Πριν καν μαζευτούν τα πανό στις, κατά γενική ομολογία όσων βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, πετυχημένες και μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις της Τρίτης 24/9, είχε ήδη κυκλοφορήσει η αφίσα ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων που πρόσκεινται στην ηγεσία της ΓΣΕΕ για νέα απεργία στις 2 Οκτωβρίου.
Η απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να αγνοήσει την απεργία στις 24/9 και να παρακάμψει τη δυναμική που αναπτύχθηκε «από τα κάτω», την οδήγησε, μετά από διάφορες παλινωδίες και συνέχιση των αντεγκλήσεων με το ΠΑΜΕ, σε κάλεσμα για απεργία στις 2/10.
Θυμίζουμε ότι η ΓΣΕΕ τελεί υπό προσωρινή, διορισμένη από τα δικαστήρια, διοίκηση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προκηρύξει απεργία –εξ’ ου και το κάλεσμα μέσω των εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών που ελέγχει η ηγεσία της.
Επειδή, όπως τονίζουν στην «Εποχή» συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους, το ζήτημα αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή δεν είναι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών για όσα συνέβησαν στα συνέδρια ΟΙΥΕ και ΓΣΕΕ (τα έχουμε εκτενώς καταγράψει στην «Εποχή»), αλλά η απάντηση στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο, τα συνδικάτα ετοιμάζονται ήδη για την επιτυχία της νέας απεργίας.
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), που είχε πρωτοστατήσει στην κήρυξη της προηγούμενης απεργίας, κόντρα στο σπαμποτάζ της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί της Τετάρτης 2/10, ενώ και τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες στις οποίες κυριαρχεί το ΠΑΜΕ, πραγματοποιούν καμπάνια για την επιτυχία της απεργίας «ώστε να σπάσει το κλίμα νεκροταφείου και καταστολής που επιχειρείται».

Κοντά, αλλά κρατώντας αποστάσεις

Το ΠΑΜΕ θα επιλέξει ξεχωριστό τόπο συγκέντρωσης την ερχόμενη Τετάρτη, κάτι που έκανε και στις 24/9 όταν, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις (βλέπε τη συνέντευξη του προέδρου του ΕΚΑ στην Εποχή της 22ης Σεπτεμβρίου), δεν συμπαρατάχθηκε κάτω από το πανό του ΕΚΑ στην Κλαυθμώνος.
Πάντως, οι 3 ξεχωριστές συγκεντρώσεις της Αθήνας (ΕΚΑ, ΠΑΜΕ και πρωτοβάθμιων σωματείων) συναντήθηκαν για λίγο υπό βροχή στο Σύνταγμα, έχοντας υποσυνείδητα αντιληφθεί την ανάγκη της ενότητας μπροστά στο μίνι μνημόνιο στα εργασιακά, που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Στην απεργία της περασμένης Τρίτης σημειώθηκε ικανοποιητική συμμετοχή σε κλάδους όπως οι μεταφορές, η οικοδομή και οι τράπεζες, ενώ στη διαδήλωση πήραν μέρος, μεταξύ άλλων, τα σωματεία των εργολαβικών εργαζόμενων, όπως ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, που πρόσφατα ένωσαν τις δυνάμεις τους ενάντια στην κατάργηση του νόμου για τη «συνευθύνη».
Το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΔΑΠΤΤ αντιδρά στις δεκάδες απολύσεις «ενοικιάζόμενων» της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), ενώ κατέγραψε και μία σημαντική νίκη: την ανανέωση της σύμβασης μίας εργαζόμενης στην ΕΤΕ μέσω τρίτης εταιρείας, νέας μητέρας, σύμβαση η οποία είχε διακοπεί τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης της άδειας τοκετού!
Με παλμό και μαζικότητα βρέθηκε στη διαδήλωση και το μπλοκ του κλαδικού σωματείου των courier (ΣΕΤΤΕΑ). Όπως κατήγγειλαν μέλη του σωματείου στην «Εποχή», η διοίκηση του ομίλου ΕΛΤΑ και της ΕΛΤΑ courier, «άρπαξε» το δώρο Βρούτση και τις τροπολογίες μέσα στο κατακαλόκαιρο και προχώρησε σε απολύσεις-απομακρύνσεις πάνω από 25 εργολαβικών εργαζόμενων (σ.σ.: μετά τη λήξη των 3μηνων ή ακόμα και μηνιαίων συμβάσεών τους), που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, «με ένα απλό SMS, ενώ πολλοί είχαν ήδη υπογράψει συμβάσεις και παρουσιολόγια».

Οι εργοδότες αποθρασύνονται

Η σημερινή διοίκηση, όπως λένε οι εργαζόμενοι, σχεδιάζει κι άλλες μαζικές απολύσεις – απομακρύνσεις, με πρόσχημα τον εξορθολογισμό των αναγκών και τη διευκόλυνση του σχεδιασμού της συγχώνευσης ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ courier. Όμως, σημειώνουν, ο πραγματικός στόχος είναι ο ευτελισμός της εταιρείας και τελικά η όσο-όσο πώληση της σε επίδοξους «επενδυτές».
Την ημέρα της απεργίας διάλεξε η διοίκηση του ραδιοσταθμού «Sport 24» να απολύσει τεχνικό. Η ΕΤΕΡ, που κατήγγειλε την αδικαιολόγητη -ελέω της κατάργησης από τον Βρούτση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης- απόλυση, κάνει λόγο για εκδικητικότητα της διοίκησης του εν λόγω σταθμού προς τους εργαζομένους τεχνικούς του σταθμού, παρά τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν απολυμένους εργαζόμενους - μέλη του σωματείου.
Σημειώνουμε επίσης ότι στη συγκέντρωση της Κλαυθμώνος έδωσαν το «παρών» αρκετά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΑΔΕΔΥ επέλεξε, αντί για απολογισμό της απεργίας, να επιτεθεί με ανακοίνωσή της στον Ευκ. Τσακαλώτο για το «απύθμενο θράσος του» να συμμετάσχει στη διαδήλωση.
Την ίδια ώρα, το μαζικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από τα Προπύλαια και περιλάμβανε ξανά θεατρικό σκετσάκι, στο οποίο Αχτσιόγλου και Βρούτσης παρουσιάζονται ως συνεχιστές της ίδιας πολιτικής. Στο περιθώριο της απεργίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κατήγγειλε την προσαγωγή 8 οικοδόμων από ομάδα ΔΙΑΣ, κατά την παρέμβασή τους σε εργοτάξιο στο κέντρο της Αθήνας.
Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στον Πειραιά, στην πύλη της Cosco, όπου τα μπλοκ των εργαζομένων έδωσαν την απάντηση και στην παρέμβαση των εφοπλιστών, μέσω της προσφυγής στη δικαιοσύνη, προκειμένου να ποινικοποιηθεί ο αγώνας των ναυτεργατών.
Τελευταία έφτασε στη Βουλή (έχοντας ξεκινήσει από τα Χαυτεία) η πορεία πρωτοβάθμιων σωματείων (μεταξύ αυτών, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής, το σωματείο των εργαζομένων στα Public, το σωματείο των εργαζομένων στο Πλαίσιο, αυτό των εργαζομένων στη Nokia, το σωματείο μισθωτών - τεχνικών και αρκετά ακόμα), οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Ανάλογες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα (και αναμένεται να επαναληφθούν στις 2/10) και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Τάσος Γιαννόπουλος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet