Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

Οι νέοι και η Δόμνα Σαμίου
Ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου (Domna Samiou Greek Folk Music Association) διοργανώνει τη 2η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής - Της Τριανταφυλλιάς τα Φύλλα, σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ.
Η συνάντηση είναι διήμερη και θα πάρουν μέρος εικοσιτέσσερα μουσικά σχήματα από όλη την Ελλάδα με 200 νέους μουσικούς και τραγουδιστές που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής, εμπνέονται από την προσωπικότητα της Δόμνας Σαμίου και πειραματίζονται με τους ήχους της παράδοσης. Τιμητική προσκεκλημένη η Χορωδία Δόμνα Σαμίου.
Το πρόγραμμα είναι διαφορετικό τις δυο βραδιές, για την Κυριακή περιλαμβάνει τα συγκροτήματα: Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής Μουσικού Σχολείου Ιλίου, Mare Nostrum, Απλό Τρίο, Λεφτοκάρυα, Abdal, Ντιλγκιρούδι, Κυρατζήδες, Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου, People of the Wind, Πεντάηχον, Τριζάλια, Αμορόζα.
Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας ένα εντομοαπωθητικό και μια ψάθα ή κάτι βολικό για να καθίσετε!
Περισσότερες πληροφορίες στο www.domnasamiou.gr
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 7.30μμ, στο Ξέφωτο του Ιδρύματος Νιάρχος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Το Ρεσιτάλ του Μάνου Χατζιδάκι
Αρχείο Χατζιδάκι

Ο Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη καλλιτεχνική περίοδο στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Φέτος, η έναρξη γίνεται με το περίφημο Ρεσιτάλ, το οποίο θα παρουσιάσουν ο Διονύσης Σούρμπης (βαρύτονος) και Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για πιάνο και φωνή, το οποίο είχε διαμορφώσει ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις και το παρουσίαζε με τον βαρύτονο Σπύρο Σακκά. Περιλαμβάνονται τα έργα Δύο ναυτικά τραγούδια, Ο κύκλος του C.N.S., Ο κύκλος με την κιμωλία, Καπετάν Μιχάλης και Ο Μεγάλος Ερωτικός.
Σε ψηφιακή μορφή το Ρεσιτάλ πρωτοκυκλοφόρησε το 1990 και περιλαμβάνει κύκλους τραγουδιών για πιάνο και φωνή με τον Μάνο Χατζιδάκι στο πιάνο και τον βαρύτονο Σπύρο Σακκά στην ερμηνεία. Πρόκειται για τη δισκογραφική καταγραφή μιας πολυετούς συνεργασίας και για ένα συλλεκτικό δίσκο με χαρακτηριστικά λιτό τρόπο παρουσίασης των τραγουδιών. Στο Ρεσιτάλ ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης και ο Θοδωρής Τζοβανάκης στο πιάνο παρουσιάζουν για πρώτη φορά όλους τους κύκλους τραγουδιών που συμπεριλαμβάνονται στο Ρεσιτάλ, εκτός από τους Παίδες επί Κολωνώ. Ένα Ρεσιτάλ στο οποίο ξεδιπλώνεται ο μελωδικός και ρυθμικός πλούτος του χατζιδακικού έργου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Χατζιδάκις.
Στις 4, 5 Οκτωβρίου, στις 8.30μμ, στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τιμές εισιτηρίων: 15, 20 ευρώ, φοιτητικό, παιδικό: 10 ευρώ.

 

Ο Γιώργος Νταλάρας γιορτάζει τα μουσικά του γενέθλια
Ο Γιώργος Νταλάρας είναι ο τραγουδιστής που καθορίζει εδώ και 50 χρόνια το συναίσθημα, την αισθητική, την αγάπη, τον πόνο, την ανάταση και την ιστορική μνήμη ενός ολόκληρου λαού μέσα από το τραγούδι. Αγαπημένοι συνάδελφοι και κυρίως φίλοι από τα πρώτα χρόνια -τα χρόνια της αθωότητας, τα χρόνια της φωτιάς αλλά και μέχρι σήμερα-, φίλοι μιας ζωής αλλά και νέα αξιόλογα πρόσωπα ανεβαίνουν στη σκηνή για να γιορτάσουν τα μουσικά του γενέθλια τραγουδώντας μαζί του μεγάλα, κλασικά αλλά και απρόβλεπτα ντουέτα: Φωτεινή Βελεσιώτου, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Μακεδόνας, Χρήστος Μάστορας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Μαρίζα Ρίζου, Μαρίνα Σάττι, Μπάμπης Στόκας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάριος Φραγκούλης, Μιχάλης Χατζηγιάννης σε δυνατά ντουέτα με τον Γιώργο Νταλάρα, σε μία συναυλία που συνδιοργανώνουν ο Μέντα 88 και η Μinos-EMI/Universal.
Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στις 9μμ, στο Ηρώδειο. Τιμές εισιτηρίων: από 22 έως 60 ευρώ, φοιτητικά/ανέργων: 15 ευρώ.

 

Η Νεκταρία Καραντζή στο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής Ιασίου
Μία από τις πιο αναγνωρισμένες φωνές του ιερού μέλους στον κόσμο, η Νεκταρία Καραντζή, πρόκειται να ανοίξει εκπροσωπώντας την Ελλάδα και με τη συμμετοχή χορωδιών από την Ουγγαρία και τον Λίβανο, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής, στη Ρουμανία.
Έχοντας διαγράψει μία αξιοσημείωτη πορεία στο χώρο του βυζαντινού μέλους
και της αρχέγονης παράδοσης, η Νεκταρία Καραντζή έχει αναγνωριστεί στην ιδιαίτερη αυτή διεθνή σκηνή της μουσικής, ως ιδανική γυναικεία φωνή του ιερού ορθόδοξου μέλους. Πρόσφατα μάλιστα η Ιταλική «La Repubblica» υποδέχθηκε την Ελληνίδα υμνωδό με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια, με αφορμή τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ της Ραβένα και της εκπροσώπησης του ελληνικού στοιχείου στην ιστορική ιταλική πόλη, στο πλαίσιο των Δρόμων της Φιλίας του Riccardo Mutti, αφιερώνοντας άρθρο με τίτλο «Karantzi riporta in vita la musica bizantina».
Το Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής του Ιασίου στη Ρουμανία κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους διεθνώς θεσμούς στο χώρο της βυζαντινής υμνωδίας και του ορθόδοξου μέλους και το σημαντικότερα στην Ρουμανία. Μέσα σε πέντε ημέρες, όσο διαρκεί το Φεστιβάλ, το Ιάσιο μετατρέπεται κάθε χρόνο σε πρωτεύουσα της βυζαντινής υμνωδίας, φιλοξενώντας κάποιους από τους πιο αναγνωρισμένους ερμηνευτές του βυζαντινού μέλους ανά τον κόσμο. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προωθήσει τη μοναδική παράδοση της βυζαντινής μουσικής αλλά και να ενημερώσει το κοινό για τη σχέση της βυζαντινής με τη λεγόμενη κοσμική μουσική. Για αιώνες η Μολδαβία διατήρησε το πνεύμα του Βυζαντίου, την αρχαία καρδιά της Ορθοδοξίας και η πόλη του Ιασίου αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Βυζαντινής Μουσικής.
Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, στο μοναδικής αισθητικής χώρο της αίθουσας Vasile Alecsandri του Εθνικού Θεάτρου Ιασίου.

Lament from Epirus
Ο σπουδαίος συλλέκτης δίσκων 78 στροφών Christopher C. King, συνομιλεί με τον εθνομουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα με αφορμή το βιβλίο του «Lament from Epirus: An Odyssey Into Europe’s Oldest Surviving Folk Music» (Wall Street Journal Best Book of 2018) εστιάζοντας στο μοναδικό ιδίωμα της μουσικής πολυφωνίας του ηπειρώτικου τραγουδιού.
Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά.
Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ, στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet