Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

Ο «αρχιτέκτονας» του μινιμαλισμού




Ο Wim Mertens, ο πρωτοπόρος ευρωπαίος μινιμαλιστής συνθέτης και ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως, έρχεται στην Ελλάδα για δύο μοναδικές συναυλίες. Σε ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο με οδηγό την ομορφιά! Πιστός στις επαναλαμβανόμενες δομές του, έχει καταφέρει να διαδώσει τη μινιμαλιστική μουσική σε απρόσμενους χώρους και να την κάνει δημοφιλή χάρη στην ιδιαίτερη μελωδική ευαισθησία, που διαπερνά όλες τις συνθέσεις του, και στο χαρακτηριστικό ηχόχρωμα της φωνής του, ένα φαλτσέτο που μοιάζει να βγαίνει από το ίδιο το πιάνο και που ταυτόχρονα «σπα» τις νόρμες της σύγχρονης μουσικής.
Ο συνθέτης, που «δεν είναι αρκετά κλασικός για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής και ταυτόχρονα είναι πολύ κλασικός για τον κόσμο της ποπ», σε ένα χρόνο θα γιορτάσει τα 40 χρόνια μιας πολύ παραγωγικής καριέρας. Από τις αρχές των ’80s, ο πολυπράγμων Βέλγος συνθέτης, μουσικολόγος, κοντρα-τενόρος, κιθαρίστας και πιανίστας Wim Mertens έχει καταφέρει να αποκτήσει απήχηση σε ένα ευρύ κοινό λειτουργώντας πάντα με επίκεντρο το μινιμαλισμό και θέτοντας τη μουσική, σα μία βασική ανθρωπινή εκφραστική ανάγκη. Στη δισκογραφία του καταγράφονται γύρω στα 70 άλμπουμ, μερικά από τα οποία έχουν αποκτήσει σχεδόν κλασική υπόσταση. Από τη μουσική επένδυση της παράστασης The Power of Theatrical Madness του Jan Fabre (1984) και της βραβευμένης ταινίας The Belly of An Architect/ Η κοιλιά του αρχιτέκτονα (1987) του Peter Greenaway μέχρι τους κλασικούς πια δίσκους μινιμαλιστικής σύνθεσης - ορόσημο στην καριέρα του ίδιου, «Vergessen» (1982), «Struggle for pleasure» (1983) και «Maximizing the audience» (1985) - το πρώτο άλμπουμ στο οποίο πρόσθεσε φωνή, τη δική του.
Στο πρώτο μέρος των δύο συναυλιών του στην Ελλάδα ο Wim Mertens θα παρουσιάσει τον πιο πρόσφατη δουλειά του, «That which is not» του 2018, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο συνδυάζει «τη λογική ροή με το παιγνιώδες στοιχείο και τις έννοιες της διασκέδασης με την αρετή». Η δουλειά του αυτή μαζί με τις πρόσφατες κυκλοφορίες, «Dust of truths», «What are we, lock, to do?» και «Charaktersketch», οι οποίες εκδόθηκαν μαζί σε μία κασετίνα με τον τίτλο «Cran aux oeufs», επιβεβαιώνουν την υπεροχή αλλά και τη χαρισματικότητα του, τόσο σε επίπεδο σύνθεσης όσο και ερμηνείας. Στο δεύτερο μέρος των συναυλιών του το κοινό θα απολαύσει μια επιλογή από τα πιο γνωστά κομμάτια από την πλούσια δισκογραφία του συνθέτη(1980 -2018), κομμάτια που έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό: «Often a bird», «Struggle for pleasure», «Not at home», «Close cover», «The tonality», «4 Mains», «No testament» και πολλά άλλα.
Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στις 9.30μμ, στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης.
Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, στις 9.30μμ, στο Θέατρο Παλλάς, Αθήνα. Τιμές εισιτηρίων: από 29 έως 79 ευρώ.

 

Συναισθησία: ο ήχος των χρωμάτων




Η μουσική ντύνεται με χρώματα στο μουσείο και η Χριστίνα Μαξούρη με μια ειδικά προσαρμοσμένη μουσική παράσταση, μας μυεί στον ιδιαίτερο και γεμάτο νοσταλγικά ακούσματα κόσμο της. Από τον Τσιτσάνη και τον Χατζιδάκι, μέχρι τον Σαββόπουλο και τον Δεληβοριά, από την Καραΐνδρου και τον Λάγιο, μέχρι τον Κραουνάκη και τον Bregovic, η ερμηνεύτρια επιλέγει παλιά και νέα τραγούδια, πλάι στα κομμάτια του πρώτου της δίσκου.
Η Χριστίνα Μαξούρη είναι ηθοποιός και ερμηνεύτρια με αξιοσημείωτη θεατρική πορεία, σημαντικές συνεργασίες και διακρίσεις. Ξεχώρισε από το πρώτο της μουσικό βήμα, «Δανεικά παπούτσια» –μία σχεδόν solo και a cappella μουσική παράσταση (Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο, περιοδεία σε όλη την Ελλάδα), το οποίο απέσπασε θερμές κριτικές και πρόσφατα κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικος δίσκος της με τίτλο «Το άσπρο μαμά νοσταλγώ» από τις Εκδόσεις Μικρή Άρκτος (στίχοι: Ελένη Φωτάκη / μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου).
Μαζί της ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, πιάνο/ενορχηστρώσεις και ο Τάσος Μισυρλής, τσέλο.
Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8.30μμ, στο Αμφιθέατρο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ και 11 ευρώ για B&E Members.

 

Jazz Chronicles: Southern Alliance




Στο πλαίσιο της μουσικής ενότητας Jazz Chronicles, το ανατρεπτικό σχήμα των Southern Alliance μας παρασύρει σε ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο τζαζ μελωδίες και κλασική μουσική. Από το καλοκαίρι του 2018 ο σαξοφωνίστας Γιάννης Κασέτας και η Νοτιοαφρικανή πιανίστα Menanto Chamberlain δημιουργούν ευφάνταστους ήχους παντρεύοντας το ζωηρό ρυθμό της τζαζ με την πειθαρχημένη ηρεμία της κλασικής μουσικής. Επιλέγουν έργα των Mozart, Beethoven, Debussy, Satie, Gershwin και άλλων συνθετών, παρουσιάζοντάς τα σε νέες εναρμονίσεις, συχνά βασισμένες στον αυτοσχεδιασμό αλλά πάντα με σεβασμό στην πρωτότυπη μελωδική ανάπτυξη των έργων. Στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνονται επίσης και προσωπικές συνθέσεις των μελών του σχήματος, στο ύφος και την αισθητική που χαρακτηρίζουν τη μίξη της τζαζ με την κλασική μουσική. Ένας ιδιαίτερα δραστήριος μουσικός στο πλαίσιο της ελληνικής τζαζ σκηνής, ο Γιάννης Κασέτας έχει κυκλοφορήσει συνολικά πέντε άλμπουμ από το 2007. Η Menanto Chamberlain έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα της Ναμίμπια σε σημαντικά φεστιβάλ της χώρας και έχει βραβευτεί με το «Loft Gallery Trophy for Music and Arts».
Τους Southern Alliance θα συνοδεύσουν επί σκηνής η Λουκία Παλαιολόγου στα φωνητικά και ο Γιάννης Παπαγιαννούλης στα κρουστά.
Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 9μμ, στο Φάρο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η συναυλία πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 

Μουσικό αφιέρωμα στον Νικόλα Πιοβάνι




Στο πλαίσιο του κύκλου Μουσικά πορτρέτα, η Λίνα Νικολακοπούλου επιμελείται το πορτρέτο του κορυφαίου ιταλόυ μελωδιστή Νικόλα Πιοβάνι. Ο ευαίσθητος και αισιόδοξος κόσμος του Πιοβάνι ξεδιπλώνεται μέσα από τις συνθέσεις και τα τραγούδια που έντυσε με λόγο η Λίνα Νικολακοπούλου και ερμηνεύει ιδανικά ο Θοδωρής Βουτσικάκης. Ο Νικόλα Πιοβάνι άρχισε να γράφει με προτροπή του Μάνου Χατζιδάκι και έφτασε να υπογράφει τη μουσική για πάνω από 130 ταινίες. Μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Ταβιάνι, Τορνατόρε, Μπενίνι (Όσκαρ 1999, για τη μουσική της ταινίας «Η ζωή είναι ωραία»), καθώς και για τις τρεις τελευταίες ταινίες του Φελίνι.
Στις ενορχηστρώσεις οι: Αντώνης Σουσάμογλου και Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, στις 8.30μμ, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τιμές εισιτηρίων: από 11 έως 40 ευρώ, φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι 8 ευρώ.

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet