Ηχηρές αντιδράσεις προκλήθηκαν από τη διακοπή προσευχής στο δημοτικό βρεφοκομείο Πατρών. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Σπιράλ», Χαράλαμπος Στανίτσας, κατέθεσε ερώτηση σχετική με τη διακοπή της πρωινής προσευχής στο βρεφοκομείο Πατρών, καθώς, όπως υποστήριξε σε γνωστό τοπικό μέσο, αρκετοί γονείς κατήγγειλαν το γεγονός τόσο για το βρεφοκομείο, όσο και για τους δημοτικούς  παιδικούς σταθμούς.
Τα μέλη του Συλλόγου Γονέων του βρεφοκομείου επισκέφθηκαν το δήμο για να διαμαρτυρηθούν, επειδή μια διοικητική υπάλληλος ανάρτησε αυθαίρετα στο ωρολόγιο πρόγραμμα στο χώρο του βρεφοκομείου, καθιστώντας υποχρεωτική την προσευχή.   Ο δημοτικός σύμβουλος Χ. Στανίτσας ρώτησε α) αν αληθεύει ότι κόπηκε η προσευχή και β) αν απαγορεύτηκε στις δασκάλες να κάνουν τον σταυρό τους. Η δημοτική αρχή, του Κώστα Πελετίδη, απάντησε  πως το γεγονός αληθεύει και το αιτιολόγησε ότι δεν ανήκουν όλα τα παιδιά στην ίδια θρησκεία και ιδιωτικά ο καθείς μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει. Ο κανονισμός των βρεφοκομείων και των δημοτικών παιδικών σταθμών -καθώς και παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ- ορίζει πως δεν προβλέπεται η υποχρεωτική πρωινή προσευχή, πράγμα που η δημοτική αρχή ζήτησε να τηρηθεί.
Το ζήτημα περί κατάργησης της πρωινής προσευχής στα σχολεία έχει ανοίξει εδώ και μερικά χρόνια, όταν με Προεδρικό Διάταγμα το 2017 έγινε προαιρετική η συμμετοχή παιδιών άλλου δόγματος στην κοινή προσευχή. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2019, ύστερα από την αλλαγή της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία και η νυν υπουργός Παιδείας, Νίκη Καραμέως, έβαλε «τέλος» στο διάλογο που είχε ανοίξει επί ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης της προσευχής και του αγιασμού στα σχολεία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως από τις πρώτες εξαγγελίες της κ. Καραμέως ήταν η άρση της απόφασης του τέως υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για να χτυπά το κουδούνι στα σχολεία στις 9 π.μ.
Τα Βρεφοκομεία και οι παιδικοί σταθμοί αποτελούν βασικό στάδιο στην διάπλαση των μικρών παιδιών, καθώς τους δίνουν τα πρώτα εφόδια για να ενταχθούν αργότερα στο σχολικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσπίσει την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ανοίξει ξανά ο διάλογος στη δημόσια σφαίρα σχετικά με την αναθεώρηση της προσευχής ως καθημερινής πρακτικής σε σχολεία, αλλά και με την απεμπόληση θρησκευτικών συμβόλων και τελετουργικών από το χώρο της εκπαίδευσης.

Μαρία Γεωργακοπουλου
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet