Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

 

Στέφανος Κορκολής  και Σοφία Μανουσάκη
Ο Στέφανος Κορκολής, μαζί με την εξαιρετική ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη, θα μας διηγηθεί Ιστορίες για τραγούδια που αγάπησε στα εφηβικά και νεανικά του χρόνια, τραγούδια σπουδαίων τραγουδοποιών που ενορχήστρωσε (Γ. Σπανού, Α. Μάνου, Α. Μικρούτσικου κ.ά.), επιλεγμένες συνθέσεις του που ερμήνευσαν μεγάλοι ερμηνευτές και πολλά άλλα, τραγούδια που ερμήνευσε ο ίδιος καθώς και πιανιστικές - ορχηστρικές του συνθέσεις (Sensitivities) και βέβαια τραγούδια μεγάλων δημιουργών που έμειναν για πάντα στην ιστορία (Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Σ. Ξαρχάκου, Μ. Λοΐζου, Μ. Πλέσσα κ.ά.). Όλα αυτά σε ένα πρόγραμμα που αψηφά τη ροή του χρόνου και όλα μοιάζουν σαν να έγιναν σήμερα. Μουσικές ιστορίες με έντονο το αυτοσχεδιαστικό στοιχείο, τις απρόσμενες μουσικές εναλλαγές, το κέφι, την ψυχαγωγία και με σκοπό, πάνω από όλα, ακροατές και μουσικοί να γίνουμε ένα.
Συντελεστές: Σοφία Μανουσάκη στο τραγούδι, Κωστής Πυρένης στις κιθάρες και το τραγούδι, Βασίλης Δεφίγγος στο σαξόφωνο και το φλάουτο, Ρόλη Γιαμοπούλου στα τύμπανα, κρουστά, Στέφανος Κορκολής στο πιάνο, τις ενορχηστρώσεις, τις διασκευές και το τραγούδι.
Τις Παρασκευές 1, 8, 15, 22 και 29 Νοεμβρίου, στις 10.30μμ, στη Μουσική σκηνή Σφίγγα (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής, τηλ.: 2114096149, 6987844845). Είσοδος στο μπαρ: 13 ευρώ με κρασί ή μπίρα

 

Χειμερινοί Κολυμβητές «Μ’ αγέρα, με βροχή»
Ενα από τα πιο σημαντικά, πιο ουσιώδη, πιο ιστορικά, πιο ιδιοσυγκρασιακά και πιο μακρόβια γκρουπ στη σύγχρονη μουσική μας ιστορία είναι οι Χειμερινοί Κολυμβητές. Μια παρέα μουσικών από τη βόρεια Ελλάδα, με τον Αργύρη Μπακιρτζή και την ιδιότυπη φωνή του στην πρώτη γραμμή, που εμφανίστηκε στη δισκογραφία στις αρχές της δεκαετίας του ’80, αλλά μετράει πίσω της μια πλήρη 50ετή ιστορία. Μουσικοί νέοι (τότε) και ανήσυχοι (πάντα), οι Χειμερινοί Κολυμβητές ήρθαν όχι μόνο να ταράξουν το αδιάφορο και μονότονο μουσικό κλίμα εκείνης της εποχής αλλά και να ρίξουν μια νέα δημιουργική ματιά και να εμφυσήσουν αέρα από άλλες μουσικές τάσεις στη δική μας μουσική παράδοση – λαϊκή ή δημώδη. Με το δικό τους, φυσικά, τρόπο. Στην πορεία, οι Χειμερινοί Κολυμβητές έχουν γίνει πια «καθεστώς», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν και οι ίδιοι. Μέσα σε ένα τετραήμερο οι Χειμερινοί Κολυμβητές παρουσιάζουν όλες τις όψεις της τέχνης τους και καλύπτουν συνολικά το ρεπερτόριό τους και με καινούρια κομμάτια. Δίνουν μια επιπλέον φρεσκάδα στις εμφανίσεις τους με εναλλασσόμενη κάθε βράδυ σύνθεση προσώπων στην οποία συνεισφέρουν παλαιότεροι και νεώτεροι συνεργάτες που πλαισιώνουν το συγκρότημα.
Από την Παρασκευή 25 ως τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου (Παρασκευή & Σάββατο 10.30μμ, Κυριακή & Δευτέρα 9.30μμ), στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς). Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (μπαρ), 20 ευρώ (Β’ Ζώνη), 25 ευρώ (Α’ Ζώνη)
Τη Δευτέρα 28/10 έκπτωση 5 ευρώ σε όλες τις ζώνες για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές.

Royal Philharmonic Concert Orchestra
Ο διεθνούς φήμης Βασίλης Τσαμπρόπουλος, σε διπλό ρόλο μαέστρου και σολίστ, εγκαινιάζει, τον ιδιαίτερα δημοφιλή κύκλο Μεγάλες Ορχήστρες - Μεγάλοι Ερμηνευτές, συμπράττοντας με την ιστορική Royal Philharmonic Concert Orchestra. Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένας από τους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς του και ως ένας πολυτάλαντος μουσικός που κινείται με άνεση στην κλασική μουσική ως βιρτουόζος, στη σύγχρονη δημιουργία και στον αυτοσχεδιασμό ως συνθέτης, στη διεύθυνση ορχήστρας ως αρχιμουσικός, αλλά και στη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική.
Η Royal Philharmonic Concert Orchestra (RPCO) δημιουργήθηκε από τον κορμό της θρυλικής Royal Philharmonic Orchestra. Είναι ένα δυναμικό και ευέλικτο σύνολο που δίνει συναυλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρο τον κόσμο έχοντας κατακτήσει ένα ευρύ και ποικίλο κοινό (πάνω από 170.000 ακροατές ανά έτος).
Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο σε δύο σπουδαίες μορφές της μουσικής, τον Μότσαρτ και τον Μπετόβεν. Ο διακεκριμένος πιανίστας και αρχιμουσικός και το διάσημο βρετανικό σύνολο θα παρουσιάσουν το Κοντσέρτο για πιάνο σε ρε ελάσσονα αρ. 20, K. 466 του μεγάλου Αυστριακού, το οποίο ο Μπετόβεν λάτρευε και περιλάμβανε πάντα στο ρεπερτόριό του, καθώς και δύο κοσμαγάπητα «μπετοβενικά» έργα, την Εισαγωγή Κοριολανός και το μεγαλοπρεπές «Αυτοκρατορικό» κοντσέρτο για πιάνο αρ.5.
Την Tετάρτη 30 Οκτωβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 55 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι).

Η Καμεράτα σε έργα Μπετόβεν
Η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής με τον κορυφαίο μαέστρο Γιώργο Πέτρου σε δύο από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου συμφωνικού ρεπερτορίου, την 6η και 7η Συμφωνία του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν. Η Ποιμενική Συμφωνία, μια από τις πλέον αγαπημένες συμφωνίες του μεγάλου συνθέτη, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα προγραμματικής συμφωνικής μουσικής και περικλείει όλη την αγάπη του για τη φύση. Όπως έλεγε και ο ίδιος, είναι μάλλον έκφραση συναισθημάτων και όχι έργο ζωγραφικής με ήχους. Η 7η Συμφωνία, σε αντίθεση με την Ποιμενική, διακρίνεται από ένα θριαμβευτικό χαρακτήρα. Θεωρείται από πολλούς η καλύτερη συμφωνία του συνθέτη, ενώ το υπέροχο allegretto της εντυπωσίασε τόσο κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας του έργου, ώστε το κοινό ζήτησε να επαναληφθεί. Ο Βάγκνερ, μάλιστα, χαρακτήρισε την 7η Συμφωνία ως την «αποθέωση του χορού».
Ο Γιώργος Πέτρου είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του και θεωρείται από τους σημαντικότερους σύγχρονους ερμηνευτές της μουσικής του 18ου αιώνα, με ένα ευρύ ρεπερτόριο που εστιάζει στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας και την όπερα.
Η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, γνωστή στο εξωτερικό με την ονομασία Αrmonia Atenea (που υποδηλώνει την αθηναϊκή προέλευσή της), θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σύνολα παγκοσμίως, με ειδίκευση στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας, ενώ είναι τακτικά προσκεκλημένη στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ.
Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τιμές εισιτηρίων: 15,10 και 5 ευρώ (μειωμένο).

 

Γιώργος Καζαντζής εφ’ όλης της ύλης

Ο Γιώργος Καζαντζής, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της νέας γενιάς, δημιουργικός και πολυγραφότατος, με συνθέσεις και τραγούδια που αγαπάμε κι έναν πολύ προσωπικό ήχο, έρχεται στο Μέγαρο, για μια μοναδική και εντελώς προσωπική συναυλία, το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγαπημένα τραγούδια και οργανικά κομμάτια από τη μέχρι σήμερα δισκογραφική του πορεία τα οποία θα ερμηνεύσουν: Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λιζέτα Καλημέρη. Το πρόγραμμα της συναυλίας ξεκινά με την Κική Δημουλά να διαβάζει από βίντεο τα ποιήματά της «Μαύρη γραβάτα», «Χαίρε ποτέ» και την ορχήστρα να την συνοδεύει με το οργανικό κομμάτι «Ναντίν» από τη δισκογραφική τους δουλειά Μικρή σουίτα. Στη συνέχεια οι μεγάλοι καλλιτέχνες, συνεργάτες του Γιώργου Καζαντζή θα ερμηνεύσουν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη, ενώ η τραγουδιστική ροή θα εμπλουτιστεί μελωδικά με την οργανική του σύνθεση «Βαλς της ουτοπίας». Η συναυλία θα συνεχιστεί με τραγούδια του συνθέτη σε στίχους Μάνου Ελευθερίου από τη δισκογραφική τους συνεργασία και θα κλείσει με τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, ως αφιέρωμα στους δύο αυτούς μεγάλους δημιουργούς με τους οποίους ο Γιώργος Καζαντζής υπήρξε συνεργάτης και στενός φίλος.
O Γιώργος Καζαντζής έχει γράψει μουσική για το θέατρο και για μερικές από τις πιο σημαντικές τηλεοπτικές σειρές. Φέτος απολαμβάνουμε τις αγαπημένες και πολύ επιτυχημένες δικές του Μέλισσες που με μοναδικό τρόπο ερμήνευσε η Φωτεινή Βελεσιώτου στη νέα σειρά του Αντέννα Άγριες Μέλισσες κι έχει καταθέσει στη δισκογραφία μεγάλα τραγούδια.
Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αίθουσα Χρήστου Λαμπράκη. Τιμές εισιτηρίων: από 25 έως 50 ευρώ, 15 ευρώ (μαθητές, φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet