ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ COSCO ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΑ

Απετράπη η διάλυση της ναυπηγοεπισκευαστικής

Μια σημαντική νίκη του κινήματος, με ένα μεγάλο αστερίσκο



Η κινέζικη COSCO είναι ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ, αφού κατέχει από το 2016 το 51%, και το λιμάνι του Πειραιά θα παραμείνει υπό τον έλεγχό της για τα επόμενα τριάντα, τουλάχιστον, χρόνια. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως θα είναι ανεξέλεγκτη. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, από την οποία δεσμεύεται και η οποία όμως αλλάζει καμία φορά κατά το δοκούν, αλλά πρωτίστως στην τοπική –και όχι μόνο- κοινωνία, που έχει τεντωμένες τις κεραίες της και αντιδρά, πετυχαίνοντας και νίκες, όπως συνέβη την περασμένη Τετάρτη, αποτρέποντας την κατασκευή μιας τέταρτης προβλήτας για την εξυπηρέτηση των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το επενδυτικό σχέδιο

Ήδη από το καλοκαίρι, η COSCO αναμενόταν να καταθέσει το αναθεωρημένο master plan (επενδυτικό σχέδιο) του ΟΛΠ, με προβλεπόμενες επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ. Αυτό συνέβη τελικά στις αρχές του Σεπτέμβρη, σκιαγραφώντας και το «όραμα» της κινέζικης εταιρείας για το λιμάνι, αφού περιλάμβανε και: α) Δημιουργία μιας περίκλειστης τουριστικής πόλης με θέα τη θάλασσα, με καταστήματα, ζώνες αναψυχής, κινηματογράφους κ.λπ., έκτασης 193.000 τ.μ., δηλαδή 2,5 φορές μεγαλύτερος χώρος από το κτίριο του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου Ελληνικού και 50% μεγαλύτερο από όλο το κτιριακό σύμπλεγμα αφίξεων-αναχωρήσεων του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Βέβαια στο master plan αυτό το τερατούργημα παρουσιάζεται ως duty free, έκτασης 22.000 τ.μ., για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, δήλωση που διαψεύδεται από τα σχέδια και σχεδιαγράμματα που η εταιρεία κατέθεσε, αφού, όπως αναφέρεται στη μελέτη, σκοπεύει «οι χώροι να είναι επισκέψιμοι τόσο από τους επιβάτες κρουαζιέρας, όσο και από το ευρύ κοινό». β) Την κατασκευή τέταρτου εμπορευματικού προβλήτα (Προβλήτας 4), στη διασταύρωση των οδών Δημοκρατίας και Σαλαμίνας στο Ικόνιο, με στόχο να ενισχυθεί η δυναμικότητα του λιμανιού του Πειραιά στα επίπεδα των 10 εκατ. teu. Πρόκειται για μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ, που θα αύξανε τη δυναμικότητα κατά 2,8 εκατ. εμπορευματοκιβώτια (teu), από τα 7 εκατ. teu που έχει σήμερα. Να σημειώσουμε πως η Cosco δεν έχει καλύψει ακόμα αυτή τη δυναμικότητα, που μέχρι τώρα έχει φτάσει στα 5 εκατ. teu. γ) Επέκταση του car terminal στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας, περιοχή που δραστηριοποιούνται οι ναυπηγοεπισκευαστές και που θα έμεναν με μειωμένες εγκαταστάσεις κατά το ήμισυ.

Συνεδρίαση με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, στις 25 Σεπτεμβρίου, εγκρίθηκε το σύνολο των έργων (που περιλαμβάνει την περίκλειστη τουριστική πόλη), ύψους 610 εκατ. ευρώ, με εξαίρεση την επέκταση των κοντέινερ και του car terminal (σημεία β και γ), για τα οποία δόθηκε δεκαήμερη παράταση για τη λήψη οριστικής απόφασης. Η συνεδρίαση αυτή έγινε τελικά την περασμένη Τετάρτη, με τη συζήτηση να περιορίζεται στο θέμα του Προβλήτα 4, αφού την επέκταση του car terminal απέσυρε η ίδια η εταιρεία, προκειμένου να κατευνάσει τους ναυπηγοεπισκευαστές. Τη μέρα της συνεδρίασης έγινε μαζική συγκέντρωση απέξω, με τη συμμετοχή εργαζομένων στη Ζώνη, ναυπηγοεπισκευαστών, πολιτών, δημάρχων, εκπροσώπων φορέων, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του 50% της χερσαίας ναυπηγοεπισκευαστικής βάσης. Εντός αιθούσης, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης κατάγγειλε το προτεινόμενο σχέδιο και αποχώρησε δηλώνοντας πως ο δήμος θα κινηθεί νομικά. Ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, προτού αποχωρήσει και αυτός από τη συνεδρίαση τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «το σχέδιο έχει ένα και μοναδικό κριτήριο: το πώς η εταιρεία θα αυξήσει τα κέρδη της». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ), Βασίλης Κανακάκης, ο οποίος είπε πως «όσα λέτε σήμερα εδώ, τα απαγορεύει η σύμβαση παραχώρησης». Ο Νίκος Μπελαβίλας από την παράταξη «Πειραιάς για Όλους» τόνισε ότι «τα μέλη της ΕΣΑΛ εγκρίνουν μελέτες με σκισμένες σελίδες» και ζήτησε την ακύρωση του έργου στον νότιο προβλήτα. Τελικά, η ΕΣΑΛ απέρριψε την πρόταση για την Προβλήτα 4 καθώς «οι συνθήκες, στην παρούσα φάση, δεν είναι ώριμες για την υλοποίηση του συγκεκριμένου χρόνου».

Μεγάλος αστερίσκος και επόμενα εμπόδια

Από την εξέλιξη, η πλευρά της Cosco δηλώνει «αιφνιδιασμένη» και διατυπώνει την απορία της «πώς παγώνει, έστω και προσωρινά, μια επένδυση», ενώ πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας έκαναν λόγο για «περιορισμένη διαβούλευση», που επέβαλε την αναβολή απόφασης έγκρισης. Αργότερα, σε ανακοίνωσή του «το υπουργείο πανηγύριζε για την έγκριση ήδη εγκεκριμένων ή ήδη αποδεκτών επενδύσεων, με τους όρους που έθετε η ΕΣΑΛ στο παρελθόν και κατακεραύνωνε τότε η Νέα Δημοκρατία», όπως σημειώνει το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως και να έχει, πρόκειται για μια πολύ σημαντική νίκη του κινήματος, που έχει όμως ένα μεγάλο αστερίσκο, τη φράση «στην παρούσα φάση». Αναμένεται, λοιπόν, το ζήτημα να επανέλθει και, ίσως, να μην είναι το μόνο. Να θυμίσουμε πως η Cosco επιχείρησε να πάρει άδεια για ναυπηγείο, κάτι που δεν προβλέπεται στην άδεια παραχώρησης, ενώ αντίθετα προβλέπεται ρητά πως τρίτοι θα μπορούν να επωφελούνται από τις υποδομές του ΟΛΠ. Τον Ιούνιο του 2018, το Συμβούλιο της Επικρατείας απαγόρευσε στην Cosco να λειτουργήσει ναυπηγείο, και τους επόμενους μήνες αναμένεται να εκδικαστεί σχετική προσφυγή της εταιρείας, που αν τη δικαιώνει (και με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ δεν θα αποτελέσει έκπληξη) ανοίγει ένα μεγάλο δρόμο αγώνα για την επιβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Να σημειώσουμε δε πως ο αναπτυξιακός νόμος 144 σελίδων, που κατατέθηκε την Πέμπτη, με τον προκλητικό τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», ενδέχεται υπογείως να ευνοήσει και την Cosco σε κάποια σημεία του, όπως για παράδειγμα η αλλαγή της κλίμακας όχλησης. Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης, ήδη από τη ΔΕΘ, είχε δώσει τον τόνο για την υποχωρητικότητα της κυβέρνησης στο όνομα των επενδύσεων, ενώ τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να μεταβεί στην Κίνα, επίσκεψη που θα ανταποδώσει στα μέσα Νοεμβρίου ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζίνπινγκ, ο οποίος δεν θα φύγει με άδεια χέρια για τα συμφέροντα της χώρας του.

Το λιμάνι του Πειραιά παραμένει ένα «λιμάνι της αγωνίας», με τους φορείς, τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στην περιοχή να έχουν μπροστά τους πολλούς αγώνες για τη διάσωσή του. Εν εγρηγόρσει, λοιπόν…

Ιωάννα Διαλεισμά
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet