Επί δύο εβδομάδες έγινε της «Εξέγερσης εναντίον της εξάλειψης»Επί δύο εβδομάδες, εξήντα πόλεις ανά τον κόσμο βγήκαν από το ρυθμό της καθημερινότητας και κινήθηκαν σε ρυθμούς αφύπνισης για την κλιματική αλλαγή. Το κάλεσμα ειρηνικής ανυπακοής έκανε η «Εξέγερση εναντίον της εξάλειψης» (Extinction Rebellion, XR), ένα παγκόσμιο δίκτυο ακτιβιστών που καλούν σε μη βίαιη πολιτική ανυπακοή, με στόχο την κήρυξη του πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης οικολογικής και περιβαλλοντικής ανάγκης, τον εκμηδενισμό των εκπομπών άνθρακα έως το 2025 και την εφαρμογή οικολογικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.
Από τις 7 Οκτώβρη, που ξεκίνησε το διεθνές κάλεσμα, μέχρι και σήμερα Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες πολύμορφες κινητοποιήσεις, που στόχο είχαν κυρίως την παρακώλυση της κυκλοφορίας και να βγει η κοινωνία από τη ρουτίνα. Συγκεκριμένα συμμετείχαν είκοσι επτά χώρες από Ευρώπη [Αγγλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Ελλάδα, Σλοβακία, Ιρλανδία, Ουγγαρία], Ασία [Ινδία, Ιαπωνία, Πακιστάν, Τουρκία, Κίνα], Αφρική [Νότια Αφρική, Γκάμπια], Βόρεια Αμερική [Καναδάς, ΗΠΑ, Μεξικό], Νότια Αμερική [Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία] και Ωκεανία [Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία]. Οι περισσότερες κινητοποιήσεις είχαν τη μορφή αποκλεισμού δρόμων και παρακώλυσης της συγκοινωνίας, γι’ αυτό και έγιναν τουλάχιστον 3.300 συλλήψεις. «(Προ)Καλούμε σε μαζική πολιτική ανυπακοή, που θα είναι «υπέργεια»», δηλώνουν οι ίδιοι και εξηγούν πως «αυτό σημαίνει οικονομική αναστάτωση, για να ταρακουνήσουμε το σημερινό πολιτικό σύστημα και πολιτική αναστάτωση, για να προκαλέσουμε ευαισθητοποίηση. Λυπούμαστε ειλικρινά για την ταλαιπωρία που θα προκαλέσουμε. Είμαστε απόλυτα ενάντια στη βία, οι δράσεις μας είναι δημόσιες και αναλαμβάνουμε την ευθύνη για αυτές».
Πράγματι υπήρξαν δράσεις που προκάλεσαν την αντίδραση του κόσμου, όπως ο αποκλεισμός του μετρό στο Λονδίνο, κατά την οποία πολίτες χτύπησαν βάναυσα τους ακτιβιστές για να αφήσουν τους συρμούς να ξεκινήσουν. Μάλιστα, το κίνημα κάνει την αυτοκριτική του για αυτή τη δράση, χαρακτηρίζοντάς τη λάθος, αφού ξέφυγε του στόχου που είναι η μη βίαιη δράση και κυρίως η ευαισθητοποίηση.
«Θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, για τις επόμενες γενιές. Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε το 3,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, για να καταφέρουμε να αλλάξουμε το σύστημα. Να διαμορφώσουμε μια άλλη κουλτούρα και να βγούμε από τις νόρμες που μας έχουν επιβάλλει», λένε και συμπληρώνουν: «δεν πρέπει να στηρίζεσαι σε εμάς ή την Γκρέτα να αλλάξουμε τον κόσμο για εσένα. Πρέπει να εξεγερθείς».
Ιωάννα Δρόσου