Του Θωμά Τσαλαπάτη

Η είδηση λιτή: Προκαταρκτική εξέταση διενεργείται αναφορικά με τις δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μπάμπη Παπαδημητρίου περί «χασισοκαπνού στου Μαξίμου», σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019.

Λίγο μετά τις εκλογές ο νεοεκλεγείς βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είχε αναφέρει σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Οι ανταποκριτές πολλών ευρωπαϊκών εφημερίδων, έγραφαν για μια Ελλάδα που δεν υπάρχει. Για μια Ελλάδα που τους διηγήθηκαν στα γεμάτα καπνό γραφεία του Μαξίμου τα στελέχια του αποδημούντος ΣΥΡΙΖΑ. Όχι όλοι. Υπάρχουν ανταποκριτές ξένου Τύπου που κάνουν εξαιρετική δουλειά και ξέρουν τα θέματα αλλά και όταν δεν τα ξέρουν κάθονται και τα κοιτάζουν σωστά. Yπάρχει δυστυχώς μια πλέμπα δημοσιογράφων – ανταποκριτών οι οποίοι έγλειφαν τα παπούτσια των Συριζαίων στα γεμάτα καπνό -και χασισοκαπνό κιόλας- γραφεία μέσα στο Μαξίμου και έγραφαν μετά ό,τι τους άφηνε το θολωμένο από το χασίσι μυαλό τους».

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η πορεία ενός σκεπτικού και ενός επιχειρήματος, η αποκόλληση του από το υποκείμενο που τα εκφέρει και η θεσμική μετάδοσή του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών η Πταισματοδίκης Αθηνών κάλεσε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου τον τότε φρούραρχο του Μεγάρου Μαξίμου, επί ΣΥΡΙΖΑ, να καταθέσει αν είδε χασίσια εκεί μέσα. Η προκαταρκτική στηρίζεται αποκλειστικά στην καταγγελία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Για μια διαχωριστική γραμμή

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αποδόμησης, διάφοροι νεόκοποι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κινούμενοι από τον ζήλο του νεοφώτιστου, κάνουν δηλώσεις για μια σειρά από θέματα. Προσπαθώντας έτσι να περιγράψουν αυτό που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται και προσπαθούν να μεταδώσουν ως «επιστροφή στην κανονικότητα». Στο πλαίσιο αυτό γίνονται ανά εβδομάδα διάφορες δηλώσεις κάπου ανάμεσα στην κωμωδία και τη καταγγελία, εφευρίσκοντας αμέλειες και έκνομες συμπεριφορές. Με μια ηθική σκοταδισμού, ακραίου συντηρητισμού και αυτοεκπληρώμενου σκανδαλισμού κατασκευάζουν ψεύδη (πάντοτε με μηδενικές αποδείξεις) τα οποία έχουν ως στόχο τη δημιουργία μιας διαχωριστικής γραμμής. Οι «άλλοι» ξεκινώντας από τον πρώην πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου και φτάνοντας μέχρι τις «βίγκαν λεσβίες μπαχαλοσατανίστριες», αποτελούν μια ενιαία αν και ασαφή στρατιά της νύχτας, ανθρώπους με κάθε είδους κουσούρι, τρέλα και υπερβολή, έκνομους και έξαλλους, με μόνο στόχο την καταστροφή της χώρας, των χρηστών ηθών και της ασφάλειας του ευλογημένου αυτού τόπου.

Με θεσμικό μανδύα

Ο συντηρητισμός αυτός θυμίζει την προοδευτικότητα τις χούντας, τις δηλώσεις του Πατακού για τις μίνι φούστες, τον τρόπο που σκανδαλίζονται οι παλαιοημερολογίτες από τα ATM και τα μασωνικά σύμβολα στα παγωτά κρικρί. Κάπου ανάμεσα στην υποκρισία και την κατασκευή ο λόγος αυτός δεν μοιάζει ικανός να πείσει ούτε τον εαυτό του. Και στο σημείο αυτό εμφανίζεται η δικαιοσύνη. Με την παρέμβασή της δεν καταφέρνει να αποδείξει κάτι ή να διεξάγει μια σοβαρή έρευνα. Παίρνει όμως όλες αυτές τις κοτσάνες και τις ντύνει με έναν θεσμικό μανδύα. Δεν τις περιγράφει ως αληθείς αλλά ως δυνάμει βάσιμες. Έτσι μια μπαρούφα που εκστομίστηκε στο πρόσωπο της λογικής ξαφνικά αποκτά ελάχιστη απόσταση από την πραγματικότητα. Η δήλωση δεν ταυτίζεται με το παράλογο ή την χαζομάρα, αλλά με την αδυναμία απόδειξης. Νομιμοποιείται να υπάρχει, νομιμοποιείται να σκανδαλίζει, νομιμοποιείται να καταγγέλλει.

Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου στο ΚΕΘΕΑ π.χ. δεν είναι ανεξάρτητη από τις δηλώσεις των μπάμπηδων, ούτε από τη συγκεκριμένη στάση της δικαιοσύνης. Αποτελεί την πρακτική εφαρμογή μιας κουλτούρας σκοταδιού απέναντι σε μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα.

Γιατί όταν οι μπάμπηδες μιλούν στα ραδιόφωνα είναι απλώς θλιβεροί μέσα στην κωμικότητά τους. Όταν όμως κυβερνούν είναι επικίνδυνοι για την κοινωνία.

http://tsalapatis.blogspot.com/
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet