Η ιστορική παιδική χαρά ξανά δημόσια μετά από πρόταση της Ανοιχτής ΠόληςΜετά από πολυετείς αγώνες, η Κονίστρα περνά οριστικά στη διαχείριση του Δήμου Αθηναίων, μετά από πρόταση της Ανοιχτής Πόλης. Η ιστορική παιδική χαρά στα Άνω Πετράλωνα (Δημοφώντος και Κυμαίων), που λειτουργούσε αδιάλειπτα ανοιχτή για όλα τα παιδιά από το 1923, από το 2004 κινδύνευσε να περάσει στα χέρια ιδιωτών. Πρόκειται για 8 στρέμματα που η Αθήνα δεν άντεχε να στερείται, ιδιαίτερα σε μια εποχή κορύφωσης της κλιματικής κρίσης. Παρά την τυπική ομόφωνη απόφαση του Δήμου Αθηναίων να παραμείνει ο χώρος δημόσιος με τη φροντίδα του Δήμου, δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων (ΕΣΕ), που εμφανιζόταν ως ο διαχειριστής ή κάτοχος του χώρου, κατά καιρούς επεδίωκε την ενοικίαση του σε ιδιώτες με ό,τι μπορεί να σήμαινε αυτό για την ελεύθερη πρόσβαση όσο και για την οικοδόμηση και οχλούσες χρήσεις στην -ίσως- πιο όμορφη παιδική χαρά της Αθήνας.

Παρά τους αγώνες κατοίκων και συλλογικοτήτων της περιοχής, στους οποίους είχε διαχρονικά σταθεί αρωγός η Ανοιχτή Πόλη, η απελθούσα δημοτική αρχή επέμενε να αποποιείται κάθε ευθύνη για τη διαμόρφωση του χώρου και την τελεσίδικη παραχώρησή του στους πολίτες, παρατείνοντας έτσι την εδώ και καιρό παράτυπη διαχείριση του χώρου από το ΕΣΕ, με τρόπους που υπερέβαιναν το δημόσιο χαρακτήρα του, καθώς, με φανερά τα σημάδια εγκατάλειψης, κλείδωνε για τους δημότες.
Η Ανοιχτή Πόλη, για ακόμα μια φορά, έφερε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα της Κονίστρας, ζητώντας να αναγνωριστεί η κυριότητα του Δημοσίου σε όλο το χώρο και να αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων τη διαχείριση και τη μέριμνα για την ανάπτυξη και τη βελτίωσή του προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. Είχε προηγηθεί απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ερώτημα της Ανοιχτής Πόλης, σύμφωνα με την οποία «ο χώρος της Κονίστρας Πετραλώνων ανήκει κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο και η μέριμνα για την ανάπτυξη και βελτίωσή του στο Δήμο Αθηναίων».
Η πρόταση της Ανοιχτής Πόλης ψηφίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ της Αθήνας.
Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε μετά την απόφαση: «Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε στην Κονίστρα, σε ένα από τα πολλά αγωνιστικά καλέσματα της γειτονιάς, αντικρίσαμε για άλλη μια φορά ένα χώρο κλειδωμένο και παρατημένο. Είχαμε δεσμευτεί ότι θα κυνηγήσουμε το θέμα με κάθε μέσο. Ψηφίστηκε ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων η πρόταση της Ανοιχτής Πόλης. Οι υπηρεσίες του Δήμου θα μπουν στο χώρο και ο χώρος θα αποδοθεί στους κατοίκους, καθαρός, προσβάσιμος και ασφαλής. Η Κονίστρα είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα εγκατάλειψης του δημόσιου χώρου. Την ίδια στιγμή είναι ένα παράδειγμα ότι οι αγώνες των κατοίκων φέρνουν αποτελέσματα. Ότι σε αυτή την πόλη υπάρχουν πολλοί και πολλές που θα υπερασπιστούν το δημόσιο χώρο. Ακριβώς όπως δεν χαρίσαμε τα 8 στρέμματα της Κονίστρας δεν θα χαρίσουμε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο.
Στο χέρι μας είναι να έχουμε και άλλες νίκες.»

Mαρία Λυκούρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet