Η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε πριν δύο ημέρες στις Βρυξέλλες παρουσίασε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί οι 28 ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών βρέθηκαν και είχαν να δώσουν απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη, και όχι μόνο. Προβλήματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα, αρχίζοντας από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά της Συρίας, την προσφυγική κρίση και ασφαλώς τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα, τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Βαλκάνια, με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, τη συζήτηση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο ΠΔΠ 2021-2027 κ.λπ.

Brexit

Μετά από πέντε ημέρες εντατικών συζητήσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία για το διαζύγιο. Η συμφωνία αυτή δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον πιστεύει πως αυτή δεν θα έχει την τύχη της πρώτης συμφωνίας της Τερέζας Μέι, που απορρίφθηκε τρεις φορές.
Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός του κόμματος των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς και το Βόρειο-Ιρλανδικό Κόμμα DUP, δήλωσαν ότι θα την καταψηφίσουν. Πέρα από το Brexit, τα άλλα ζητήματα ήταν πολύ πιο δύσκολα και σύνθετα. Για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν βρήκαν τίποτα καλύτερο να πουν εκτός από την καταδίκη της Τουρκίας και να την καλέσουν να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ούτε σκέψη για την παραπομπή του ζητήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ούτε για την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας από την ΕΕ, που θα είχε μια ευρύτερη απήχηση και αποτελεσματικότητα.

Τα «καλά νέα» από τις ΗΠΑ

Η πρωτοβουλία, όμως, δεν ήρθε από την ΕΕ και τα «καλά νέα» ήρθαν τελικά από τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία για την κατάπαυση του πυρός για 120 ώρες, δηλαδή για πέντε ημέρες. Η επιχείρηση «πηγή ειρήνης», όπως την ονόμασαν οι ίδιοι οι Τούρκοι, στα Βορειοανατολικά σύνορα της Συρίας θα μείνει ανενεργή, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι μαχητές της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG να υποχωρήσουν σε βάθος 32 χλμ. από τα σύνορα της Τουρκίας, για να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας», όπως ζητούσε η Τουρκία. Η ζώνη αυτή θα καλύπτει μια έκταση 100 χλμ κατά μήκος της μεθορίου από το Ταλ Αμπιάντ έως την Pas al- Aiv, πολύ μικρότερη από αυτή που οραματίζεται η Τουρκία. Η ζώνη αυτή δεν συμπεριλαμβάνει το Κομπάνι. Ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας που υπέγραψε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο με τον Ρ. Τ. Ερντογάν; Αυτό είναι το ερώτημα των αναλυτών που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή -μια περιοχή από την οποία οι ΗΠΑ αποξενώνονται όλο και περισσότερο και χάνουν την επιρροή τους. Η δε ΕΕ αδυνατεί να παίξει κάποιο ουσιαστικό ρόλο, ενώ η Ρωσία αναδεικνύεται ως χώρα διαιτητής της περιοχής, σύμφωνα με τη «Le Monde», ενισχύοντας τις σχέσεις της με το Ιράν.

Η λάθος απόφαση του Εμ. Μακρόν

Αλλά ας επιστρέψουμε στη Σύνοδο Κορυφής, που θα έπρεπε να βρει λύσεις για τα προβλήματα, αντί να δημιουργεί καινούρια, όπως διαφαίνεται με την άρνηση της Γαλλίας, της Δανίας και της Ολλανδίας να συναινέσουν στην απόφαση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, προκαλώντας ενδεχομένως πολιτική κρίση σε μια χώρα όπως η Βόρεια Μακεδονία, η οποία ανιχνεύει μια νέα πορεία μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια απόφαση να προβάλει βέτο, όπως αυτή του γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν, δεν είναι μόνο λάθος, όπως τονίζουν οι Γιούνκερ και Τουσκ, αλλά αδιανόητη για τους προκατόχους του στην προεδρία. Γιατί μια τέτοια απόφαση δεν σέβεται και δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της ΕΕ.
Τέλος, και στα άλλα ζητήματα, όπως το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, οι συζητήσεις δεν είναι καθόλου εύκολες. Αντίθετα ήταν σκληρές, όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ- Μάριο Σασόλι. Οι διαφορές εντοπίζονται για το αν θα μειωθεί το ποσό για το ταμείο συνοχής, αλλά και ο προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όπως επιθυμούν οι Βόρειες Χώρες, ή για το αν θα υπάρξει ένα πακέτο, γενναιόδωρο για την «ανάπτυξη». Για όλα αυτά τα ζητήματα αποφάσεις δεν έχουν παρθεί μέχρι τη στιγμή που η «Εποχή» έφυγε για το τυπογραφείο.

Μ. Κ.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet