Θα φανεί όταν οι διαρροές πάρουν μορφή νομικού κειμένου και κατατεθεί στη βουλή

Εκεί που το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού φαινόταν να αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, και μάλιστα με την κατηγορία της αλλοίωσης του πραγματικού εκλογικού σώματος, φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ευρύτερης συναίνεσης. Σε δηλώσεις που έκανε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS της Αυστραλίας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης» και πως «βασική προϋπόθεση για μας είναι να μην υπάρξουν ζητήματα συνταγματικής τάξης και αλλοίωσης του εκλογικού Σώματος, γι’ αυτό συνδέουμε την όποια λύση στο θέμα της ψήφου των αποδήμων με τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

Απαιτείται συνταγματική κατοχύρωση

Σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, είπε ότι «περιμένουμε να δούμε τις λεπτομέρειες, για να τοποθετηθούμε. Εφόσον υπάρχει μια μετακίνηση της θέσης -από την αρχική τοποθέτηση που έλεγε επιστολική ψήφος για όλους- σε μία λύση που είναι κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα, έστω και αν το χρονικό διάστημα που προβλέπεται είναι μεγαλύτερο, θα περιμένουμε να δούμε την τελική της τοποθέτηση, τις θεσμικές εγγυήσεις που τίθενται για αυτό. Προφανώς θα απαιτήσουμε να έχει συνταγματική κατοχύρωση η όποια λύση, αν βρεθεί», εξήγησε.
Όπως είναι κατανοητό, μέχρι στιγμής, προσχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού δεν έχει εμφανιστεί στη βουλή. Ο κ. Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας, είπε πως θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος για να κουμπώσει και με τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 54 την ερχόμενη Τετάρτη.  «Έχουμε για την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία, μια σπάνια ευκαιρία να μπορέσουμε να κλειδώσουμε ένα εθνικό ζήτημα με την Αναθεώρηση. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία με ανοικτή την αναθεωρητική συζήτηση», ανέφερε υπουργός. Ας τονιστεί πως για να περάσει η συμφωνία απαιτούνται 200 ψήφοι.
Από τις διαρροές στον Τύπο φαίνεται πως διαμορφώνονται τέσσερα κύρια σημεία συναίνεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ.

Συμφωνίες και διαφωνίες

Πρώτον, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη, δηλαδή θα προσμετράται στην επικράτεια. Αυτή ήταν και η «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει η κυβέρνηση. Δεύτερον, οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν, στο οποίο τα κόμματα θα μπορούν, εφόσον θέλουν, να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις απόδημους. Παράλληλα, ο αριθμός των βουλευτών του Επικρατείας θα αυξηθεί από 12 σε 15. Τρίτον, οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν αυτοπρόσωπα με κάλπη σε πρεσβείες, προξενεία και σε άλλους χώρους που θα επιλεγούν. Δεν υπάρχει πρόβλεψη επιστολικής ψήφου. Τέταρτον, θα διαμορφωθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, στους οποίους θα εγγραφούν όσοι Έλληνες απουσιάζουν 35 χρόνια, έχουν μείνει στην Ελλάδα για δύο χρόνια τουλάχιστον και μπορούν να το αποδείξουν με έγγραφα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΣΚΑΙ, το 73% των πολιτών επιθυμούν τη συναίνεση των κομμάτων για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ωστόσο το ΜέΡΑ25 ήδη ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται μέχρι να εξετάσει το τελικό κείμενο και το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την ψήφο αποδήμων. Όπως αναφέρεται σε εκτενή ανακοίνωσή του ΜέΡΑ25 «Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης δρομολογούν μια μεταξύ τους συναίνεση που εμπαίζει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και καταστρατηγεί τα πολιτικά τους δικαιώματα […] το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει επί της αρχής αυτό τον εμπαιγμό που παρουσιάζεται ως διευκόλυνση των εκλογικών δικαιωμάτων των απόδημων». Η βασική διαφωνία του κόμματος έχει να κάνει με το ψηφοδέλτιο επικρατείας, θεωρώντας πως αφού οι ψηφοφόροι αυτοί θα ψηφίζουν επικρατείας, δεν θα ψηφίζουν στην ουσία αντιπροσώπους αλλά κόμματα. Τέλος, ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ κ. Γκιόκας δήλωσε πως «Θα περιμένουμε να γίνει η συνταγματική θωράκιση των κριτηρίων που θέτουμε και φυσικά θα περιμένουμε να δούμε και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στη Βουλή και τη νομοτεχνική εξασφάλιση των κριτηρίων που έχουμε θέσει».

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet