ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣΗ κυβέρνηση της ΝΔ δεν χρειάστηκε πολύ για να γίνει κυβέρνηση με δύο όψεις. Θα έλεγε κανείς πως το είχε πρόγραμμα.
Μεταβαίνοντας στη Νέα Υόρκη ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα πρόσωπο της κυβέρνησης κατάλληλο για τα φόρα του εξωτερικού σε κρίσιμα και πρωτεύοντα ζητήματα πολιτικής, όπως το προσφυγικό, η κλιματική αλλαγή, το μακεδονικό. Το ανθρωπιστικό πρόσωπο της ήπιας αντιμετώπισης των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, που αναγνωρίζει τον ευρωπαϊκό και διεθνή χαρακτήρα του προβλήματος, δεν μιλάει για «εισβολή», για «σφράγισμα των συνόρων», για «απώθηση». Το οικολογικό πρόσωπο που δεν αδιαφορεί για την καταστροφή της Αμαζονίας, ούτε για την κλιματική αλλαγή και αποδίδει ακόμα και τη θανατηφόρα πυρκαγιά στο Μάτι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Το μη εθνικιστικό πρόσωπο, που μπορεί μια χαρά να βρίσκεται ενώπιο ενωπίω με τον Ζόραν Ζάεφ και να δηλώνει ότι θα τηρήσει ευλαβικά τη συμφωνία των Πρεσπών. Το πρόσωπο του ρεαλιστή οικονομικού αναλυτή, που κατεβάζει στο 3% από 4% το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ – και έπεται ρεαλιστικότερη συνέχεια.
Αυτή η διπλής όψεως πολιτική τακτική δεν σημαίνει μόνο αντίστιξη μεταξύ ρητορικής στο εξωτερικό και ρητορικής στο εσωτερικό. Και εντός συνόρων συνηθίζονται οι διπλοπροσωπίες: στελέχη της ΝΔ και της κυβέρνησης έχουν το ελεύθερο να μιλούν με γλώσσα συγγενική της Ελληνικής Λύσης για το προσφυγικό, την ώρα που η κυβέρνηση αναγκάζεται να παραδεχτεί στην πράξη ότι δεν ήταν οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ που ενίσχυαν τα προσφυγικά ρεύματα, και να ακολουθεί με καθυστέρηση το σχεδιασμό των προκατόχων της· υπουργοί της κυβέρνησης μεταφράζουν στο εσωτερικό τον οικολογικό λόγο του πρωθυπουργού τους σε τσιμέντο και εχθρότητα σε κάθε τι που πρασινίζει· Εκπρόσωποι του κόμματος και κυβερνητικοί αξιωματούχοι διεκδικούν το «εθνικό» δικαίωμα να μιλούν για «Σκόπια» και «Σκοπιανούς».
Πιστεύουν ότι έτσι διατηρούν την ενότητα της ΝΔ και την επιρροή της σε ψηφοφόρους που προσέλκυσαν με μια δεξιά λαϊκιστική ρητορική.
Όταν, όμως, πληθαίνουν τόσο οι τομείς της πολιτικής όπου ανακύπτει η ανάγκη της διπλής ή και τριπλής γλώσσας, αυτό που αρχικά φαίνεται σαν δυνατότητα, μπορεί γρήγορα να αποδειχθεί μεγάλη αδυναμία. Γιατί κάποτε, ή το τρυκ θα αποκαλυφθεί ή η ηγεμονία της ξένης προς τη ΝΔ πολιτικής θα επικρατήσει.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet