ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η βυζαντινή Μέση Οδός θα παραμείνει στη θέση της!

Του Στράτου Κερσανίδη
Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για απόσπαση και επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό, προσπάθησε να νομιμοποιήσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, με μια έκτακτη ανοιχτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την περασμένη Δευτέρα.
Σε αυτήν τη συνεδρίαση-οπερέτα είχαν προσκληθεί περί τους 100 φορείς της πόλης, με σκοπό να υπερθεματίσουν για την απόσπαση των αρχαιοτήτων, ενώ δεν προσκλήθηκαν ούτε ο τέως δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ούτε ο τέως πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, ούτε όμως και εκπρόσωπος των Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Τελικά η συνεδρίαση μετατράπηκε σε φιάσκο για τον δήμαρχο, καθώς δημοτικοί σύμβουλοι από αντιπολιτευόμενες παρατάξεις επέβαλαν να τοποθετηθεί η εκπρόσωπος των αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, καθώς και να διαβαστεί, έστω και μέρος της επιστολής που έστειλε ο Γιάνης Μυλόπουλος.
Την ίδια ώρα που μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου εξελισσόταν η συνεδρίαση, έξω από το δημαρχιακό μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί, παρά την έντονη βροχόπτωση, περίπου 300 πολίτες, υπακούοντας στο κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική απόφαση.
Υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων
Όμως το μεσημέρι της Δευτέρας, συνέντευξη Τύπου για το ίδιο θέμα παραχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, τασσόμενος υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων «κατά χώραν», πάγια θέση του κόμματος από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στην επιφάνεια τα ευρήματα και επιχειρήθηκε η λύση της απόσπασης.
Στη συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος, που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το σημείο που βρέθηκε η βυζαντινή Μέση Οδός, τοποθετήθηκαν και απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η Μαρία Βλαζάκη, αρχαιολόγος, επίτιμη γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, πρώην γ.γ. , του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Γιάννης Μυλόπουλος, καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, τέως πρόεδρος της Αττικό Μετρό και ο Τάσος Κουράκης, πρώην Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής.
Η συνέντευξη ξεκίνησε με σύντομη εισήγηση του συντονιστή της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Δουίτση, ο οποίος έκανε μια σύντομη εισαγωγή, αναφερόμενος στην καθυστέρηση υλοποίησης του έργου, εφόσον εφαρμοστεί η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης. Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να φέρει στην πόλη ξανά τον διχασμό, ενώ είχε βρεθεί λύση και είχε αποφασιστεί η κατά χώρα παραμονή των ευρημάτων», είπε χαρακτηριστικά. Για να μιλήσει στη συνέχεια για μια συντονισμένη προσπάθεια ανατροπής της μέχρι τώρα πορείας η οποία θα σημάνει καθυστέρηση, όχι για 3 χρόνια, όπως είπε ο πρωθυπουργός αλλά για ακόμη περισσότερα.
Ανεξήγητο, αψυχολόγητο και λυπηρό
Παίρνοντας το λόγο η Μαρία Βλαζάκη, χαρακτήρισε το γεγονός της ανακίνησης του θέματος ανεξήγητο, αψυχολόγητο και πολύ λυπηρό για την πόλη. Ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση πως τα ευρήματα δεν θα μετακινηθούν τελικά και παραμείνουν στη θέση τους. Αναφερόμενη στον αρχαιολογικό νόμο, είπε πως είναι σαφής και αναφέρει πως «μετακίνηση αρχαίων επιλέγεται μόνο όταν δεν υπάρχει καμία τεχνική λύση για την παραμονή τους. Όμως είναι φαιδρό το να πει κανείς ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση ώστε να παραμείνουν οι αρχαιότητες στη θέση τους».
Θύμισε πως όταν είχε βρεθεί το βυζαντινό σταυροδρόμι, στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Βενιζέλου, είχαν ξεσηκωθεί όλοι, ώστε να μην μετακινηθεί και οι εργασίες για το σταθμό του μετρό να γίνουν με τα ευρήματα «κατά χώραν». Κι αυτό συνέβη επειδή εκτιμήθηκε η τεράστια σπουδαιότητα του ευρήματος. Κάτι που τελικά επιτεύχθηκε χάρις στην ιστορική απόφαση που πήρε τότε το υπουργείου Πολιτισμού με υπουργό τον Αριστείδη Μπαλτά. Η απόφαση εκείνη έλεγε πως η παραμονή των αρχαιοτήτων είναι αναγκαία «για λόγους υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος» και επειδή αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Η Μαρία Βλαζάκη τελειώνοντας ανέφερε πως το εύρημα αποτελεί ένα πολυσύνθετο έργο το οποίο εάν αποσπαστεί και, εφόσον επιστρέψει, θα είναι λαβωμένο και επί πλέον θα έχει χάσει μέρος της αυθεντικότητάς του. «Αδιανόητο να πηγαίνουμε πίσω στο 2014 να αποσπαστούν τα αρχαία και να επιστραφούν τραυματισμένα και θα έχουν χάσει την αυθεντικότητα τους», είπε, συμπληρώνοντας πως η κατά χώραν διατήρησή τους είναι μονόδρομος.
Πολιτικός ρεβανσισμός και εξυπηρέτηση συμφερόντων
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μυλόπουλος, ξεκίνησε λέγοντας με κατηγορηματικό τρόπο πως αντίθετα με όσα η κυβέρνηση υποστηρίζει, τεχνική λύση για την παραμονή των αρχαιοτήτων είχε βρεθεί. Μάλιστα είχαν ολοκληρωθεί οι μελέτες και οι προμελέτες και είχαν πληρωθεί από την Αττικό Μετρό. Για την επιστροφή της μελέτης, είπε πως αυτό είναι μια συνήθης πρακτική, δηλαδή να επιστρέφονται για κάποιες αναγκαίες διορθώσεις. «Είναι ψέμα να λένε ότι δεν υπάρχει μελέτη και ότι δεν υπάρχει λύση», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει το θέμα της απόσπασης, είπε πως αυτό γίνεται για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ένας ιδιότυπος πολιτικός ρεβανσισμός και ο δεύτερος η εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Να μην ξεχνάμε πως με καθυστέρηση 2,5 χρόνων ο εργολάβος θα απαιτήσει αποζημιώσεις. «Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη της καθυστέρησης και είναι ‘λουκούμι’ στα χέρια του εργολάβου ο οποίος θα πάει στα δικαστήρια και θα ζητήσει αποζημιώσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, ο τέως πρόεδρος της Αττικό Μετρό, είπε πως η απόσπαση αποτελεί μη νόμιμη πράξη και θα εκπέσει στα δικαστήρια και επανέλαβε πως τεχνική λύση υπάρχει και κανείς δεν δικαιούται να λέει το αντίθετο. Όσον αφορά στις δικαστικές προσφυγές οι οποίες θα υπάρξουν ο κ. Μυλόπουλος ανέφερε πως «δε θα φταίει ο προσφεύγων για την όποια καθυστέρηση».
Για το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του μετρό, είπε πως ενώ θα λειτουργούσε με τους 12 από τους 13 σταθμούς στα τέλη του 2020, τώρα θα λειτουργήσει το 2023 αν και, ο ίδιος πιστεύει, πως δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από το 2025. Και φυσικά ο ανάδοχος θα ζητήσει αποζημιώσεις για την καθυστέρηση.
Τέλος αναφέρθηκε στο γεγονός πως όταν η διοίκησή του παρέλαβε το έργο, σε 10 χρόνια, δηλαδή από 2006 ως το 2016, είχε ολοκληρωθεί το 33% ενώ μετά από 4 χρόνια είχε φτάσει στο 75%. Για να καταλήξει λέγοντας πως από σήμερα κανείς δε δικαιούται να λέει πως δεν ήξερε.
Συστράτευση
Ο Τάσος Κουράκης θύμισε πως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρώτος που αντέδρασε για να ακολουθήσουν και άλλοι φορείς της πόλης με το δήμο Θεσσαλονίκης να κάνει και προσφυγή υπέρ της διατήρησης. Συνεχίζοντας είπε πως σήμερα τίθενται δύο ερωτήματα. Το πρώτο εάν πρόκειται για χαμένη υπόθεση και το δεύτερο, τι θα κάνουμε από δω και πέρα. Απαντώντας ο ίδιος, είπε πως σίγουρα η υπόθεση δεν είναι χαμένη κι αυτό φαίνεται «από την ίδια ιστορία της διάσωσης των αρχαιοτήτων που ξεκίνησε το 2013 όπου συστρατεύθηκαν πάρα πολλοί φορείς». Θύμισε ακόμη και τη υπόθεση με την κατασκευή της θαλάσσιας αρτηρίας η οποία επίσης ανετράπη αν και αρχικά εθεωρείτο κι εκείνη ως χαμένη υπόθεση.
Όσον αφορά το τι κάνουμε, θα κάνουμε όπως και τότε, ό,τι είναι δυνατόν. Με πρώτη και καλύτερη τη συστράτευση όλων των φορέων και των προσωπικοτήτων που αντιτίθενται στη απόφαση της κυβέρνησης για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Δε θα λειτουργήσουμε ανταγωνιστικά προς καμία αντίστοιχη πρωτοβουλία. Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ενημερωθεί η πόλη και στη συνέχεια να προχωρήσαμε σε δικαστικές προσφυγές. Επίσης θα κινητοποιήσουμε τους ευρωβουλευτές μας ώστε να ενημερωθεί η Ευρώπη και να υπάρξει και κινητοποίηση προσωπικοτήτων του εξωτερικού.
Στη συνέντευξη Τύπου παρενέβη και ο αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Γεώργιος Βελένης, ο οποίος υποστήριξε πως τεχνική λύση υπάρχει και αυτό το δείχνουν παρόμοιες περιπτώσεις παραμονής αρχαιοτήτων κατά χώραν, στη Σόφια και την Κωνσταντινούπολη.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές και οι βουλεύτριες Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Αμανατίδης, Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Νοτοπούλου και Β΄ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη και Χρήστος Γιαννούλης, καθώς και ο πρώην βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.