Ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής τις εργασίες της η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν χθες με την έγκριση της πολιτικής διακήρυξης, την οποία θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρας στο Φεστιβάλ Σπούτνικ.
Η τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος, αλλά και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε από τα μέλη του πολιτικού οργάνου, επαληθεύει την πρόβλεψη ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία του κόμματος.
Στις νέες συνθήκες με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι τα μέλη της ΚΕ προσπαθούν να διατυπώσουν τα προτάγματα της επόμενης ημέρας και να ανιχνεύσουν τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο του κόμματος. Ένα συνέδριο που θα είναι τομή μέσα από τη συνέχεια για το πολιτικό υποκείμενο της Αριστεράς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του στην εισηγητική του ομιλία. Είναι ενδεικτικό, και αποτέλεσμα προφανώς της εσωτερικής συζήτησης που προηγήθηκε και στις δύο συνεδριάσεις της πολιτικής γραμματείας, ότι η εισηγητική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα απέχει από την τοποθέτησή του στο Ζάππειο το βράδυ της 7ης Ιουλίου. Άλλωστε η μόνιμη αναφορά του ήταν στο μεγάλο, δημοκρατικό, συλλογικό κόμμα της Αριστεράς, χωρίς αναφορές που να ακουμπούν τον πυρήνα της αριστερής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη της πολιτικής και οργανωτικής αναβάθμισης τουκόμματος και της αντιστοίχισης του κοινωνικού και του πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ, με τη φράση να εμπιστευτούμε αυτούς που μας εμπιστεύθηκαν. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να οργανωθεί μία μεγάλη καμπάνια εγγραφής νέων μελών μέσα από τη διαδικασία των ανοιχτών συνελεύσεων και τη χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι ο Αλέξης Χαρίτσης παρουσίασε την πρόταση για την ψηφιακή πλατφόρμα, σημειώνοντας ότι η διαδικτυακή δουλειά δεν πρόκειται να λειτουργήσει ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά και επικουρικά σχετικά με την οργανωτική δράση του κόμματος. Διευκρίνισε δε, ότι η εγγραφή των νέων μελών θα ακολουθεί την καταστατική διαδικασία της υποδοχής τους από τις οργανώσεις των μελών και ότι η ψηφιακή πλατφόρμα δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη λήψη αποφάσεων.
Η προοδευτική συμμαχίαΣτη χθεσινή συνεδρίαση αναμενόταν (οι γραμμές αυτές γράφονται το βράδυ της Παρασκευής) ο Πάνος Σκουρλέτης να διευκρινίσει ακόμα περισσότερα σημεία σχετικά με τα διαδικαστικά ζητήματα, φαίνεται όμως να διαμορφώνεται μία ευρύτατη συναίνεση για τα σχετικά ζητήματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που κάναμε, ένα από τα ζητήματα που φαίνεται να μένουν ανοικτά, αφορά τη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, όπου στα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Φαίνεται να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τον αριθμό των στελεχών που θα προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και κατά πόσο το νέο όργανο θα λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις. Από την εισηγητική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κρατήσαμε την πρόταση για την διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου που θα απολογήσει την κυβερνητική εμπειρία και θα προσπαθήσει να μετατρέψει την εμπειρία σε επεξεργασία και γνώση. Η πρόταση του προέδρου προφανώς ικανοποιεί τις ανησυχίες μελών και στελεχών του κόμματος που επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρχει μία ενδελεχής συζήτηση τόσο για την κυβερνητική εμπειρία, όσο και για τις αιτίες της εκλογικής ήττας.
Ο πρόεδρος του κόμματος ενέταξε τη διαδικασία της πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης στην προσπάθεια να επιστρέψει μία κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία, τους μικρομεσαίους, τους μη προνομιούχους (αυτό ίσως είναι και το μόνο σημείο με άρωμα ΠΑΣΟΚ), «κυβέρνηση που θα φέρει τη χώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και δυναμική αντιπολίτευσηΣε αυτήν την κατεύθυνση συγκροτείται επιτροπή προγράμματος με επικεφαλής τον Γιώργο Σταθάκη, η οποία θα αναλάβει την επεξεργασία ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος, προγράμματος της επόμενης κυβέρνησης.
Σχετικά ακούσαμε διάφορες παρατηρήσεις, καθώς χωρίς να αμφισβητείται η αναγκαιότητα της προγραμματικής ανασυγκρότησης, από πολλούς τίθεται ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει εν κινήσει και σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα άσκησης μαχητικής και δυναμικής αντιπολίτευσης στη νεοφιλελεύθερη, κατασταλτική και ξενοφοβική πολιτική της κυβέρνησης.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτός ύλης τη σκληρή πολιτική κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με αφορμή τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι για πρώτη φορά έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε το ζήτημα των εναέριων παραβιάσεων και των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ν.Α Μεσόγειο. Όπως σημείωσε «προφανώς εξαντλήθηκαν παριστάνοντας τους μακεδονομάχους», για να επιστρέψουν στην πραγματικότητα και να δεσμεύονται στην υλοποίηση της συνθήκης των Πρεσπών.
Με αφορμή και τη διορθωτική τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την καταστροφή στο Μάτι ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε «χαιρετίζω τον κύριο Μητσοτάκη της Νέας Υόρκης», καθώς αυτός είναι το ακριβώς αντίθετο του Μητσοτάκη του εσωτερικού, της ψηφοθηρίας και του αβάσταχτου λαϊκισμού. Η κριτική του Αλέξη Τσίπρα επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα εσωτερικής πολιτικής, καταγγέλλοντας την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης ως μοντέλο κρατικοδίαιτης πολιτικής και πολιτικής περιορισμού των εργατικών δικαιωμάτων. Σχετικά με το προσφυγικό σημείωσε ότι δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τρίκ, τύπου Εξαρχείων, και αποκλεισμό παιδιών από τα σχολεία τους και το σύστημα υγείας.
Μαζικοποίηση του κόμματοςΑπό τις τοποθετήσεις των μελών της ΚΕ φαίνεται να υπάρχει ευρύτερη συναίνεση στην αναγκαιότητα της μαζικοποίησης του κόμματος, του ανοίγματος του στην κοινωνία, της διασύνδεσης του με τα κινήματα, τα συνδικάτα, τους επιστημονικούς φορείς, τους συλλόγους και τη νεολαία, ειδικά με τους νέους επισφαλείς εργαζόμενους. Δεν έλειψαν τοποθετήσεις που ζητούσαν να τελειώνουμε με φαινόμενα παραγοντισμού, ψηφοθηρίας, αγνόησης της κομματικής βάσης, ξεδιπλώματος προσωπικών πολιτικών.
Άρης Καραντινός