«Για τους Τούρκους είμαι τρομοκράτης»

«Azadi» στην κουρδική γλώσσα σημαίνει «Ελευθερία». Είχα πρόβλημα τις τελευταίες εβδομάδες όταν το είδαν και το έμαθαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι Τούρκοι με φωνάζουν τρομοκράτη και θεωρούν ότι το τατουάζ αποτελεί προπαγάνδα για το ΡΚΚ. Δεν μπορώ να καταλάβω τι πρόβλημα έχουν, εκτός του ότι είναι γραμμένο στα κουρδικά. Αν ήταν γραμμένο στα τούρκικα, λογικά δεν θα είχε ασχοληθεί κανείς. Τώρα όμως γι’ αυτούς είμαι ένας τρομοκράτης. Ένας αντάρτης του ΡΚΚ, που κάνει προπαγάνδα». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Ντενίζ Νάκι, τον κούρδο ποδοσφαιριστή που πριν από λίγα χρόνια “χάραξε” στο χέρι του την λέξη: “Azadi” προκαλώντας την οργή των τούρκων εθνικιστών. Ο Νάκι που αγαπήθηκε στην Σανκτ Πάουλι (2009-2012), ενώ από 2015 μέχρι το 2018 αγωνίσθηκε στην Amedspor που εκπροσωπεί το κουρδικό στοιχείο στο τουρκικό ποδόσφαιρο, είναι ο ποδοσφαιρικός πρεσβευτής του αγώνα των Κούρδων. Πέρυσι ο Νάκι έκανε απεργία πείνας μπροστά στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη συριακή περιοχή του Afrin, τονίζοντας: “Αγωνίζομαι ενάντια στη βαρβαρότητα. Θέλω να υπενθυμίσω στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία έχουν παραμείνει σιωπηλά ενόψει της κατοχής, τις ευθύνες τους». Ένα μήνα μετά η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία απέβαλε δια βίου τον Ντενίζ Νάκι.

Υπερασπίζοντας τη Ροτζάβα

Φυσικά ο Νάκι δεν έμεινε σιωπηλός ούτε και τώρα. Κατάγγειλε από την πρώτη στιγμή την τουρκική εισβολή στις κουρδικές περιοχές της Β. Συρίας λέγοντας: «Η Τουρκία κήρυξε πόλεμο στον κουρδικό λαό με την επιχείρηση «Ομάδα Ειρήνης» στη Ροτζάβα. Πρόκειται για έναν πόλεμο εναντίον όλων των λαών της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα εναντίον των Κούρδων. Η είσοδος υπό το πρόσχημα της ασφάλειας των συνόρων είναι στην πραγματικότητα μια διάσωση για τη βάρβαρη τρομοκρατική οργάνωση του ISIS. Οι σοβαρές συνέπειες αυτής της εισβολής αφορούν τους αθώους πολίτες του πληθυσμού.
Πόλεμος σημαίνει θάνατος των ανθρώπων. Πόλεμος σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να ξεριζωθούν από τον τόπο και το σπίτι τους. Καμία χώρα που ξεκινά βίαιους πολέμους δεν μπορεί να μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Όποιος διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σήμερα δεν χρειάζεται να εκπλαγεί αύριο από πολέμους στην πόρτα του. Μια τέτοια χώρα δεν πρέπει να μιλά για ειρήνη και να απευθύνεται σε διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Περνώντας στα σύνορα με τη δικαιολογία της οικοδόμησης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και τη Συρία, η Τουρκία δεν κάνει τίποτα παρά να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Ο Ερντογάν, η Τουρκία, οι υποστηρικτές του πολέμου και το φασιστικό συναίσθημα θα χάσουν.
Νικητές θα είναι εκείνοι που αντιστέκονται στον πόλεμο, αυτοί που λένε «όχι» στον πόλεμο. Στη Ροτζάβα, οι Κούρδοι και οι λαοί της Μέσης Ανατολής θα κερδίσουν. Θα νικήσουν εκείνοι που πολεμούν εναντίον των βαρβάρων της ISIS, αυτοί που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των καταπιεσμένων λαών, YPG, PYD, YPJ και QSD, θα κερδίσουν.
Πάνω απ’ όλα, ως αντίπαλος του πολέμου και ακτιβιστής της ειρήνης, ως αθλητής και Κούρδος, καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις εναντίον της Ροτζάβα, οι οποίες δεν έχουν νομική και έγκυρη βάση. Οχι τον πόλεμο στη Ροτζάβα».

Η ζωή του σε κίνδυνο

Ο Ντενίζ Νάκι υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των Κούρδων για πατρίδα και ελευθερία έχει βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του. Στις 5 Νοέμβρη του 2014 θα δεχθεί επίθεση στην Άγκυρα από δύο αγνώστους, οι οποίοι τον πλησίασαν, τον χτύπησαν άσχημα και εν’ συνεχεία τον προειδοποίησαν ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο χτύπημα. Τότε αγωνιζόταν στην Gençlerbirliği από την οποία αποχωρεί καθώς θα πει: «...δεν νιώθω πια ασφαλής εδώ. Τώρα απλώς με χτύπησαν, την επόμενη φορά μπορεί να με μαχαιρώσουν».
Ο Νάκι απέρριψε προτάσεις από ομάδες της Ολλανδίας και του Βελγίου. «Συνήθως οι ποδοσφαιριστές δεν θέλουν μπλεξίματα με την πολιτική, κοιτάνε τα λεφτά και την καριέρα τους, αλλά πάνω απ’ όλα είμαι άνθρωπος και δεν μπορούμε απλώς να παίζουμε μπάλα ενώ γίνεται πόλεμος, έπρεπε να πω αυτό που πιστεύω», τονίζει ο Νάκι. «Όταν ένας τούρκος ποδοσφαιριστής κάνει το σήμα της ομάδας του Ερντογάν ή του κόμματός του (AKP) ή όταν βάζει γκολ και χαιρετά στρατιωτικά τον κάνουν ήρωα, αλλά όταν κάνει το ίδιο ένας Κούρδος τον λένε τρομοκράτη», υποστηρίζει ο κούρδος ποδοσφαιριστής.
Με αφορμή την στάση του Νάκι ο δημοσιογράφος Οζκιούρ Κορκμαζ έγραψε στην “Χουριέτ”: Αν η ομοσπονδία ποδοσφαίρου ήθελε αληθινά να τιμωρήσει την «ιδεολογική προπαγάνδα», θα έπρεπε να είχε πάρει μέτρα κατά των αντιπάλων της Amedspor που φωνάζουν «έξω το PKK» στους ποδοσφαιριστές και στους οπαδούς της. Θα έπρεπε να τιμούμε τους ποδοσφαιριστές αυτούς που ανεξάρτητα από την προέλευση τους κατάφεραν τόσα απέναντι σε ομάδες που δίνουν μηνιάτικο στους παίκτες τους ίσο με τον ετήσιο προϋπολογισμό της Amedspor. Δεν χρειάζεται να είσαι Κούρδος για να φωνάζεις «Ζήτω η Ελευθερία».
«Ναι στα εκτός έδρας παιχνίδια με αποδοκιμάζουν σχεδόν σε κάθε επαφή μου με την μπάλα. Μπορείτε να το διαπιστώσετε αυτό από διαδικτυακούς τόπους οπαδών στην Τουρκία. Προσπαθούν να μου δημιουργήσουν άγχος λόγω του τατουάζ», θα πει ο Νάκι σε συνέντευξη του τον Ιανουάριο του 2016 σχετικά με την αντιμετώπιση της Amedspor. “Αλλά νομίζω ότι το νόημα είναι κάτι ωραίο: Ελευθερία – για όλους τους λαούς! Όχι μόνο για τους Κούρδους. Θα πρέπει να αποτελεί σύμβολο για όλους τους καταπιεσμένους λαούς. Αν αυτό θεωρείται τρομοκρατική προπαγάνδα, τότε δεν μπορεί κανείς να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους», θα δηλώσει με νόημα.

Μ. Διόγος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet