Χονγκ Κονγκ: Όχι στη μάσκα, Ναι στη βίαΗ ανακοίνωση του νόμου κατά της μάσκας στο Χονγκ Κονγκ την Παρασκευή στις 4 Οκτωβρίου από την Επικεφαλής της κυβέρνησης, Κάρι Λαμ, προκάλεσε νέο κύμα βίας στην ασιατική μητρόπολη.


«Αν έχει τεθεί σε ισχύ ένας νόμος, αλλά οι άνθρωποι αρνούνται να συμμορφωθούν με το νόμο, τότε έχουμε πρόβλημα», δήλωσε στις 8 Οκτωβρίου η Κάρι Λαμ.


Υπερεξουσίες στην αστυνομία


Οι αποφάσεις της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ συνεχίζουν να προκαλούν την έντονη αντίδραση του πληθυσμού. Με την ανακοίνωση του νόμου, πλήθος πολιτών ξεχύθηκε στους δρόμους κατά της νέας ακραίας πολιτικής της τοπικής κυβέρνησης, ξεπερνώντας έτσι τους τέσσερις μήνες διαρκών κινητοποιήσεων. Πλέον, μόνο οι αστυνομικοί μπορούν να έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους και να απαιτούν τον έλεγχο οποιοδήποτε ατόμου καλύπτει το πρόσωπό του. Το πρόστιμο για την παραβίαση του νόμου ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των σχεδόν τριών χιλιάδων ευρώ. Πέρα από το πρόστιμο, μπορεί να υπάρξει και η περαιτέρω δίωξη του εκάστοτε παραβάτη. Αυτές οι υπερεξουσίες της αστυνομίας δεν προκαλούν εντύπωση καθώς υπάρχουν μέχρι και καταγγελίες για ειδικά κρατητήρια εναντίον των διαδηλωτών, όπου συμβαίνουν ακραίοι ξυλοδαρμοί που φτάνουν τα όρια του βασανισμού.


Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αφορμή τον νέο νόμο περιλάμβαναν ανυπακοή και καθολική χρήση μασκών από τους διαδηλωτές, άγριες συμπλοκές μεταξύ πολιτών και της αστυνομίας, πυροβολισμούς με αληθινά πυρά, σχεδόν θανάσιμους τραυματισμούς, καταστροφές των σταθμών του Μετρό, σπάσιμο μαγαζιών και υποκαταστημάτων κινέζικων τραπεζών, θερμό επεισόδιο με τον κινέζικο στρατό στον μόνιμο στρατώνα του Καουλούν, παραβίαση του πανεπιστημίου ασύλου και σύλληψη φοιτητών από την αστυνομία δίχως το απαραίτητο ένταλμα σύλληψης, δημιουργία αυτοσχέδιου καταπέλτη των διαδηλωτών και χρήση του εναντίον της αστυνομίας κτλ. Τα αποτελέσματα των παραπάνω γεγονότων είναι: ορισμένοι σταθμοί του Μετρό να μην λειτουργούν μέχρι σήμερα, η αστυνομία να γίνεται πιο βίαιη και ανεξέλεγκτη, πολίτες να φεύγουν άρον άρον από την πόλη, να υπάρχουν πρωτόγνωρα οικονομικά προβλήματα και ο τουρισμός να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, τα καταστήματα και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων δεν λειτουργούν κανονικά. Όλη η πόλη κινείται σε επαναστατικούς ρυθμούς. Ή θα ικανοποιηθούν τα πέντε αίτημα των διαδηλωτών ή δεν θα υπάρχει αύριο.


Σε αμφισβήτηση το δόγμα «μια χώρα, δύο συστήματα»


Ουσιαστικά με την απόφαση για την εφαρμογή του νόμου κατά τη χρησιμοποίησης οποιοσδήποτε κάλυψης προσώπου το Σάββατο 12:01 π.μ. το Χονγκ Κονγκ εισέρχεται σε μια περίοδο όπου το δόγμα «Μια χώρα, δύο συστήματα» τίθεται σε αμφισβήτηση. Αυτό συμβαίνει διότι για την ενεργοποίηση του προαναφερθέντα νόμου έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία η Διαταγή Εκτάκτων Μέτρων (Emergency Regulations Ordinance, ERO). Σύμφωνα με την ERO, η Λαμ έχει πλέον πανίσχυρες εξουσίες αποικιοκρατικού τύπου όπως η θέσπιση και ενεργοποίηση νόμων χωρίς την εξουσιοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ. Η ERO έχει να τεθεί σε λειτουργία για περισσότερο από μισό αιώνα.


Παράλληλα, ο νόμος σχετικά με την απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου υποστηρίζεται σθεναρά αποκλειστικά από την τοπική κυβέρνηση, το Πεκίνο και από όλους όσους είναι υπέρ της πλήρους ενοποίησης με την Κίνα και την κατάργηση της ειδικής συμφωνίας, «Μια χώρα, δύο συστήματα», που υπογράφτηκε μεταξύ της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1997. Η συγκεκριμένη συμφωνία διασφάλισε ότι το Χονγκ Κονγκ θα διατηρήσει το νομοθετικό και οικονομικό σύστημά του, καθώς και τις ελευθερίες των πολιτών του για πενήντα χρόνια.


Προς μια νέα Τιέν Αν Μεν;


Το Χονγκ Κονγκ παρά την παράδοσή του στην Κίνα απολαμβάνει τρομερές ελευθερίες για τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι μια από τις πιο ελεύθερες περιοχές στην Νοτιοανατολική Ασία και μέχρι πρότινος ξεπερνούσε στην ελευθερία του τύπου ακόμα και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι σκιώδεις παρεμβάσεις εναντίον της αυτονομίας της πόλης έχουν ενταθεί δραματικά, με αποτέλεσμα το 2014 να ξεσπάσει η Επανάσταση της Ομπρέλας, όπου το βασικό αίτημα ήταν η καθολική ψήφος των πολιτών του Χονγκ Κονγκ. Η επικεφαλής της κυβέρνησης δεν ψηφίζεται, αλλά τοποθετείται από το Πεκίνο. Η αποτυχία της παραπάνω Επανάστασης και η αθέτηση της υπόσχεσης της Κίνας, με βάση τη συμφωνία του 1997 για την παραχώρηση καθολικής ψήφου, οδήγησε τον Φεβρουάριο του 2016 στην Επανάσταση της Ψαροκροκέτας (Fishball Revolution). Ένα αμφιλεγόμενο γεγονός έντονης βίας ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες με παραπάνω από 100 τραυματίες, που για κάποιους συνδέεται με τη γενικότερη καταπίεση των τελευταίων χρόνων και την μη ύπαρξη μέλλοντος για τον τοπικό πληθυσμό.


Έτσι, το ζοφερό μέλλον, οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης για ένα μεγάλο μέρος των περίπου 7 εκ. πολιτών της πόλης, η αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ φτωχών και πλούσιων, καθώς και η συνεχόμενη καταπίεση των ελευθεριών των πολιτών θα συνεχίσουν να οδηγούν τους πολίτες στον δρόμο. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν ότι η Κίνα θα συνεχίζει να πιέζει με ό,τι μέσα διαθέτει το Χονγκ Κονγκ, ώστε να υποτάξει μία πόλη που είναι γνωστή για την οικονομική της δύναμη, το φιλελεύθερο πνεύμα και την φιλοξενία μιας πληθώρας ανθρώπων που είναι εναντίον του κινέζικου καθεστώτος. Γι’ αυτό πολλοί φοβούνται ότι όσο η έκρυθμη κατάσταση συνεχίζεται τόσο πιο πιθανόν είναι να έχουμε μία νέα Τιέν Αν Μεν.


Κέβιν Γουάνγκ

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet