Οι τυχοδιωκτισμοί του Τραμπ και ο επεκτατισμός και μεγαλοϊδεατισμός τού Ερντογάν στη Συρία και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο δυναμώνουν τις φωτιές στη Μέση Ανατολή, ενώ η Ευρώπη παρακολουθεί παθητικά τις επικίνδυνες εξελίξεις, περιοριζόμενη σε φραστικές καταδίκες, χωρίς την παραμικρή πρωτοβουλία για την επίλυση των συγκρούσεων που χρονίζουν στη μόνη αποδεκτή βάση της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών.
Εν τω μεταξύ, η πολλαπλά διάτρητη και ασταθής συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας ούτε την ειρήνη φαίνεται να εξασφαλίζει και πολύ περισσότερο δεν προστατεύει τους κουρδικούς πληθυσμούς. Εντύπωση κάνει και είναι άδηλος παράγοντας η αφωνία Μόσχας, Δαμασκού και Τεχεράνης, αλλά και της Γερμανίας.
Το εσωτερικό της ΕΕ κατατρώγεται από αντιθέσεις εθνικών συμφερόντων, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για επεξεργασία και εφαρμογή κοινής εξωτερικής πολιτικής σε διάκριση από τις επιδιώξεις ΗΠΑ και Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή. Τη στιγμή που θα όφειλε να ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της Ένωσης και της σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων, αδυνατεί να καταλήξει σε μια θετική απάντηση στις αιτήσεις έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εκ μέρους της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, υποκύπτοντας στις ιδιοτελείς απαιτήσεις του Μακρόν. Η στάση αυτή έκανε ακόμη πιο έκδηλη την αναξιοπιστία της ΕΕ, διότι αθέτησε προγενέστερες υποσχέσεις.
«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απορρίψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ένα μήνυμα αδυναμίας και ήττας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», σηείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για το μέλλον και την ενότητα της Ευρώπης. Το οφείλουμε στους λαούς μας».
Ταυτόχρονα, η ΕΕ παρακολουθεί με φραστικές μόνο αντιδράσεις τον προκλητικό αναθεωρητισμό του Ερντογάν, την επιθετική πολιτική του απέναντι σε μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά και απέναντι στο σύνολο της Ένωσης, που την αντιμετωπίζει σαν πηγή χρηματοδότησης και ευεπίφορο δέκτη απειλών με εργαλείο τις προσφυγικές ροές, που ευδοκιμούν στο έδαφος μιας φοβικής Ευρώπης - φρούριο.
Χωρίς, έκδηλη τουλάχιστον, ανησυχία για το διαλυτικό μήνυμα που στέλνει το Μπρέξιτ, οι ηγεσίες των ισχυρών χωρών της ΕΕ αποδεικνύονται κατώτερες των απαιτήσεων των ιστορικών στιγμών.
•