Τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα

Εχοντας απολαύσει το βιβλίο του Γιούνας Γιούνασον ένιωσα μεγάλη χαρά όταν έμαθα πως μεταφέρεται στον κινηματογράφο από τον Φέλιξ Χέρνγκρεν. Βλέποντας, λοιπόν, τον «Εκατοντάχρονο που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε» (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann) ξαναβρήκα το θαυμάσιο χαρακτήρα του Άλαν Κάρλσον, ο οποίος από τις σελίδες έχει μετακομίσει στην οθόνη.
Από μικρό παιδί αγαπούσε τις εκρήξεις! Μετά από ένα τραγικό δυστύχημα, όμως, ο μικρός Άλαν μεταφέρθηκε στο ψυχιατρείο κι, όταν πήρε εξιτήριο, αποφάσισε να συνεχίσει τη σταδιοδρομία του! Έτσι βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων γεγονότων τα οποία επηρέασε, χωρίς ο ίδιος να αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα των πράξεών του, καθώς δεν ήταν με το μέρος κανενός! Πολέμησε στον ισπανικό εμφύλιο ως βομβιστής με το μέρος των Δημοκρατικών, έσωσε τον Φράνκο από μία έκρηξη, βοήθησε στην εφεύρεση της ατομικής βόμβας, γνωρίστηκε με τον Στάλιν και τον Τρούμαν. Τώρα έχει κλείσει τα 100 του χρόνια και τη μέρα των γενεθλίων του το σκάει από το γηροκομείο. Μπαίνει σε ένα λεωφορείο, βρίσκεται με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα στα χέρια, γνωρίζεται με διάφορους ανθρώπους και ενώ τον κυνηγούν μαφιόζοι που ψάχνουν τα χρήματά τους και η αστυνομία, ο Άλαν και η παρέα του αφήνουν πτώματα στο πέρασμά τους! «Τα πράγματα είναι αυτά που είναι κι ό,τι είναι να γίνει θα γίνει» είναι το μότο του και τίποτε δεν του φαίνεται σοβαρό από όσα συμβαίνουν!
Αυτός είναι ο συναρπαστικός ήρωας του Γιούνασον που, δια χειρός Φέλιξ Χέρνγκρεν, αποκτά πρόσωπο και μας προσφέρει 114 λεπτά γέλιου. Η ταινία είναι μια εντελώς φευγάτη μαύρη κωμωδία με ξεκαρδιστικούς, καρτουνίστικους χαρακτήρες που την χαρακτηρίζει το κοφτερό σκανδιναβικό χιούμορ. Έχει πλάκα, έχει ανατροπές, έχει πολύ καλές ερμηνείες και ο σκηνοθέτης παραμένει μέσα στο πνεύμα του συγγραφέα αναπαράγοντας επιτυχώς την ατμόσφαιρα του βιβλίου. Όσο για το χαρακτήρα του 100χρονου, το οποίο ερμηνεύει με επιτυχία ο Ρόμπερτ Γκούσταφσον, είναι αξιαγάπητος.

Στρά. Κερ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet