Δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βίτορ Κονστάνσιο κατά των υποθέσεων για Grexit



Σημαντικές δηλώσεις για το ελληνικό ζήτημα έκανε ο αντιπροέδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο, μετά την παρουσίαση της εξαμηνιαίας Έκθεσής της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.
1. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η κύρια και βασική υπόθεση, πάνω στην οποία η ΕΚΤ εξακολουθεί να εργάζεται και να θεωρεί ως βάση, είναι ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: “Είναι δύσκολο να σχηματίσει κανείς ένα αφήγημα, με βάση το οποίο θα μπορούσε να σημειωθεί αυτή η ακραία περίπτωση”. Παράλληλα προσέθεσε ότι είναι απολύτως πεπεισμένος πως η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ κάτι που επιθυμεί και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Επίσης, σημείωσε με έμφαση (κάτι που συχνά λησμονιέται) ότι δεν υπάρχει νομική διαδικασία που να καθιστά εφικτή την εκδίωξη μιας χώρας από το ευρώ. Η ΕΚΤ για πρώτη φορά αντιτίθεται τόσο έντονα στις δηλώσεις πολλών ευρωπαίων πολιτικών ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ. Επί μεγάλο χρονικό διάστημα πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί, με βασικότερο τον γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και αρκετούς ακόμη από τη νότια Ευρώπη, κυρίως ισπανούς και πορτογάλους, δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί εξάπλωση της κρίσης στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, διαψεύδοντας έτσι τη θεωρία ότι η προσχώρηση στην Ευρωζώνη είναι “αμετάκλητη”. Πλέον, το αφήγημα αυτό δέχεται σκληρή κριτική από την ΕΚΤ.
2. Εκτίμησε ότι οι κίνδυνοι από την Ελλάδα αυξάνονται ραγδαία κυρίως λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας κατά την διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου. Οι ελληνικές τράπεζες επηρεάζονται τα μάλα από την έλλειψη συμφωνίας. Ο τραπεζικός τομέας πλήττεται από τις σημαντικές εκροές καταθέσεων και την απώλεια πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης. Επιπλέον, σημειώνει, ότι οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών γύρω από τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα έχουν αποσιωπηθεί μέχρι σήμερα, όμως αν δεν επέλθει συμφωνία ο κίνδυνος να υπάρξει ανοδική προσαρμογή των ασφαλίστρων κινδύνου που απαιτούνται για τα ευάλωτα κράτη της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
3. Ακόμη υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει προφανής σύνδεση μεταξύ αθέτησης πληρωμής ενός δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα και της χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι φερέγγυες. Όμως, όπως γίνεται κατανοητό, η φερεγγυότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βρίσκεται σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση της χώρας, άρα απαιτείται γρήγορη και σταθερή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
4. Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές το πόσο αναγκαίο είναι να προκύψει μια συμφωνία ικανή να σπρώξει την ελληνική οικονομία στην ανάκαμψη.

Κώστας Μελάς
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet