«Υιοθέτησε την πόλη σου» είναι το πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων που παρουσίασε ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου. Καλούνται, λοιπόν, οι κάτοικοι της Αθήνας, επιχειρήσεις, ιδρύματα και φορείς να «υιοθετήσουν» ένα δρόμο, ένα πεζοδρόμιο, ένα πάρκο, μία πλατεία, μία παιδική χαρά, μία γειτονιά, ακόμα κι ένα δέντρο ή ένα παγκάκι της πρωτεύουσας, αναλαμβάνοντας, ταυτόχρονα, και την ευθύνη για τη φροντίδα και τη συντήρησή του, «με τη συνεργασία του δήμου Αθηναίων, όπου και όταν χρειάζεται», όπως ανέφερε ο δήμαρχος.
«Η ευθύνη για την πόλη είναι κατά 50% του δήμου, είναι όμως και κατά 50% ευθύνη του δημότη», είπε ο κ. Μπακογιάννης και τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά για την Αθήνα με τα σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία προφανώς δεν λύνονται με «υιοθεσίες» που ανοίγουν την κερκόπορτα σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και κάθε είδους χορηγούς, που θα καλούνται να υποκαταστήσουν τη δημοτική αρχή σε υποχρεώσεις εξ ολοκλήρου δικές της.

Κι ο φωτισμός, κύριε Αποστολόπουλε;

«Με αφετηρία τις φετινές γιορτές, η Αθήνα φωταγωγείται, όχι μόνο από το δήμο, αλλά και από όλους εκείνους που θέλουν να υιοθετήσουν το δρόμο, το πεζοδρόμιο, τη γειτονιά τους», είναι το σκεπτικό του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» για τα Χριστούγεννα.
Ο χριστουγεννιάτικος φωτισμός που διαθέτει σήμερα ο δήμος δεν επαρκεί για τον στολισμό όλης της πόλης, δεδομένου ότι η τελευταία προμήθεια υλικού έγινε το 2003, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να μένουν έξω από το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων.
Αν κάποιος θέλει να αντιμετωπίσει την πρόταση αυτή καλοπροαίρετα, μπορεί να δεχτεί ότι ευκαιριακά μπορούν οι πολίτες να γίνουν οι «ανάδοχοι» με στόχο τη δημιουργία εορταστικής ατμόσφαιρας. Το ίδιο, όμως, καλούνται να κάνουν και επιχειρηματίες, που κάλλιστα μπορούν να μετατρέψουν την πόλη σε εορταστικό διαφημιστικό πεδίο τους, με το πρόσχημα ότι έτσι θα τονωθεί η ψυχολογία κατοίκων και επισκεπτών και θα αυξηθεί η εμπορική κίνηση.
Εύλογο είναι το ερώτημα, όμως, τι σκοπεύει να κάνει η δημοτική αρχή για να πάψει η Αθήνα όλο τον υπόλοιπο χρόνο να ζει στα σκοτάδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όχι μόνο με την αισθητική, αλλά και με την ασφάλεια των κατοίκων.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο υπεύθυνος του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» είναι ο πρώην (επί Καμίνη) αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, αρμόδιος για το φωτισμό, Γιώργος Αποστολόπουλος, ο οποίος κατά τη θητεία του καταδίκασε την Αθήνα να είναι η πιο σκοτεινή πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μαρία Λυκούρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet