Οχι στο “No Politica”

Παρέμβαση για ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο από τον “Τηγανίτη” Ηρακλείου

Την περασμένη Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, ήταν προγραμματισμένος ο αγώνας του Κόροιβου με τον Τηγανίτη Ηρακλείου για τη 1η αγωνιστική της Γ' ΕΠΣ Ηρακλείου. Οι παίκτες και οι φίλαθλοι του Τηγανίτη αναρτήσανε στην εξέδρα πανό για τα δραματικά γεγονότα με τους νεκρούς στη Μόρια που έγραφε: 
“Το κράτος δολοφονεί. Να μη συνηθίσουμε το θάνατο. Ούτε στη Μόρια, ούτε πουθενά. Αλληλεγγύη σε μετανάστες/ριες”. Ο διαιτητής του αγώνα Η. Κατσογιάννης, (βοηθοί Περτσελάκης Γ., Ζιουτος Κ.) αρνήθηκε να αρχίσει ο αγώνας εάν δεν κατέβαινε το πανό από την κερκίδα. Ο διαιτητής ισχυρίστηκε ότι το πανό έχει περιεχόμενο που είναι ενάντια στον κανονισμό "No politica" στα γήπεδα. Το πανό δεν κατέβηκε, ο αγώνας δεν διεξήχθη και προφανώς η ΕΠΣ Ηρακλείου θα τιμωρήσει τον Τηγανίτη. Το “έργο” του “No Politica” στα ερασιτεχνικά γήπεδα του Ηρακλείου Κρήτης το έχουμε “ξαναδεί” πριν από δυο χρόνια, σχεδόν ίδια μέρα στις 7 Οκτωβρίου του 2017 με πρωταγωνιστές πάλι τους αντιφασιστές της ομάδας του Τηγανίτη. Ήταν στον αγώνα με τον Πατούχα, της τοπικής ομάδας της ηρωικής Βιάννου. Τότε είχε αναρτηθεί από τους οπαδούς του Τηγανίτη ένα πανό που έλεγε “Τη Βιάννο και τ’ Ανώγεια τα κάψαν οι ναζί, φασίστες δε χωράνε σε τούτο το νησί”. Και τότε ο  διαιτητής είχε ζητήσει να το απομακρύνουν. 

Κείμενο παρέμβασης

Γι’ αυτό το “No Politica” που επαναλαμβάνεται συχνά πυκνά στα γήπεδα του Ηρακλείου (και όχι μόνο...) ο Τηγανίτης (αυτοοργανωμένη ομάδα που ιδρύθηκε το 2015 και πήρε το όνομα της από τον Κρητικό αντιφασίστα Γιώργη Βρέντζο ή ”Τηγανίτη” που στις 30/4/1947 σκότωσε με δυο μαχαιριές τον συνεργάτη των Ναζι Μαγιάση, ο οποίος είχε προδώσει τον αδερφό του Βρέντζου Μιχάλη και εκτελέστηκε στο Οροπέδιο της Νίδας γιατί είχε δώσει ψωμί και νερό στους ΕΛΑΣίτες αντάρτες) πήρε θέση πριν από λίγες μέρες με κείμενο που είχε τίτλο: “ΕΠΣΗ: No Politica ή η πολιτική του no politica;”. “...Το καλοκαίρι του 2010 όταν ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης αποκτούσε από τον Σωκράτη Κόκκαλη το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, υιοθετήθηκε πλήρως από τον συγκεκριμένο αθλητικό σύλλογο το δόγμα του No Politica. «Ο Ολυμπιακός είναι πάνω από όλα τα κόμματα», σύμφωνα με τον Β. Μαρινάκη. Η ομάδα λοιπόν είναι πάνω από την πολιτική –και στην περίπτωση του Ολυμπιακού η ομάδα θα είναι αυτή που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας- και η κερκίδα φέρεται πλήρως αποπολιτικοποιημένη, καθώς από εδώ και πέρα θ’ αρκείται σε αγνά σεξιστικά σχόλια για τις μάνες των αντίπαλων ομάδων”, αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο το οποίο στη συνέχεια υπογραμμίζει: “.... Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ως μια ομάδα με σαφή ταξικά χαρακτηριστικά, ως ένα κανάλι έκφρασης της εργατικής τάξης των συνοικιών του Πειραιά και πέριξ. Με τη φανέλα του κατά καιρούς αγωνίστηκαν μέλη της Εθνικής Αντίστασης όπως ο Ανδρέας Μουράτης, αλλά και μέλη του Ε.Λ.Α.Σ. όπως ο εκτελεσθέντας Νίκος Γόδας. Φτάνοντας στο σήμερα ο Ολυμπιακός αποτελεί την ομάδα με τους περισσότερους οπαδούς πανελλαδικά. Είναι η ομάδα οι παράγοντες της οποίας ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις όπως τα πανό στην κερκίδα. Οι οπαδοί της ερυθρόλευκης ομάδας ως ένας στρατός πλήρως χειραγωγήσιμων ψηφοφόρων, χάρισαν με την ψήφο τους στον Γιάννη Μώραλη τη δεύτερη δημαρχιακή θυτεία του στο δήμο Πειραιά. Επιπλέον, η δυσαρέσκεια του Β. Μαρινάκη οδήγησε τους οπαδούς της ομάδας του να «μαυρίσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίξουν το κόμμα της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές. Η επιλεκτική εφαρμογή του No Politica αποτελεί ξεκάθαρη ενδυνάμωση της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού στα γήπεδα, απότομα φρενάροντας εκείνους που αντιστέκονται αποζητώντας κοινωνική δικαιοσύνη”. 

Στο κείμενό του ο “Τηγανίτης” θυμίζει και την στάση που κράτησε μεγάλο κομμάτι των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα όταν «οι οργανωμένοι οπαδοί της Θύρας 7 σιώπησαν εκκωφαντικά».

“No Politica” αλά Κρητικά!

Η ομάδα του Τηγανίτη υπάγεται σε μια από τις πλουσιότερες ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων της χώρας, σ’ αυτήν του Ηρακλείου. Πρόεδρος της ΕΠΣΗ είναι ο Νίκος Τζώρτζογλου, εσχάτως υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ομάδας: “...Σε κάθε ματς του Τηγανίτη από την κερκίδα κρέμονται πανό, το πολιτικό περιεχόμενο των οποίων απασχολεί την κεντρική συνέλευση της ομάδας. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου τα πανό (σ.σ. αντιφασιστικά για την Βιάννο, αντιρατσιστικά, αλληλεγγύης στον Τάσο Θεοφίλου κα.) , τα οποία αναρτώνται κατά καιρούς από κόσμο της ομάδας του Τηγανίτη σε ματς εκτός έδρας εγείρουν ποικίλες αντιδράσεις που φτάνουν από διαιτητές ως και μέλη της ΕΠΣΗ...Φαίνεται λοιπόν πως τα πανό που αναδεικνύουν κοινωνικά ζητήματα ενοχλούν, ενώ αντίστοιχα η σωρεία διαφημιστικών μπάνερ στους χώρους των γηπέδων είναι αποδεκτά για την ΕΠΣΗ και τους παρατρεχάμενούς της. Τα γήπεδα δηλαδή «οφείλουν» να μετατραπούν αποκλειστικά σε τόπους, όπου θα προωθούνται αποκλειστικά τα συμφέροντα τοπικών κι όχι μόνο παραγόντων, απεμπολίζοντας κάθε προσπάθεια αντίδρασης στη συστημική κανονικότητα”, αναφέρει το κείμενο.

Εν κατακλείδι

Όπως υπογραμμίζουν τα παιδιά του Τηγανίτη: “...Οι τοπικές ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων αποπολιτικοποιώντας τις κερκίδες των αγωνιστικών χώρων, αφενός διευκολύνουν την εισβολή των πολυεθνικών στον αθλητισμό κι αφετέρου ενισχύουν τον εκφασισμό και την πλήρη κομματοποίηση της κοινωνίας. Με άλλα λόγια το no politica, αποτελεί ένα κραυγαλέο politica, αυτό του κοινωνικού σκοταδισμού και της αποκτήνωσης”.

Μ. Διόγος

*Ολόκληρη την τοποθέτηση του Τηγανίτη “ΕΠΣΗ: No Politica ή η πολιτική του no politica;” μπορείτε να διαβάσετε στη διεύθυνση 
tiganitis2015.wordpress.com/2019/09/30/epsi-no-politica/ 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet