγο του γλωσσικού της ορίου, ταξιδεύει στις πιο αχαρτογράφητες θάλασσες. Οι μικρές γλώσσες πολιορκούνται από την αισθητική αποικιοκρατία των μεγάλων γλωσσών, οι οποίες ορίζουν ταυτόχρονα και έναν κανόνα που ξεφεύγει από τη γλώσσα και δημιουργεί αισθητικά και ποιητικά πρότυπα με όρους κανόνα. Μέσα σε ένα τέτοιο νέο πλαίσιο με αυτούς τους όρους η ανταλλαγή και ο διάλογος μοιάζουν μονόδρομοι. Με την προυπόθεση πως γίνονται με ίσους όρους και με σκοπό τον ίδιο τον εαυτό τους.
Πιστεύω πως ως ένα βαθμό το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης πετυχαίνει ακριβώς αυτόν τον στόχο (στην κλίμακα φυσικά που του αντιστοιχεί). Καταφέρνει να φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με μια μεγάλη ποικιλία ποιητών από διαφορετικές χώρες, διαφορετικές σχολές και διαφορετικές γενιές. Να προτείνει την ποίηση στη ζωντανή της μορφή, συνδυάζοντάς την με την πρωτότυπη γλώσσα και την ανάσα της απαγγελίας. Και να τη συνδυάσει με την ομόλογη ελληνική της εκδοχή. Δημιουργώντας έτσι ένα μέτρο, τόσο της έκτασης του ποιητικού κόσμου όσο και της σημασίας τη νέας ελληνικής ποίησης εντός αυτού.
Είναι μια πρωτοβουλία που αξίζει να αγκαλιαστεί, να συνεχιστεί και να ενισχυθεί ανοίγοντας πόρτες στην αχανή ομορφιά του σύγχρονου ποιητικού γίγνεσθαι.
Οι εκδηλώσεις σας περιμένουν.

http://tsalapatis.blogspot.com/
Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet