Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο είχε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.
Πρόσβαση στις εξετάσειςΑναφορικά με την έλλειψη αντιδραστηρίων στα πανεπιστημιακά εργαστήρια, η Θετική Φωνή επανέλαβε την πρόταση πως η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω εναλλακτικών διόδων εξέτασης, με τη διατήρηση πάντοτε του καθεστώτος ανωνυμίας. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συμφώνησε με το προτεινόμενο μείγμα, ωστόσο δε δεσμεύθηκε για την τελική απόφαση και έθεσε χρονοδιάγραμμα ενός μήνα για την οριστική επίλυση του θέματος, αφού πρώτα συναντηθεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Πρόσβαση στο φάρμακοΣχετικά με την ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την περίπτωση του νοσοκομείου Αττικόν ως ένα μεμονωμένο φαινόμενο που θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Ο κ. Κικίλιας ανέδειξε ως προτεραιότητες 1) τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στα νοσοκομειακά φάρμακα και 2) την αξιολόγηση και κάλυψη των αναγκών των Μονάδων Λοιμώξεων.
Ο ρόλος του Ε.Ο.Δ.Υ.Η Θετική Φωνή κάλεσε επίσης τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει σε ριζική αναδιοργάνωση του Ε.Ο.Δ.Υ. ώστε να καταστεί σταδιακά ένας σύγχρονος, ευέλικτος και αποτελεσματικός οργανισμός, ο οποίος 1) θα εγγυάται την καθολική πρόσβαση στη διάγνωση και θεραπεία, 2) θα αξιοποιεί την επιδημιολογική επιτήρηση ως μοχλό έγκαιρης προσαρμογής της εθνικής απόκρισης και 3) θα υλοποιεί καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για θέματα σεξουαλικής υγείας.
Στη συνάντηση ακόμα συζητήθηκε η εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για το HIV/AIDS (…) Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου σημείωσαν πως πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έχει γνωρίσει διαδοχικές αναβολές, παρά την αναγκαιότητα υλοποίησής της (…)
Η Θετική Φωνή επισήμανε τέλος, πως απαραίτητη προϋπόθεση και διαχρονικό αίτημα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας είναι η συμμετοχή των εκπροσώπων των ασθενών στις διαδικασίες διαλόγου για τη χάραξη και υλοποίηση των απαιτούμενων πολιτικών.