«Χαμένος παράδεισος» (Tabu) του Μιγκέλ Γκόμεζ: Η ηλικιωμένη Αουρόρα ζει στη Λισαβόνα και δέχεται τις φροντίδες μια μεσήλικης, της Πιλάρ. Η Αουρόρα είναι μια ευέξαπτη γυναίκα η οποία παίρνει αντικαταθλιπτικά και μιλά συνεχώς για την κόρη της. Όταν πεθαίνει, η Πιλάρ και η υπηρέτρια της νεκρής ανακαλύπτουν ένα μεγάλο μυστικό από το παρελθόν της. Μια ιστορία έρωτα και πάθους βαμμένη με αίμα που έχει συμβεί στην Αφρική στα χρόνια της αποικιοκρατίας. Μια συγκλονιστική ταινία, φόρος τιμής στην ομότιτλη βουβή ταινία που γύρισε ο Φρίντριχ Μουρνάου το 1931. Μάλιστα η ταινία χωρίζεται σε δύο μέρη, όπως και του Μουρνάου, με τους ίδιους τίτλους αλλά με αντίθετη σειρά: Χαμένος Παράδεισος και Παράδεισος. Ο Γκόμεζ σκηνοθετεί με τρόπο θαυμαστό έναν καταραμένο έρωτα, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για το αποικιοκρατικό παρελθόν της Πορτογαλίας. Με μια αλληγορική, σπιρτόζικη και διασκεδαστική εισαγωγή, περνά στο δυνατό, ρεαλιστικό πρώτο μέρος και απογειώνεται στο δεύτερο, με το ονειρικό στοιχείο να κυριαρχεί. Μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική δουλειά, μια ταινία πολυεπίπεδη και βαθιά ανθρώπινη. Βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPTESCI), το 2012 στο Βερολίνο.
«Η συνταγή της Πολέτ» (Paullete) του Ζερόμ Ενρικό: Η συνταξιούχος Πολέτ ζει στα προάστια του Παρισιού και αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα με τη μικρή της σύνταξη. Επηρεασμένη από το εμπόριο ναρκωτικών που γίνεται στη γειτονιά της, ενεργοποιεί ένα σχέδιο για να αυξήσει τα εισοδήματά της. Αρχίζει να παράγει γλυκίσματα που περιέχουν κάνναβη! Αρκετά ενδιαφέρουσα κωμωδία.
«The humbling» του Μπάρι Λέβινσον: Ο μεγάλος αμερικανός συγγραφέας, Φίλιπ Ροθ, αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Αυτή τη φορά ο Μπάρι Λέβινσον υποκύπτει στη γοητεία του και μεταφέρει στον κινηματογράφο το ομότιτλο μυθιστόρημά του «Ταπείνωση». Ένας διάσημος ηλικιωμένος ηθοποιός ισορροπεί ανάμεσα στη λογική και την τρέλα. Σχετίζεται με την κατά πολύ μικρότερη λεσβία κόρη ενός φίλου του, ζει μαζί της και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Συγκλονιστικός ο Αλ Πατσίνο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σινεφίλ
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet