Η αντίσταση στο «αναπτυξιακό» γενικεύεται


**Οι φοιτητές και πάλι στις καταλήψεις και στους δρόμουςΤο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που κατατέθηκε, διογκωμένο με πλήθος ακόμα άρθρων με ρουσφετολογικές επιχειρηματικές προβλέψεις, είναι, από τα έως τώρα νομοθετήματα, το πιο αντιπροσωπευτικό μιας νεοφιλελεύθερης-δεξιάς-αυταρχικής κυβέρνησης. Εντούτοις, το επιπλέον στοιχείο του, η αλαζονεία που φαίνεται να διαπνέει την κυβέρνηση από μια αίσθηση δύναμης, ίσως αποδειχθεί και το έδαφος πάνω στο οποίο θα αρχίσει να αναπτύσσεται ένα ρωμαλέο κίνημα αντίστασης.


Μετά τις εργατικές κινητοποιήσεις, τη σκυτάλη τώρα παίρνουν οι φοιτητές με πολύ πιο δυναμικό τρόπο. Οι πρόσθετες και άσχετες τροπολογίες της υπουργού κ. Κεραμέως, που αφορούν τα ΑΕΙ, συγκεκριμένα αύξηση των διδάκτρων, διαγραφές των φοιτητών, εξίσωση των κολεγίων με ΑΕΙ, αξιολόγηση, κατάργηση ασύλου, έχουν ήδη κινητοποιήσει τους φοιτητές. Ήδη έχουμε από την Παρασκευή 30 καταλήψεις με αποφάσεις 18 σχολών και μια μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.


Η αστυνομία, με εντολή της κυβέρνησης, επιτέθηκε στους φοιτητές με βία και χρησιμοποίησε εναντίον τους χημικά και βόμβες κρότου λάμψης. Σε νέες συνελεύσεις την Τρίτη οι φοιτητικοί σύλλογοι θα αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν και θα γενικεύσουν τις κινητοποιήσεις τους. Στο Πολυτεχνείο συνεδρίασε ήδη ένα συντονιστικό των καταλήψεων για να εκτιμήσει την κατάσταση στα πανεπιστήμια.


Στις κινητοποιήσεις-καταλήψεις συμμετέχουν σχεδόν όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου, καθώς και πολλές σχολές των πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Το ενδιαφέρον είναι ότι στα αιτήματα των φοιτητικών συνελεύσεων περιλαμβάνονται και θέσεις κατά της καταστολής και του αυταρχισμού της κυβέρνησης, όπως και θέσεις με αντιρατσιστικό, αντισεξιστικό και αντιφασιστικό περιεχόμενο. Εκφράστηκε επίσης η συμπαράσταση σε περιπτώσεις αγωνιζομένων, όπως οι κινητοποιήσεις για το ΚΕΘΕΑ.


Εξυπηρέτηση για λίγους σε βάρος των πολλών


Εν τω μεταξύ, η ανάγνωση του διογκωμένου αναπτυξιακού κόβει την ανάσα. Αποκαλύπτει πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ανάπτυξη. Οι τρεις πυλώνες που στηρίζεται είναι, πρώτον, η αποδιάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων (υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, δυσκολία κήρυξης απεργίας, εμπόδιο για προσφυγή στη διαιτησία κτλ). Δεύτερον, η αφαίρεση θεσμών που προστατεύουν το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καταργούνται οι πρόνοιες για τον χωρικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ανατρέπεται το πρόγραμμα για τα πράσινα ταμεία, επανέρχονται οι ρυπογόνες δραστηριότητες στην Αττική, καταργούνται ουσιαστικά οι περιορισμοί για τις οχλούσες δραστηριότητες και πλήθος από άλλες απορυθμίσεις και πάμπολλες παρεκκλίσεις με το πρόσχημα των στρατηγικών επενδύσεων (λεπτομερής και πολύ τεκμηριωμένη κριτική μπορεί ο αναγνώστης να βρει στο ρεπορτάζ της συναδέλφου Λούλης Σταυρογιάννη στην Αυγή της Παρασκευής). Τρίτον, περιλαμβάνει στην κυριολεξία πολλές φωτογραφικές διατάξεις, αποκαλύπτοντας καταρχάς πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ την ανάπτυξη, δηλαδή ως πλουτισμό φίλων της ή όχι επιχειρηματιών, ουσιαστικά κατά παραγγελία.


Ένα από τα φωτογραφικά άρθρα αφορά το Ελληνικό, τον κ. Λάτση. Στο προσκήνιο επανέρχονται και οι εκδότες, συγκεκριμένα, μετά την εξαίρεση από το Πόθεν Έσχες, καταργείται και η ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου, αδυνατίζοντας έτσι το καθεστώς διαφάνειας και λογοδοσίας που προέβλεπε ο νόμος Ν. Παππά. Επίσης, στη διάταξη που υπήρχε στην πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου, που προέβλεπε κίνητρα για επιχειρηματίες του Τύπου, τώρα προστέθηκε και η συνδρομητική τηλεόραση, δηλαδή κάτι που αφορά φωτογραφικά τον κ. Μαρινάκη, καθώς διεκδικεί να εξαγοράσει την Forthnet/NOVA.


Άρης Καραντινός

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet