ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ


Θέλουν εξαρτημένα κέντρα απεξάρτησης«Με θεσμικά και διοικητικά μέτρα να αποτρέψουμε την εκ νέου απειλή εφαρμογής των ελαττωματικών ιδεών της κάθε μορφής Αριστεράς στον τόπο μας». Αυτό ήταν το δόγμα που εξήγγειλε, όντας στην αντιπολίτευση, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαυρουδής Βορίδης. Πολλοί ίσως να μην κατάλαβαν, τότε, τι σήμαινε η ρήση του «ποιητή». Σήμερα που η εφαρμογή της προχωρεί σε όλους τους τομείς, αλλού φανερά και «ξετσίπωτα» και αλλού συγκαλυμμένα, οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι σημαίνει δεξιά διακυβέρνηση. Δεν υπάρχει τομέας που να εφαρμόζονται «ελαττωματικές ιδέες» και να μην παρέμβει η «κανονικότητα». Είτε αυτές λέγονται συλλογικές συμβάσεις, είτε δημοκρατική λειτουργία και συμμετοχή. Πολύ περισσότερο δε αν υπάρχει υποψία της έννοιας «αυτοδιοίκητο», αυτή αποτελεί αιτία πολέμου και άμεσης κατάργησης και επιστροφής στην «κανονικότητα». Τίποτα δεν πρέπει να μείνει όρθιο.


Γιατί, λοιπόν, να παραμείνει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ; Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων λειτουργεί επί 36 χρόνια και έχουν περάσει από τα προγράμματά του πάνω από πενήντα χιλιάδες άνθρωποι. Μέχρι σήμερα ήταν αυτοδιοίκητο. Μετά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την πιο αυταρχική διαδικασία, στη θέση άμισθων υψηλού κύρους και εμπειρίας εθελοντών θα τοποθετηθούν προφανώς άνθρωποι που θα χειραγωγήσουν κομματικά το ΚΕΘΕΑ και με παχυλούς μισθούς. Στόχος η ανατροπή και κατάργηση ενός θεσμούς που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια από τους εμπλεκόμενους, εξαρτημένους, φίλους, εθελοντές, εργαζόμενους και τα μέλη των οικογενειών των ατόμων που έχουν ανάγκη απεξάρτησης.


Τόσα χρόνια ο θεσμός αυτός λειτουργεί άψογα. Χωρίς κανένα σκάνδαλο και, το κυριότερο, αυτοδιοικούμενος. Όλα τα παραπάνω στηρίζονται σε «ελαττωματικές ιδέες» και πρέπει να αποκατασταθεί η κανονικότητα. Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια. Θα βολέψουμε δικούς μας ανθρώπους. Θα επαναφέρουμε την κανονικότητα και κυρίως θα εξαφανίσουμε την ιδέα πως οι ανισότητες στην κοινωνία ΔΕΝ είναι στη φύση του ανθρώπου και μπορούν να καταργηθούν.


Έντονες αντιδράσεις


Όπως ήταν αναμενόμενο, η αυταρχική αυτή πράξη προκάλεσε την άμεση αντίδραση όλων των εμπλεκομένων. Το ΚΕΘΕΑ κάλεσε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 4.10.19 στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, αφού διευκρινίζει ότι όλα του τα μέλη είναι άμισθοι εθελοντές και εξελέγησαν από τη γενική συνέλευση του οργανισμού, επισημαίνει τρία σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από την ΠΝΠ, η οποία καταργεί το ίδιο το όργανο και το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.


Η αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης δεν επέτρεψε κανένα διάλογο, ώστε να καταλάβουν αυτοί που την πήραν πόσο επιζήμια είναι. Η θεραπευτική αποτελεσματικότητα του ΚΕΘΕΑ στηρίζεται στη συμμετοχή, που εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα.


Η δικαιολογία για «την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διοίκησης και διαχείρισης» είναι ψέμα. Το ΚΕΘΕΑ ετησίως ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές που δημοσιεύουν τους απολογισμούς τους. Επί 40 χρόνια το ΚΕΘΕΑ αποτελεί λαμπρή εξαίρεση στη σπατάλη, τα χρέη και την έλλειψη αξιολόγησης και λογοδοσίας.


Η πράξη ΝΠ προσβάλλει διεύθυνση, εργαζόμενους και τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων και αποτελεί συκοφαντία για όλους αυτούς.


Καλεί δε τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην επικύρωση της απόφασης στη Βουλή.


Την Τετάρτη 9.10.19 έξω από το υπουργείο Υγείας τα μέλη της κοινωνικής επανένταξης του ΚΕΘΕΑ μαζί με τις οικογένειές τους, φίλους, εθελοντές βροντοφώναξαν «Είμαστε όλοι ΚΕΘΕΑ» και απαίτησαν να μην επικυρωθεί η απόφαση. Ήταν μια συγκλονιστική στιγμή, έκλεισαν το στόμα τους με ταινία και στη συνέχεια συγκλόνισαν όταν αναπαράστησαν την «κραυγή» του προγράμματος απεξάρτησης. Αφού σχημάτισαν το γνωστό κύκλο, ένας – ένας έμπαιναν στο κέντρο και φώναζαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους το όνομά τους και το «είμαι ΚΕΘΕΑ». Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν σε όλη την Ελλάδα Καλαμάτα, Ηράκλειο, Λάρισα και αλλού. Παντού η δήλωσή τους ίδια: είμαστε εδώ για να συνεχιστεί η κραυγή του ΚΕΘΕΑ. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την ΠΝΠ.


Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι το κυβερνητικό σχέδιο αποκαλύπτεται. Στόχος είναι ο έλεγχος, η χειραγώγηση, η απαξίωση με στόχο την ιδιωτικοποίηση του ΚΕΘΕΑ, καθώς και όλων των άλλων δομών απεξάρτησης. Τα ιδιωτικά συμφέροντα ανυπομονούν και πιέζουν, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.


Στο πλευρό των μελών, των εργαζομένων και φίλων του ΚΕΘΕΑ τάχθηκαν και πήραν μέρος στις εκδηλώσεις οι εργαζόμενοι του «18 ΑΝΩ». Δήλωση στήριξης έκανε και ο Νίκος Σοφιανός εκ μέρους του ΚΚΕ.


Πέτρος Ζούνης

Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet