Η Λατινική Αμερική συγκέντρωνε πάντα το ενδιαφέρον για τις μεγάλες πολιτικές ανατροπές, τις ειρηνικές εξεγέρσεις, τις βίαιες καταστολές και επεμβάσεις και τις αιματοχυσίες που εκπορεύονταν από τις ΗΠΑ με τη συμμετοχή και των ντόπιων ελίτ οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών. Πολιτικές που είχαν οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής.
Σήμερα, μετά τη διάψευση των ελπίδων που είχαν μερικοί ότι έκλεισε ο κύκλος των αριστερών κυβερνήσεων με τις ανατροπές που σημειώθηκαν σε μια σειρά χώρες -με πιο χαρακτηριστική της Βραζιλίας, με τη φυλάκιση του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σύλβα και την ανάδειξη στην προεδρία του Ζαίρ Μπολσονάρο στην προεδρία της χώρας. Έχουμε την επανάληψη των ίδιων φαινομένων με την αιματηρή καταστολή στη Χιλή, του λαϊκού ξεσηκωμού που ζητάει βασικά την ανατροπή της κυβέρνησης Πινιέρα. Πριν είχε ξεσηκωθεί ο λαός του Εκουαδόρ, που ζητούσε να μπει τέρμα στην πολιτική της λιτότητας που επέβαλε το ΔΝΤ.
Στο πολιτικό επίπεδο έχουν επιστρατεύσει όλα τα μέσα για να αποτρέψουν τα θετικά εκλογικά αποτελέσματα για τις προοδευτικές δυνάμεις και να διαμορφώσουν τις συνθήκες αμφισβήτησής τους μετεκλογικά. Αυτό επιχειρούν αυτές τις ημέρες στη Βολιβία, μετά τη νίκη του Έβο Μοράλες, ο οποίος είναι ο νικητής των εκλογών με το 46,83% έναντι του 36,7% του αντιπάλου του και στην Αργεντινή για να αποτρέψουν την εκλογή του υποψηφίου προέδρου της αριστεράς Φερνάντες, που διεκδικεί την προεδρία της χώρας με τις εκλογές που διεξάγονται σήμερα.
Σε όλες αυτές τις εξελίξεις τα μίντια στέκονταν κάπως αμήχανα. Δεν είναι τόσο ένθερμα, όπως σε άλλες εποχές, να στηρίξουν τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Γι’ αυτό ο οργανισμός αμερικανικών κρατών (ΟΕΑ) για να καλύψει το κενό, παρενέβη δίνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για να γίνουν κατανοητά τα γεγονότα που συμβαίνουν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής: «οι τρέχουσες εξελίξεις σήμερα αποσταθεροποίησης των πολιτικών συστημάτων της ηπείρου οφείλονται και έχουν τις ρίζες τους στη στρατηγική της Μπολιβοριανής δικτατορίας (Βενεζουέλα) και της Κούβας, που επιχειρούν να επαναπροσδιοριστούν όχι μέσω των θεσμικών διαδικασιών και της νέας δημοκρατικοποίησης. Αλλά από τις παλιές μεθόδους εξαγωγής της πόλωσης και των κακών πρακτικών. Και κυρίως μέσω της χρηματοδότησης, της στήριξης και της προώθησης των πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων». Αυτά αναφέρει η ανακοίνωση του οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα για να καταλάβει κάποιος πως η Κούβα και η Βενεζουέλα αποσταθεροποιούν, ασκούν βία και διαφθείρουν τις κυβερνήσεις της περιοχής.
Τέλος ο γ. γραμματέας του ΟΕΑ τονίζει πως «είναι υποχρεωμένος να διαφυλάξει τις δημοκρατικές αρχές και τα δικαιώματα του ανθρώπου και να τα υπερασπιστεί απ΄ όπου κι αν προέρχεται η απειλή». Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στη Χιλή.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet