καταστροφική μέρα!

Του Στράτου Κερσανίδη


Σας έχει τύχει ποτέ να θέλετε να ξαποστάσετε στο σαλόνι του σπιτιού σας για να απολαύσετε την αγαπημένη σας μουσική αλλά εξώπορτες, τηλέφωνα, εχθροί και φίλοι να εφορμούν κατά κύματα με μοναδικό σκοπό να μη σας αφήσουν να χαρείτε μια ώρα ησυχίας; Αν έχετε τέτοιες εμπειρίες -που φαντάζομαι έχετε- τότε στο πρόσωπο του Μισέλ θα αναγνωρίσετε τον εαυτό σας, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, επειδή σε εκείνον συμβαίνουν τα ανείπωτα!
Ο Μισέλ είναι ο κεντρικός χαρακτήρας στην ταινία «Μην ενοχλείτε, παρακαλώ»
(Une heure de tranquillité) του Πατρίς Λεκόντ. Ο γάλλος σκηνοθέτης, που πριν από δύο εβδομάδες μας έκανε να δακρύσουμε με τη συγκινητική ταινία «Μια υπόσχεση», τώρα μας προσφέρει άφθονο γέλιο με αυτήν την πανέξυπνη κωμωδία η οποία είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο του Φλοριάν Ζελέρ, «Μια ώρα ησυχίας». Στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι ο απολαυστικός Κριστιάν Κλαβιέρ, ο οποίος έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με το Λεκόντ αλλά πρώτη φορά σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο εν λόγω Μισέλ, λοιπόν, μόλις έχει ανακαλύψει ένα δυσεύρετο άλμπουμ τζαζ μουσικής το οποίο αναζητούσε και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πάει στο σπίτι του, να το τοποθετήσει στο πικάπ και να το απολαύσει. Αλλά μόλις οι πρώτες νότες τού χαϊδεύουν γλυκά τα αυτιά αρχίζει το πανηγύρι! Πρώτα απ’ όλα η γυναίκα του, η οποία φορτωμένη από τύψεις θέλει να του ομολογήσει πως τον απάτησε με τον καλύτερό του φίλο, ο οποίος φίλος τον αναζητά επειδή θέλει να του ζητήσει μια συμβουλή. Ο γιος του φέρνει στο σπίτι μερικούς μετανάστες για να τους φιλοξενήσει για λίγες μέρες, η ερωμένη του θέλει να του μιλήσει επειγόντως, ένας γείτονας του γίνεται στενός κορσές, η καθαρίστρια προσπαθεί να καθαρίσει το σαλόνι, πολωνοί υδραυλικοί -με τους οποίους δεν μπορεί να συνεννοηθεί- κάνουν επισκευές με καταστροφικά αποτελέσματα, οι γείτονες θέλουν να κάνουν ένα πάρτι και το άλμπουμ παραμένει στο πικάπ και όλοι αναρωτιόμαστε εάν και πότε θα παίξει! Όσο για το Μισέλ προσπαθεί να βρει διεξόδους, λέει ψέματα, οργίζεται, κρύβεται και σε γενικές γραμμές προσπαθεί να αποφύγει το εγκεφαλικό!
Ο Πατρίς Λεκόντ, όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε το εν λόγω θεατρικό έργο για να το μεταφέρει στον κινηματογράφο, απάντησε: «Είδα τον εαυτό μου σε αυτό. Είμαι υπερκινητικός. Εδώ και χρόνια, κάθε μέρα είναι μια τρέλα, χωρίς ένα διάλειμμα, έστω και για μία ώρα. Χωρίς να έχω χρόνο να σκεφτώ, να καπνίσω ένα τσιγάρο ή απλά να παρακολουθήσω τα σύννεφα που περνούν (...) Αυτός ο τύπος αντικατοπτρίζει όλες μας τις ατέλειες (…)».
Η αλήθεια είναι πως ο χαρακτήρας του Μισέλ είναι εγωιστής και πονηρός. Ο Λεκόντ δεν επιλέγει έναν άνθρωπο καλόβολο, ο οποίος πέφτει θύμα των συγκυριών. Αλλά έναν τύπο που θεωρεί πως είναι το κέντρο του κόσμου, πως αυτός δικαιούται να ζει όπως θέλει, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τους ανθρώπους γύρω του. Ένας τέτοιος χαρακτήρας, λοιπόν, όταν βρίσκεται στο επίκεντρο διαβολικών συμβάντων δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που προκαλεί άφθονο γέλιο. Με μαεστρία, ο Λεκόντ κινεί την κάμερά του μέσα στον κλειστό χώρο του διαμερίσματος, στο ασανσέρ, τις σκάλες, ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων που δημιουργούν ατμόσφαιρα συνωστισμού, φωνάζουν και ζητούν κάτι από το Μισέλ, ο οποίος το μόνο που θέλει είναι να ακούσει το δίσκο του! Κι όλα αυτά με ένα ρυθμό που η ταχύτητά του σε κάνει να λαχανιάζεις!
Ταινία διασκεδαστική με την εξασκημένη ματιά του Πατρίς Λεκόντ να πέφτει επάνω στους χαρακτήρες, να αποδομεί σχέσεις, να δημιουργεί καταστάσεις, να μην αφήνει το θεατή να ξεχαστεί βάζοντάς τον διαρκώς στο παιχνίδι. Ανάλαφρος, απολαυστικός, δηκτικός, ειρωνικός και πάντα τρυφερός, ο Λεκόντ σκηνοθετεί την κωμωδία της χρονιάς!

strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet