ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ – ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣΗ ηγεσία βλέπει μόνο σκευωρία
Η ώρα της κρίσης πλησιάζει. Και η σκιά της καταδίκης πέφτει βαριά στους κατηγορούμενους, που είχαν εκλεγεί βουλευτές της Χρυσής Αυγής και που ευτυχώς πια έχουν την ιδιότητα του «πρώην». Την περασμένη εβδομάδα κατέθεσαν οι έξι πρώτοι, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει, μεταξύ άλλων, το νούμερο δύο της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Κασιδιάρης [16/10, Εφετείο]. Στις 31 Οκτωβρίου αναμένεται να καταθέσει, τελευταίος, ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Ωστόσο, ο Γιάννης Λαγός, που είναι ευρωβουλευτής και έχει ανεξαρτητοποιηθεί πια από τη Χρυσή Αυγή, ενώ ετοιμάζει το δικό του κόμμα, κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να καταθέσει τελευταίος. Ο δικηγόρος του, μάλιστα, πρότεινε να καταθέσει 28
η Οκτωβρίου με την φανερά εκνευρισμένη πρόεδρο για την αναβλητικότητα να λέει «υποτίθεται ότι είναι εθνικιστές, θα απολογούνται στην εθνική επέτειο;». Τελικά θα απολογηθεί στις 30 Οκτωβρίου.
Στο δρόμο της σκευωρίαςΘράσος, προκλητικότητα, ειρωνεία, ύβρεις, αλλά και… άγνοια επί των κατηγοριών είναι η τακτική που τηρούν οι κατηγορούμενοι, κατά τις απολογίες τους. Στο σύνολό τους, είτε παραμένουν μέλη της Χρυσής Αυγής είτε έχουν αποχωρήσει, επιμένουν στη θεωρία της σκευωρίας, λες και τα τέσσερα χρόνια μαρτυρικών καταθέσεων και αποδεικτικών στοιχείων που προηγήθηκαν τα σκόρπισε ο άνεμος.
Ο
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο των ευθυνών τον εαυτό του (δείχνοντας τον Γ. Λαγό και την Τοπική Νίκαιας), τον Ν. Μιχαλολιάκο, χαρακτηρίζοντας «οξύ πολιτικό λόγο» τις ομιλίες του που προτρέπουν σε πράξεις βίας και τον Η. Κασιδιάρη, υποστηρίζοντας ότι τον είχε ακούσει να λέει ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει εθνικοσοσιαλιστές.
Ο
Γιώργος Γερμενής, που συμμετείχε στις καταδρομικές επιχειρήσεις στις λαϊκές αγορές (Σεπτέμβριος, 2012) και σε σειρά ξυλοδαρμών ή οργανωμένων επιθέσεων, έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο του ήδη από τα πρώτα λεπτά της απολογίας του, με επιθέσεις και ειρωνείες εναντίον της έδρας. «Εγώ θέλω να σας βοηθήσω να πάτε με πιο γρήγορους ρυθμούς να βγάλετε απόφαση, να μην έρχεστε εδώ πέρα και ταλαιπωρείστε» ήταν η συμβουλή του προς την έδρα, κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη και επιχειρώντας να φορτώσει στον Ρουπακιά όλη την ευθύνη («δύο παρέες τσακώνονταν και ένας ηλίθιος έκανε ό,τι έκανε»).
Ο
Αντώνιος Γρέγος που ηγήθηκε ομάδων της Χρυσής Αυγής που αντιποιούνταν τη δημόσια αρχή κάνοντας ελέγχους, ενώ έχει συλληφθεί με παράνομα όπλα, χαρακτήρισε τη δίωξη «πολιτική, εις βάρος νόμιμα εκλεγμένου πολιτικού κόμματος», ενώ σχετικά με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Μιχαλολιάκο είπε ότι εννοούσε «το πολιτικό κόστος», επιχείρημα που υιοθέτησαν όσοι κατέθεσαν αργότερα.
Τελικά ο Μιχαλολιάκος κοιμόταν; Η
Ελένη Ζαρούλια, που κατέθεσε για ελάχιστα λεπτά και μετά επέλεξε να σιωπήσει, επιχείρησε να εμφανιστεί ως θύμα δικαστικής πλεκτάνης μόνο και μόνο επειδή είναι σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου. Το πιο σημαντικό στοιχείο από την κατάθεσή της είναι πως αποκάλυψε την αλλαγή της υπερασπιστικής γραμμής του Ν. Μιχαλολιάκου. Ενώ μάρτυρας υπεράσπισης του ίδιου, ο Άρης Σπίνος, κατέθεσε πως ο Ν. Μιχαλολιάκος ενημερώθηκε αμέσως για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις τηλεφωνικές κλήσεις, η Ε. Ζαρούλια ισχυρίστηκε πως «ο σύζυγος κοιμόταν» και ότι ενημερώθηκε την επόμενη μέρα το μεσημέρι. Σε υπόδειξη της Προέδρου ότι ο Σπίνος, μάρτυρας προταθείς από τον Μιχαλολιάκο, κατέθεσε άλλα, η Ζαρούλια απάντησε «Μήπως κοιμάται με τον σύζυγό μου ο Σπίνος και όχι εγώ;», ενώ ο Παναγιώτης Μιχαλόλιας, δικηγόρος υπεράσπισης και αδελφός του Ν. Μιχαλολιάκου, κατηγόρησε τον Σπίνο για «υπόγειες συναλλαγές» με την πολιτική αγωγή.
Ο
Πολύβιος Ζησιμόπουλος, απόστρατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, που δήλωνε «είμαστε ναζί, αλλά δεν είμαστε κλέφτες», επέλεξε να απαντήσει σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις με το γνωστό «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν γνωρίζω», ενώ για τις κατηγορίες δήλωσε πως «δεν έχει εμπλακεί σε έκνομες ενέργειες, ούτε η Χρυσή Αυγή».
Ο
Παναγιώτης Ηλιόπουλος, που είχε χαράξει την ιδεολογία αυτού –και του κόμματος που συμμετείχε- στο μπράτσο του με το ναζιστικό τατουάζ «Ζήτω η Νίκη» και έχει πιαστεί από τον φακό να συμμετέχει σε επιθέσεις σε λαϊκές αγορές, σε στρατιωτικού τύπου συγκεντρώσεις, να χαιρετά ναζιστικά κ.λπ., περπάτησε και αυτός στο δρόμο της σκευωρίας, λέγοντας «μας το φόρτωσαν» για τη δολοφονία Φύσσα. Προκλητικές ήταν, πάντως, οι δηλώσεις του σε σχέση με το τατουάζ [«το έκανα γιατί μου άρεσε η γραμματοσειρά»] και οργή προκάλεσε η δήλωσή του «Αν ζούσα το ’40 θα ήμουν στο βουνό».
Δύο εβδομάδες έμειναν, περίπου, από την ολοκλήρωση των καταθέσεων και επομένως την έναρξη της τελευταίας φάσης της δίκης (πρόταση εισαγγελέα, απόφαση). Η Χρυσή Αυγή έχει σβήσει από τον πολιτικό χάρτη, όμως η δικαίωση των θυμάτων θα έρθει μόνο με την καταδίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών. Και είναι μεγάλη η ευθύνη του δικαστηρίου να σταθεί στο ύψος του, αφού οι αποδείξεις βρίσκονται μπροστά του, για όλους τους κατηγορούμενους και για όλες τις κατηγορίες.
Ιωάννα Δρόσου